Τηλεόραση Ραδιόφωνο
τουρκυπριακες περιουσιες
*Φωτογραφία Αρχείου

Τον τρόπο διαχείρισης του καταλόγου με τους λειτουργούς της υπηρεσίας διαχείρισης τ/κ περιουσιών, αλλά και τα μέλη των συμβουλευτικών και ειδικών επιτροπών, που κατέχουν οι ίδιοι ή διαχειρίζονται τ/κ περιουσίες, εξέτασε την Τρίτη η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής, ώστε να διαφανεί σε ποιες περιπτώσεις εγείρονται προβλήματα. 

«Αποτελεί έκπληξη ότι όλη η Κύπρος είναι σε έκπληξη» σχολίασε στο «Μέρα Μεσημέρι» ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, μιας και η Υπηρεσία είχε υποδείξει σχετική παρανομία ήδη από το 2014, χωρίς ωστόσο αυτή να διορθωθεί μέχρι και σήμερα.

Ο Μάριος Πετρίδης ανέφερε πως υποδείχθηκε περίπτωση υπαλλήλου που κατείχε παράνομα περιουσία τεράστιας έκτασης μιας και δεν ήταν δικαιούχος. Σημειώσε μάλιστα πως

Όταν το υποδείξαμε, απλά μειώθηκε η περιουσία που είχε, δηλαδή αντί να άρει το κράτος την παρανομία, την μείωσε

Συνέχισε λέγοντας ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία αναδείκνυε θέματα σχετιζόμενα με τ/κ περιουσίες πριν από το 2005, ενώ ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη τρεις έλεγχοι από την Ελεγκτική.

Στην εκπομπή φιλοξενήθηκε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Νίκος Κέττηρος λέγοντας πως την ερχόμενη Τρίτη το όλο ζήτημα θα τεθεί εκ νέου ενώπιον της Επιτροπής, ενώ κλήση για να παραστούν θα λάβουν αρμόδιοι φορείς.

«Ούτε θα δικάσουμε, το ξεκαθαρίζω, ούτε θα διερευνήσουμε αν αυτά τα στοιχεία είναι αληθή, και πως αποκτήθηκαν αυτές οι περιουσίες», σχολίασε ο κ. Κέττηρος, καθώς υπάρχουν εξόφθαλμες περιπτώσεις για τις οποίες δεν υπάρχει οτιδήποτε το μεμπτό.

Διερεύνηση σύμφωνα με τον κ. Κέττηρο, θα γίνει από τους αρμόδιους για όσες περιπτώσεις εκ πρώτης φαίνεται να προκύπτει ζήτημα.

Σημειώνεται ότι ο κ Κέττηρος, με το πέρας  της χθεσινής συνεδρίας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «υπάρχουν περιπτώσεις που ο πατέρας τους είχε εξασφαλίσει τ/κ περιουσία το 1977 ενώ ο υπάλληλος που διορίστηκε ως μέλος της Επιτροπής το 2016, ήταν τότε παιδί».

Ενώ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, είπε πως πρέπει να διερευνηθούν κάποιες υποθέσεις και διερωτήθηκε πώς γίνεται ένας υπάλληλος να έχει ο ίδιος τ/κ περιουσία, η σύζυγος, η κόρη και η αδελφή του και να συμμετέχει σε εταιρεία διαχείρισης.