Τηλεόραση Ραδιόφωνο
9u

Συνάνθρωποι μας χάνουν τις ζωή τους στο μεροκάματο και πολλοί άλλοι τραυματίζονται. Πώς μπορούν να περιοριστούν τα εργατικά ατυχήματα; Σε παρέμβαση του στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Μέρα Μεσημέρι», ο Ανώτερος Λειτουργός Επιθεώρησης Εργασίας, Άριστος Οικονομίδης, αναφέρεται στην πτωτική πορεία των εργατικών ατυχημάτων, τους «επικίνδυνους» χώρους εργασίας αλλά και τις δράσεις που γίνονται για να μειωθούν στον μέγιστο βαθμό.

Τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με τον κύριο Οικονομίδη, «υπάρχει πτωτική τάση όσον αφορά τα εργατικά ατυχήματα, που μας ικανοποιεί μεν, αλλά δεν επαναπαυόμαστε για να τα μειώσουμε στον μέγιστο βαθμό που μπορούμε».

Οι «επικίνδυνοι» χώροι εργασίας

Άξιο αναφοράς, δήλωσε, είναι το γεγονός ότι τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα συμβαίνουν στα ξενοδοχεία και στα εστιατόρια, ενώ δήλωσε πως, «κάθε χρόνο γίνονται εκστρατείες επιθεωρήσεων στους συγκεκριμένους χώρους και εκστρατείες διαφώτισης».

Με σκοπό να φανούν όλοι οι παράγοντες που οδηγούν στα εργατικά ατυχήματα, ο κύριος Οικονομίδης είπε ότι, «έχει γίνει μια μελέτη από το ερευνητικό κέντρο «Σερίδης», του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, με στοιχεία τα οποία διαθέτει το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, και καλύπτει την τελευταία εικοσαετία».

Αυτά τα στοιχεία θα τους βοηθήσουν να επικεντρωθούν στους χώρους που γίνονται τα ατυχήματα, αλλά και στα αίτια που τα προκαλούν, ούτως ώστε η αντιμετώπιση να είναι πιο στοχευμένη και αποτελεσματική.

Ένα ακόμη «εργαλείο» που έχουν στη διάθεση τους για περιορισμό του φαινομένου, είναι οι χρηματικές ποινές που επιβάλλονται. Όπως ανέφερε, «από το πρώτο εξάμηνο του 2022, επιπρόσθετα από τις ποινικές υποθέσεις έχουμε και τη δυνατότητα να επιβάλουμε και εξώδικα».

«Η επιβολή προστίμων δεν είναι αυτοσκοπός δηλαδή, συνδυάζεται και με άλλες δράσεις όπως τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να καλλιεργηθεί η θετική κουλτούρα ασφάλειας και υγείας στους εργαζόμενους, να ενσωματωθούν τα θέματα αυτά σε άλλους τομείς πολιτικής όπως για παράδειγμα το εκπαιδευτικό σύστημα. Τα παιδιά από μικρή ηλικία να μάθουν τα θέματα ασφάλειας και υγείας. Είναι πολύπλευρη η δράση δεν είναι μόνο η επιβολή προστίμων», είπε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας είπε ότι, «θέλουμε να αποδείξουμε με νούμερα ότι συμφέρει σε μια επιχείρηση να παίρνει μέτρα για την ασφάλεια και τη υγεία των υπαλλήλων της».