Τηλεόραση Ραδιόφωνο
υκ

Σε αυξημένη επιφυλακή θα βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες πυρόσβεσης ενόψει του τριημέρου για τον δεκαπενταύγουστο, αφού οι περισσότεροι πολίτες, που περίμεναν όλο τον χρόνο για να πάρουν τις άδειες τους για τις διακοπές θα εξορμήσουν σε ορεινά και παραλιακά θέρετρα, κι ενώ ο κίνδυνος για ξέσπασμα και επέκταση πυρκαγιάς βρίσκεται σε πολύ ψηλά επίπεδα. 

«Αντιλαμβανόμαστε ότι περισσότερη ανθρώπινη δραστηριότητα έξω στο ύπαιθρο ή σε δασικές περιοχές σίγουρα υπάρχει και περισσότερος δυνητικός κίνδυνος για έναρξη μιας πυρκαγιάς. Για αυτό είναι θερμή παράκληση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουμε οποιαδήποτε δραστηριότητα μπορεί να δημιουργήσει πυρκαγιά», ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Ανδρέας Κεττής. 

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς περισσότερο από 93% των πυρκαγιών προκαλούνται από ανθρώπινες δραστηριότητες αλλά και οι συνθήκες που θα επικρατούν για την εξάπλωση της πυρκαγιάς είναι ευνοϊκές. 
Στην μάχη για τον έγκαιρο εντοπισμό, των πυρκαγιών ρίχθηκαν και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έχουν στη διάθεση τους οι αρμόδιες υπηρεσίες. 

Σύμφωνα με τον κ. Κεττή, «η Πυροσβεστική Υπηρεσία και όλες υπηρεσίες καταστολής είναι σε συνεχή εγρήγορση και ειδικά σε περιόδους στις οποίες υπάρχει έντονη ανθρώπινη δραστηριότητα. Ως εκ τούτου θα υπάρχει και η δια ζώσης παρακολούθηση και μέσω περιπολιών και παρατηρητηρίων και εκεί και όπου χρειάζεται και αξιολογείται θα χρησιμοποιείται και η τεχνολογία». 

Οι αρμόδιες υπηρεσίες υπενθυμίζουν πως το άναμμα φωτιάς για ετοιμασία φαγητού επιτρέπεται μόνο στις ψησταριές που βρίσκονται στους εκδρομικούς χώρους και βεβαιωνόμαστε πως έχουν σβήσει πριν αναχωρήσουμε. Επίσης, απαγορεύεται η απόρριψη εύφλεκτων ουσιών, τσιγάρων και οποιονδήποτε σκυβάλων μέσα στα κρατικά δάση. Τέλος για την καλύτερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών, αν εντοπίσουμε καπνό ή φωτιά ενημερώνουμε έγκαιρα και άμεσα το Τμήμα Δασών και την Πυροσβεστική Υπηρεσία.