Τηλεόραση Ραδιόφωνο
συντεχνίες συνταξιοδοτικό.

Την άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου για το Σχέδιο Συνταξιοδοτικών Ωφελημάτων στον Δημόσιο και Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα το συντομότερο δυνατό ζήτησαν μέσω κοινής σύσκεψης επτά συντεχνίες (ΠΑΣΥΔΥ, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ και Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου, ΣΕΚ και ΠΕΟ). Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στα κεντρικά γραφεία της ΠΑΣΥΔΥ, στη Λευκωσία.

Ο Στράτης Ματθαίου, Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ, εξέφρασε ανησυχία για «το γεγονός ότι υπάρχει μια μεγάλη καθυστέρηση στο θέμα του συνταξιοδοτικού», εξού και όλες οι συντεχνίες έκριναν ότι πρέπει να συγκεντρωθούν και να δουν πώς μπορεί να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν η έγκριση του νομοσχεδίου για το συνταξιοδοτικό. Ο κ. Ματθαίου έκανε λόγο για «μια εξαντλητική συζήτηση», προσθέτοντας ότι όλες οι συντεχνίες έχουν χαράξει «μια κοινή πολιτική, ακριβώς για να προχωρήσει όσο το δυνατόν ταχύτερα η έγκριση του νομοσχεδίου».

Ακόμη, σημείωσε ότι «υπάρχει πολλή καθυστέρηση, 11 χρόνια αναμονής είναι αρκετός χρόνος. Επομένως είναι ένα θέμα που πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν. Ερωτηθείς ποια είναι η κοινή γραμμή που έχει χαραχθεί, ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ απάντησε ότι αυτή είναι «η άμεση έγκριση του νομοσχεδίου όπως έχει συμφωνηθεί με το Υπουργείο Οικονομικών». 

Ο Ανδρέας Ηλίας, Γενικός Γραμματέας της ΟΗΟ-ΣΕΚ, ανέφερε ότι το κράτος θα πρέπει να ανταποκριθεί στη συμπληρωματική κοινωνική ασφάλιση της τεράστιας ομάδας των εργαζομένων που αφορά τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Πρόσθεσε ότι «μετά από μια δεκαετή συζήτηση και πίεση» υλοποιείται η συμφωνία με το κράτος, μέσω του νομοσχεδίου που βρίσκεται στη Βουλή. Ακόμη, σημείωσε ότι αναμένει την ολοκλήρωση της διεργασίας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, προκειμένου να επιλυθεί το συγκεκριμένο θέμα.

Ο κ. Ηλίας απηύθυνε έκκληση προς τη Βουλή «να προωθήσει το νομοσχέδιο προς έγκριση, πάντα ασκώντας και τον δικό της διακριτό ρόλο, που είναι η εξέταση των νομοσχεδίων που έχει ενώπιόν της». Ακόμη, εξέφρασε την ελπίδα ότι «τις αμέσως επόμενες εβδομάδες το νομοσχέδιο θα πάει ενώπιον της Βουλής για ψήφιση και θα επιλυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα το οποίο απασχολεί πάρα πολύ μεγάλο αριθμό εργαζομένων εδώ και μια δεκαετία». 

Ο Νίκος Γρηγορίου, Γενικός Γραμματέας της ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, ανέφερε ότι η κοινή σύσκεψη «επιβεβαίωσε την αναγκαιότητα επιτέλους να λήξει αυτή η εκκρεμότητα που ταλαιπωρεί μερικές δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όσον αφορά τον δεύτερο συνταξιοδοτικό πυλώνα, ο οποίος αφαιρέθηκε το 2011». Μετά από 11 χρόνια διαπραγματεύσεων, συμπλήρωσε, πρέπει η Βουλή και η Κυβέρνηση να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να λήξει το θέμα εντός των επόμενων συνεδριών στη Βουλή.

«Η οδός υπάρχει, είναι οι δύο υπογραμμένες συμφωνίες με το Υπουργείο Οικονομικών με τους βασικούς όρους όπως τους έχουμε υπογράψει», υπέδειξε. «Πρέπει αυτό το ζήτημα να λυθεί, ειδάλλως πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη όσοι δεν το προωθήσουν διότι δημιουργούνται τετελεσμένα και νέα δεδομένα εάν συνεχίσει αυτό το ζήτημα να υφίσταται. Γι’ αυτό και η καθολική έκκλησή μας είναι να προχωρήσει άμεσα και να λήξει αυτή η διεργασία, βασιζόμενη στις συμφωνίες που έχουν ήδη υπογραφεί», κατέληξε.

Η Μύρια Βασιλείου, Πρόεδρος της ΠΟΕΔ, απηύθυνε έκκληση προς την πολιτεία και τη Βουλή «να προχωρήσουν άμεσα σε ψήφιση της νομοθεσίας, η οποία είναι προϊόν συμφωνίας μεταξύ Κυβέρνησης και συντεχνιών».

Ο Κυριάκος Χαραλάμπους, Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου, ζήτησε από τη Βουλή να προχωρήσει στην άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου «για να τελειώσει αυτή η αδικία που εδώ και 11 συνεχόμενα χρόνια υφίστανται χιλιάδες εργαζόμενοι».