Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Άκκιουγιου

Οι εργασίες για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Άκκουγιου σταμάτησαν εδώ και καιρό, μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, επισημαίνοντας ότι δεν πληρώνονται οι μισθοί των εργαζομένων.

Όπως μεταδίδεται από τουρκικά ΜΜΕ, η κατασκευή του Άκκουγιου βρισκόταν σε αδιέξοδο έπειτα από τον αποκλεισμό της τουρκικής εταιρείας İC Içtas από την αντίστοιχη ρωσική εργολαβική εταιρεία Rosatom με την οποία συνεργαζόταν για το έργο. Η ρωσική εταιρεία κατήγγειλε τη σύμβαση με την τουρκική εταιρεία επικαλούμενη λόγους ασφάλειας στην εργασία κιαι παρατυπίες. Ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων που επηρεάζονται φτάνει τις 15 χιλιάδες.

Ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλμπάι Αντμέν σε ανάρτησή του στο τουίτερ αναφέρει ότι «οι κάρτες εισόδου Τούρκων εργαζομένων που ήρθαν να εργαστούν στον πυρηνικό σταθμό της Μερσίνας Άκκουγιου έχουν ακυρωθεί. Το Άκκουγιου απαγορεύεται στους Τούρκους! Επιτρέψτε μου να εξηγήσω για όσους δεν ξέρουν: Το κυβερνών κόμμα AKP έδωσε το Άκκουγιου πλήρως υπό τον έλεγχο των Ρώσων. Η κυβέρνηση δεν γνωρίζει πλέον τι συμβαίνει μέσα. Οι Ρώσοι το έκαναν στρατιωτική βάση».

Ο Ταγίπ Ερντογάν από πλευράς του δήλωσε για το θέμα, «θα παρακολουθήσω προσωπικά τις εργασίες στο Άκκουγιου με την αντιπροσωπεία μου. Μετά από αυτό, θα μεταφέρω την κατάσταση στον κ. Πούτιν. Θα του ζητήσω να καθορίσουμε τον οδικό μας χάρτη». Στις 9 Αυγούστου ο Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε το Άκκουγιου, ωστόσο ακόμη δεν υπήρξε καμιά πρόοδος.

Εργαζόμενος ο οποίος δεν θέλησε να αποκαλύψει το όνομά του, φέρεται να δήλωσε σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης ότι δεν υπήρξε πρόοδος στο εργοτάξιο, κάποιες αποθήκες λεηλατήθηκαν και οι εργαζόμενοι δεν μπορούσαν να λάβουν μισθό.

Τονίζοντας ότι όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη συνάντηση του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης που θα πραγματοποιηθεί στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν στις 15-16 Σεπτεμβρίου, ο εργαζόμενος είπε ότι μπορεί να μην υπάρξει σαφές αποτέλεσμα από τη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ των δύο ηγετών.