Τηλεόραση Ραδιόφωνο
τουρκυπριακες περιουσιες
*Φωτογραφία Αρχείου

Ερευνώντα λειτουργό διόρισε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής για να ξεκαθαρίσει κατά πόσο τουρκοκυπριακές περιουσίες που φαίνεται να κατέχουν 16 υπάλληλοι της Υπηρεσίας διαχείρισης Τουρκοκυπριακών περιουσιών ή συγγενικά τους πρόσωπα, έχουν αποκτηθεί νόμιμα ή χαριστικά. 

Το θέμα απασχόλησε την Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής, παρόντων του Γενικού Ελεγκτή, εκπροσώπων της Νομικής Υπηρεσίας και της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. 

Από τους 16 λειτουργούς φαίνεται να έχουν υπογραφεί 34 συμβάσεις για Τουρκοκυπριακές περιουσίες, από τις οποίες οι 23 εντοπίζονται στην επαρχία Πάφου. 

Σε μία περίπτωση λειτουργός στην Πάφο που διορίστηκε το 2019 παρουσιάζεται να εξασφάλισε 8 Τ/κ περιουσίες από το 1984 μέχρι το 2016. 

Ενώ δεύτερη περίπτωση, και πάλι στην Πάφο, αφορά διορισμό που έγινε το 1992 ενώ ο λειτουργός εξασφάλισε 4 συμβάσεις από το 1995 μέχρι το 2019. 


Ο Υπουργός ανακοίνωσε την πλήρη αναδιάρθρωση της σχετικής νομοθεσίας στη βάση της διαφοροποίησης των κριτηρίων για τη διάθεση των τ/κ περιουσιών. 

Τα νομοσχέδια βρίσκονται στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνική επεξεργασία και αναμένεται εντός Οκτωβρίου να κατατεθούν στη Βουλή. 


Σοβαρές καταγγελίες


Νέες καταγγελίες που επιβεβαιώνουν το χάος με τις τουρκοκυπριακές περιουσίες παρουσίασε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής Νίκος Κέττηρος, και τις απέδωσε σε πολίτες, ανάμεσά τους και πρόσφυγες, οι οποίοι αιτήθηκαν παραχώρηση τουρκοκυπριακών περιουσιών. 

Σε μια περίπτωση λειτουργός της υπηρεσίας διαχείρισης παρουσιάζεται να ζήτησε 20 χιλιάδες ευρώ από πρόσφυγα για την παραχώρηση οικίας. 

Ο αιτητής ζήτησε χρόνο ενός μήνα για να το σκεφτεί, αλλά στο μεταξύ ενημερώθηκε ότι το σπίτι παραχωρήθηκε σε άλλο πρόσωπο. 

Σε δεύτερη περίπτωση, πριν από εφτά χρόνια απορρίφθηκε αίτημα πρόσφυγα για παραχώρηση τουρκοκυπριακής οικίας, η οποία τελικά παραχωρήθηκε σε συγγενικό πρόσωπο πρώην Επάρχου. 

Σε τρίτη περίπτωση, μητέρα μονογονιός που είχε εγκριθεί για συγκεκριμένο σπίτι σε χωριό, δέχθηκε πρόταση για άλλη οικία, η οποία τελικά δόθηκε σε άλλη οικογένεια. 

Και ενώ είχε εγκριθεί η αίτηση της για την πρώτη οικία, αυτή παραχωρήθηκε σε άλλο πρόσωπο ως εξοχικό. 


Ο Γενικός Ελεγκτής και ο Υπουργός Εσωτερικών θα διεξάγουν έρευνα για τις νέες καταγγελίες πολιτών. 

Όπως αναφέρθηκε, τα πορίσματα και των δύο ερευνών, τόσο για τους λειτουργούς της Υπηρεσίας Διαχείρισης όσο και για τις άλλες περιπτώσεις, θα δημοσιευθούν ώστε να μην υπάρχει τίποτα μεμπτό για τα πρόσωπα που δικαίως είχαν αποκτήσει τουρκοκυπριακές περιουσίες.