Τηλεόραση Ραδιόφωνο
drones

Όλο ένα και περισσότερο εκμεταλλεύεται την τεχνολογία το Τμήμα Δασών για την πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. 

Ήδη από χθες ξεκίνησαν περιπολίες εντός και περιμετρικά του εθνικού δασικού πάρκου μαχαιρά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη πού έχει στην διάθεση του το Τμήμα Δασών έπειτα από την συνεργασία που σύναψε πρόσφατα με το Κέντρο Αριστείας “CARE-C” του Ινστιτούτου Κύπρου. 

«Θα εφαρμόζουν ένα πρόγραμμά έκτακτών ή προγραμματισμών περιπολιών σε όλες τι δασικές περιοχές τις Κύπρου με σκοπό κυρίως την έγκαιρή ανίχνευσή δασικών πυρκαγιών αλλά και τυχόν κακόβουλων ενεργειών», δήλωσε ο Λειτουργός Πυροπροστασίας του Τμήματος Δασών, Πέτρος Πέτρου. 

Σύμφωνα με τον Κύριο Πέτρου η αξιοποίηση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών αναμένεται να συμβάλει καταλυτικά προς την περαιτέρω ενίσχυση του υφιστάμενου συστήματος διαχείρισης δασικών πυρκαγιών που εφαρμόζει το Τμήμα Δασών, αλλά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν επίσης και σε επιχειρησιακό επίπεδο. 

«Εμείς ως τμήμα δασών θέλουμε εργαλεία με τα οποία μπορούμε να λάβουμε αποφάσεις στις επιχειρήσεις καταστολής αφού θα μας παρέχουν την δυνατότητα μετάδοσης εικόνας σε πραγματικό χρόνο ακόμα και τις βραδινές ώρες, επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την χαρτογράφηση καμένων εκτάσεων σε σύντομο διάστημα μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς», ανέφερε ο κύριος Πέτρου.

Οι δυνατότητες των συγκεκριμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών είναι αρκετά ισχυρές καθώς μπορούν να φτάσουν ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες μέχρι 10 χιλιόμετρα μακριά από τον χειριστή του. Στόχος του τμήματος δασών για το επόμενο διάστημα να ενισχυθεί σε αυτό το τομέα αναπτύσσοντας και δική εξειδικευμένη ομάδας για μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

drones
drones
drones