Τηλεόραση Ραδιόφωνο
σεισμος κινα

Τουλάχιστον 21 νεκροί από ισχυρό σεισμόΤουλάχιστον 21 άτομα σκοτώθηκαν όταν ισχυρός σεισμός έπληξε τη νοτιοδυτική Κίνα τη Δευτέρα, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, καθώς οι βίαιες δονήσεις σε μια απομακρυσμένη περιοχή προκάλεσαν ζημιές σε σπίτια και άφησαν ορισμένες περιοχές χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο σεισμός μεγέθους 6,6 βαθμών έπληξε περίπου 43 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Καγκντίγκ στην επαρχία Σετσουάν σε βάθος 10 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.

Δεκατέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην κομητεία Σιμιάν του Σετσουάν και επτά στην γειτονική κομητεία Λουντίγκ, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Σεισμική δόνηση ταρακούνησε κτίρια στην πρωτεύουσα της επαρχίας Τσενγκντού - όπου εκατομμύρια είναι περιορισμένοι στα σπίτια τους υπό αυστηρό lockdown λόγω COVID - και στην κοντινή μεγαλούπολη Τσονγκκίνγκ, είπαν κάτοικοι της περιοχής στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τουλάχιστον μία πόλη είχε υποστεί «σοβαρές ζημιές» από τις κατολισθήσεις βουνών που προκλήθηκαν από τον σεισμό, ανέφερε το CCTV.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι πολλοί μετασεισμοί καταγράφηκαν σε κοντινές περιοχές. Ένας μικρότερος σεισμός μεγέθους 4,6 βαθμών έπληξε το ανατολικό Θιβέτ λιγότερο από μία ώρα μετά τον αρχικό σεισμό, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.

Εκατοντάδες εργάτες διάσωσης στάλθηκαν στο επίκεντρο, ανέφερε το CCTV. Οι αρχές έστειλαν επίσης χιλιάδες σκηνές, κουβέρτες και πτυσσόμενα κρεβάτια στις πληγείσες περιοχές, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό.

Οι σεισμοί είναι αρκετά συνηθισμένοι στην Κίνα, ειδικά στο σεισμικά ενεργό νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας.