Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Σύνοδος για το Περιβάλλον

Ισχυρή δέσμευση για ανάληψη πολιτικής δράσης για βιώσιμες υποδομές και αειφόρο τουρισμό, εξέφρασαν οι Υπουργοί και απεσταλμένοι  60 και πλέον χωρών, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, της 9ης Υπουργικής Συνόδου για το Περιβάλλον στην Ευρώπη, της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών, η οποία αποτέλεσε ένα κορυφαίο γεγονός για την Κύπρο.

Η Σύνοδος ολοκληρώθηκε με την υιοθέτηση της Υπουργικής Διακήρυξης για το Περιβάλλον και την Υπουργική Δήλωση για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη.

 «Εύχομαι σε πέντε χρόνια μέχρι την επόμενη Υπουργική Σύνοδο, ο κόσμος μας να είναι πιο πράσινος, πιο ήρεμος και πιο ειρηνικός», ανέφερε η Εκτελεστική Διευθύντρια της UNECE, Olga Algayerova.

 Στη Διακήρυξη αναφέρεται ότι το έργο της εξεύρεσης επιτυχών λύσεων στις σοβαρές προκλήσεις μεταξύ αυτών και των επιπτώσεων από την πανδημία του κορονοϊού, ιδίως όσον αφορά τη βιοποικιλότητα, την κλιματική αλλαγή και τη ρύπανση, απαιτεί κοινή και συντονισμένη δράση, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω στενής διεθνούς συνεργασίας.

Οι χώρες δεσμεύτηκαν να στηρίξουν τις προσπάθειες για μείωση σπατάλης νερού και ενέργειας,  όπως επίσης και των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, ειδικότερα στον τομέα του τουρισμού. Δεσμεύτηκαν επίσης να βελτιώσουν την επεξεργασία λυμάτων και τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στη σημασία της ανάπτυξης

«Η «Διακήρυξη της Λευκωσίας» αποτελεί μια στιγμή γιορτής, αλλά και στιγμή ευθύνης. Ελπίζω τα συμπεράσματα της Συνόδου να εφαρμοστούν με επιτυχία για επίτευξή του στόχου της αειφόρου ανάπτυξης, με βάση και τους στόχους που θέτει ο ΟΗΕ», δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Περιβάλλοντος, «ήταν μια μακρά και δύσκολη διαδικασία, αλλά το αποτέλεσμα είναι φιλόδοξο και θα συνεχίσει να μας οδηγεί προς ένα πιο βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς μέλλον».

Μεταξύ άλλων δεσμεύσεις αναλήφθηκαν  και για τη ρύπανση του αέρα, του νερού και του εδάφους, τη μείωση της εκμετάλλευσης της γης και της υποβάθμισής της αλλά και για τη δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής εταιρικής σχέσης διαχείρισης ηλεκτρονικών αποβλήτων.

Στη Διακήρυξη ενσωματώθηκε και αναφορά για του Ουκρανικό, με τους συμμετέχοντες να καταδικάζουν έντονα την «απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η οποία όπως  σημειώνεται παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει τη διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα, ενώ οι ενέργειες της έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στις ανθρώπινες ζωές και στο περιβάλλον».