Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ftwxeia.jpg

1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν σε πολυδιάστατη φτώχεια με σχεδόν τους μισούς από αυτούς παιδιά και νέους.

 

Η Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της Φτώχειας τιμάται κάθε χρόνο στις 17 Οκτωβρίου σε ολόκληρο τον κόσμο.

Καθιερώθηκε το 1993 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο οποίος καλεί την παγκόσμια κοινότητα σε επαγρύπνηση για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού.

 Η πρωτοβουλία ανήκε στον καθολικό ιερωμένο Γιόζεφ Βρεσίνσκι (1917-1988), γεννημένο στην Πολωνία αλλά μεγαλωμένο στην Γαλλία.

Ο Βρεσίνσκι είχε ιδρύσει το 1957 την οργάνωση «International Movement ATD Fourth World» («Διεθνής οργάνωση “ Όλοι Μαζί με Αξιοπρέπεια” Τέταρτος Κόσμος»), με σκοπό την καταπολέμηση της πείνας και της ακραίας φτώχειας σε όλο τον κόσμο.

Στις 17 Οκτωβρίου 1987

Μια μεγάλη διαδήλωση 100.000 ατόμων στην πλατεία Τροκαντερού στο Παρίσι, υποστήριξε τις προσπάθειες του Βρεσίνσκι και έθεσε τις βάσεις του εορτασμού. Σε μια αναμνηστική πλάκα που τοποθετήθηκε, χαράχτηκε η επιγραφή, που συνόψιζε την δράση του εμπνευστή του: «Οπουδήποτε οι άνδρες και οι γυναίκες είναι καταδικασμένοι να ζουν στην απόλυτη φτώχεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται. Είναι ιερό καθήκον να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα δικαιώματα θα γίνουν σεβαστά».

Το 1988

Ο Γαλλο-Πολωνός ιερωμένος έφυγε από τη ζωή αλλά οι αγώνες του δεν ξεχάστηκαν για την καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας. Πέντε χρόνια αργότερα, στις 22 Δεκεμβρίου 1993, η γενική συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε την 17η Οκτωβρίου ως «Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας».

ftoxia.jpg

«Η αξιοπρέπεια για όλους στην πράξη» είναι το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Φτώχειας για το 2022-2023.

Η αξιοπρέπεια του ανθρώπου δεν είναι μόνο θεμελιώδες δικαίωμα από μόνη της, αλλά αποτελεί τη βάση όλων των άλλων θεμελιωδών δικαιωμάτων. Επομένως, η «αξιοπρέπεια» δεν είναι μια αφηρημένη έννοια: ανήκει στον καθένα και σε όλους.

«Πολλοί άνθρωποι ζουν σε πολυδιάστατη φτώχεια. Για πόσο ακόμη; Θέλουμε έργα και όχι λόγια»

Με τη δέσμευση να τερματιστεί η φτώχεια, να προστατεύσουμε τον πλανήτη και να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι άνθρωποι παντού απολαμβάνουν ειρήνη και ευημερία, η Ατζέντα του 2030 οδήγησε και πάλι προς την ίδια υπόσχεση που θεσπίστηκε με την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ωστόσο, η τρέχουσα πραγματικότητα δείχνει ότι 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν σε πολυδιάστατη φτώχεια με σχεδόν τους μισούς από αυτούς παιδιά και νέους.

ftwxeia3.jpg

 Κύπρος: 154.000 συμπολίτες μας ή αλλιώς το 17,3% του πληθυσμού, ζει με την απειλή της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Τι κατέδειξαν τα αποτελέσματα της έρευνας εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης της στατιστικής υπηρεσίας για το 2021:

Με βάση τα αποτελέσματα της Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης 2021, με οικονομικό έτος αναφοράς το 2020, 17,3% του πληθυσμού ή 154.000 άτομα βρίσκονταν σε Κίνδυνο Φτώχιας ή σε Κοινωνικό Αποκλεισμό (δείκτης AROPE, ο κύριος δείκτης για την παρακολούθηση του στόχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2030 για τη φτώχια και τον κοινωνικό αποκλεισμό). Πιο συγκεκριμένα, 17,3% του πληθυσμού ζούσε σε νοικοκυριά με διαθέσιμο εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχιας ή ζούσε σε νοικοκυριά με σοβαρή υλική και κοινωνική στέρηση ή ζούσε σε νοικοκυριά με πολύ χαμηλό δείκτη έντασης εργασίας. Ο δείκτης παρουσιάζει μικρή βελτίωση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά που ήταν στο 17,6%, συνεχίζοντας την πτωτική πορεία των τελευταίων χρόνων. Η βελτίωση αντικατοπτρίζεται αποκλειστικά στο ποσοστό των αντρών (15,8%), εφόσον το ποσοστό των γυναικών διατηρήθηκε περίπου στα ίδια επίπεδα (18,7%) με το 2020. Διαχρονικά, οι γυναίκες διατηρούνται σε δυσμενέστερη θέση έναντι των αντρών. Το διάγραμμα 1, παρουσιάζει την εξέλιξη του δείκτη αυτού από το 2015 μέχρι και το 2021.