Σωρεία παραβιάσεων του περί Κοινοτήτων Νόμου, παρουσιάζονται σε ειδική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αναφορικά με τα ευρήματα που προέκυψαν από τον έλεγχο οικονομικών καταστάσεων καθώς και από τη διεξαγωγή ελέγχων συμμόρφωσης από ιδιώτες ελεγκτές σε Κοινοτικά Συμβούλια (ΚΣ). Παρατηρούνται σαθρά φαινόμενα τονίζει η Ελεγκτική όπως κακοδιαχείριση, ανομία και διαφθορά.
Τα σημαντικότερα ευρήματα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν μη ετοιμασία προϋπολογισμών, πληρωμές χωρίς τις σχετικές πιστώσεις τους προϋπολογισμούς, σημαντικές υπερβάσεις σε κονδύλια, διενέργεια πληρωμών για εκτέλεση εργασιών από Προέδρους ή/και Μέλη ή/και υπαλλήλους ΚΣ κατά παράβαση του περί Κοινοτήτων Νόμου, καθώς και διενέργεια πληρωμών σε συγγενικά πρόσωπα Μελών του ΚΣ ή/και σε εταιρείες που ανήκουν σε συγγενικά πρόσωπα Μελών, χωρίς να ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες.
Παράλληλα η Ελεγκτική Υπηρεσία παρουσιάζει τα ευρήματα που προέκυψαν από ελέγχους που διεξήχθησαν, συνήθως κατόπιν καταγγελιών, τα οποία χαρακτηρίζει ως «πολύ σοβαρά».
Για το ΚΣ Αγίου Τύχωνα, η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρεται σε πέντε κέντρα αναψυχής τα οποία κατασκευάστηκαν, χωρίς πολεοδομική άδεια/άδεια οικοδομής, στο πλαίσιο του Πολεοδομικού Έργου «Δημιουργία Πάρκου στην Αμαθούντα/Παραλιακός Πεζόδρομος Αγίου Τύχωνα» ανεγέρθηκαν σε κρατική γη και εντός της Ζώνης Προστασίας της Παραλίας σε χώρους που παράνομα ενοικιάστηκαν από το ΚΣ σε ιδιώτες, αφού το ΚΣ δεν διέθετε δικαίωμα χρήσης της κρατικής γης.
Σημειώνει πως από μη ελεγμένα στοιχεία των ετών 2008 – 2022 διαπιστώθηκε πως το ΚΣ εισέπραξε ενοίκια από τους χώρους με τα παράνομα ανεγερθέντα κέντρα αναψυχής, συνολικού ύψους περίπου €4,6εκ.
Για το Κοινοτικό Συμβούλιο Παλαιχωρίου Ορεινής, η ΕΥ σημειώνει ότι ο Κοινοτάρχης Παλαιχωρίου Ορεινής, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες που καταβάλλονται από το 2002, εσκεμμένα παραλείπει για 22 έτη να ετοιμάσει και υποβάλει στην Υπηρεσία μας για έλεγχο τις οικονομικές καταστάσεις του ΚΣ, από την ημερομηνία εγκαθίδρυσης του, στις 2.11.2001, μέχρι σήμερα, κατά παράβαση σωρείας νομοθεσιών.
Όπως αναφέρεται, λόγω της σοβαρότητας του θέματος, η Υπηρεσία με επιστολή της ημερ. 9.3.2020, αποτάθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα για εξέταση του ενδεχομένου διάπραξης ποινικών ή/και άλλων αδικημάτων, από τον Πρόεδρο του ΚΣ ή/και το ΚΣ Παλαιχωρίου Ορεινής.
Ωστόσο, ΝΥ απάντησε ότι το ζήτημα της μη ετοιμασίας οικονομικών καταστάσεων από τα ΚΣ δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ποινικά, αλλά με άλλους μηχανισμούς, πιο αποτελεσματικούς και γρήγορους.
Επίσης η Υπηρεσία απευθύνθηκε με επιστολές της στους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών, καλώντας τους όπως αναστείλουν ή αποκόψουν την κρατική χορηγία προς το ΚΣ ως έσχατο μέτρο πίεσης ώστε αυτό να υποχρεωθεί να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του, αλλά «μέχρι σήμερα και παρά τις επανειλημμένες υπενθυμίσεις μας προς τους δύο Υπουργούς, καμία ουσιαστική ενέργεια δεν έγινε και καμία πρόοδος δεν επιτεύχθηκε».
Εξάλλου, η ΕΥ σημειώνει ότι το ΚΣ Πεντακώμου χωρίς την προκήρυξή οποιουδήποτε διαγωνισμού για την επίδειξη ενδιαφέροντος για τη χρήση του Κατασκηνωτικού Χώρου, προχώρησε στη σύναψη «Εγγράφου Συμφωνίας για Άδεια Χρήσης» με τους μέχρι τότε διαχειριστές του χώρου, για την περίοδο από 1.1.2013 - 31.12.2027, δηλαδή για περίοδο πέραν της 30.6.2026, ημερομηνία μέχρι την οποία είχαν νόμιμο δικαίωμα χρήσης από τον Κηδεμόνα Τ/Κ περιουσιών.
Σύμφωνα με την ΕΥ, η εκμίσθωση από το ΚΣ στους διαχειριστές αντίκειται στο άρθρο 6Β του Ν.139/1991, το οποίο προνοεί ότι Τ/Κ ακίνητη ιδιοκτησία δύναται να εκμισθωθεί σε αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (και όχι σε ιδιώτες), σε εξαιρετικές περιπτώσεις, και μόνο νοουμένου ότι τούτο εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.
Η ΕΥ εκφράζει την άποψη ότι δεν αφήνονται άλλα περιθώρια στον Κηδεμόνα, από την ανάκτηση των ακινήτων και εκμίσθωσή/ανάθεση της διαχείρισής τους σύμφωνα με τις πρόνοιες του Νόμου, αποκλείοντας το ενδεχόμενο της όποιας υπενοικίασης τους δεδομένου ότι οι υπενοικιάσεις Τ/Κ περιουσιών είναι παράνομες.
«Η Υπηρεσία μας θεωρεί την περίπτωση αυτή ως μνημείο κακοδιαχείρισης και ανομίας και το θέμα θα πρέπει να απασχολήσει προσωπικά τον Υπουργό Εσωτερικών, ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα, η χρηστή διοίκηση και η χρηστή χρηματοοικονομική διαχείριση», αναφέρει ΕΥ, σημειώνοντας ότι ανάλογα με τις εξελίξεις επί του θέματος, προσανατολίζεται στο να παραπέμψει την υπόθεση για εξέταση από την Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς.