Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γεωτρησεις

Δεν επιβεβαιώνει, ούτε διαψεύδει, το Υπουργείο Ενέργειας, την πληροφορία για ανακάλυψη μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου στον στόχο Κρόνος του τεμαχίου 6. 


Το θέμα προέκυψε μετά από δημοσίευμα στην εφημερίδα «Αλήθεια», το οποίο έκανε λόγο για ανακάλυψη μεγάλου κοιτάσματος στο συγκεκριμένο σημείο κατά τις εν εξελίξει εργασίες γεώτρησης από την κοινοπραξία της ιταλικής ENI και της γαλλικής Total, αλλά και για θετικές ενδείξεις για δεύτερη στήλη φυσικού αερίου σε σημείο δίπλα από το νέο κοίτασμα στον στόχο Κρόνος. 


«Οι εργασίες της γεώτρησης «Cronos-1» εντός του τεμαχίου 6 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν υπάρχει οτιδήποτε ανακοινώσιμο στην παρούσα φάση.», ανέφερε το Υπουργείο Ενέργειας. 

Υπενθυμίζεται ότι οι εργασίες του πλοίου γεωτρύπανου Tungsten Explorer στον στόχο Κρόνος του θαλασσοτεμαχίου 6 άρχισαν στις 23 Μαίου και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός των επόμενων εβδομάδων. 


Βάσει διαδικασίας, θα γίνει αξιολόγηση των ευρημάτων και ακολούθως θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα από τις εταιρείες. 

Το δημοσίευμα αναδημοσιεύτηκε, πάντως, από το σύνολο των τουρκοκυπριακών και τουρκικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία έσπευσαν να το συνδέσουν και με την επικείμενη κάθοδο στην ανατολική Μεσόγειο του γεωτρύπανου Αμπντουλχαμίντ Χαν. Εξάλλου μέρος του τεμαχίου 6, όχι όμως ο στόχος Κρόνος, εμπίπτει στις περιοχές που παρανόμως η ʼγκυρα θεωρεί τμήμα της λεγόμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο. 

Για το ζήτημα ερωτήθηκε από το Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι το τεμάχιο 6 είναι ένα από τα συνολικά επτά σημεία που η Τουρκία έχει επιλέξει για παράνομες γεωτρήσεις.

 
«Υπάρχουν επτά πιθανά σημεία, εκ των οποίων το ένα είναι εκτός ΑΟΖ, προς το βορρά. Τα υπόλοιπα 6 είναι εντός της ΑΟΖ της Κ.Δ. Τα τρία είναι σε περιοχές που θεωρεί η Τουρκία ότι ανήκουν στην δική της υφαλοκρηπίδα και τα άλλα τρία, που θεωρεί ότι αδειοδοτήθηκαν προς την ΤΡΑΟ, την εταιρεία τουρκικών πετρελαίων από το ψευδοκράτος και που ανήκουν σε αδειοδοτημένα οικόπεδα της Κ.Δ.», σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης. 

Τα σενάρια για το πιθανό σημείο γεώτρησης του Αμπντουλχαμίντ Χαν, δίνουν και παίρνουν στον τουρκικό Τύπο. Η αποστολή του τέταρτου τουρκικού γεωτρύπανου, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αναμένεται να ανακοινωθεί από τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν σε ειδική τελετή που θα λάβει χώρα την Τρίτη 9 Αυγούστου. 

Η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου, δημοσίευσε σήμερα αυτό το βίντεο από το νέο τουρκικό γεωτρύπανο το οποίο βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι Τασουτζού της Μερσίνας, σημειώνοντας ότι η διαδικασία εξοπλισμού έχει ολοκληρωθεί και διεξάγονται τώρα οι τελικοί έλεγχοι του συστήματος. 


Τούρκος αναλυτής την ίδια ώρα ανήρτησε τον χάρτη αυτό, ισχυριζόμενος ότι το Αμπντουλχαμίντ Χαν θα σταλεί σε έναν εξ αυτών των σημείων. 
Πρόκειται για περιοχές κατά βάση εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, που καλύπτουν τμήματα των τεμαχίων 4, 5 και 6.