Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γεωτρησεις

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η γεώτρηση των ΕΝΙ και TOTAL στον στόχο Κρόνος του τεμαχίου 6, με εταιρείες και Υπουργείο Ενέργειας να εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για τα αποτελέσματα.

Την ίδια ώρα, τα δυο ερευνητικά σκάφη που έχει εκμισθώσει η κοινοπραξία των Exxon Mobil - Qatar Petroleum, πραγματοποιούν σεισμογραφικές έρευνες στο τεμάχιο 10 όπου έχει εντοπιστεί το κοίτασμα Γλαύκος.

Στόχος να ξεκαθαρίσει η εικόνα σχετικά με το ακριβές μέγεθος του κοιτάσματος και να καθοριστεί το πρόγραμμα της κοινοπραξίας και συγκεκριμένα σε ποιο τεμάχιο θα διενεργηθεί η νέα γεώτρηση.

Προηγήθηκαν έρευνες στο θαλασσοτεμάχιο 5 για το οποίο Exxon Mobil και Qatar Petroleum κατέχουν επίσης άδεια εκμετάλλευσης.

Την ερχόμενη εβδομάδα το Υπουργείο Ενέργειας θα αποστείλει επιστολή στο αντίστοιχο υπουργείο του Ισραήλ, με σκοπό τη διευθέτηση συνάντησης της κ. Πηλείδου με την ομόλογο της Καρίν Ελχαράρ.

Στο επίκεντρο θα είναι η προσπάθεια να ξεπεραστούν οι διαφορές για το κοίτασμα Αφροδίτη που προκύπτουν εξαιτίας ων αξιώσεων που έχει η ισραηλινή πλευρά λόγω της ύπαρξης του όμορου μικρού κοιτάσματος Ισάι.

Κατά την συνάντηση θα τεθεί το πλαίσιο των όρων εντολής του εμπειρογνώμονα που θα διοριστεί από τις δυο κυβερνήσεις, με σκοπό την γεφύρωση των διαφορών μεταξύ των δυο πλευρών ώστε να ανοίξει ο δρόμος της ανάπτυξης του κοιτάσματος.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στην γειτονική χώρα, τα οποία, ωστόσο, δεν επιβεβαιώνονται από επίσημα χείλη, Ισραηλινοί αξιωματούχοι εμφανίζονται ενοχλημένοι για τις τελευταίες κινήσεις επίσπευσης της εκμετάλλευσης του κοιτάσματος στις οποίες προχωρούν κυπριακή κυβέρνηση και Chevron διαχειρίστρια εταιρεία του Αφροδίτη.

Σε μια άλλη εξέλιξη στην Βηρυτό με στόχο την επίλυση της διαφοράς μεταξύ Λιβάνου - Ισραήλ για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών των δυο χωρών βρίσκεται ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα Ενέργειας Εϊμος Χοκστάιν, μεταφέροντας και σχετική πρόταση του Τελ Αβίβ.

Χθες, ο Αμερικανός αξιωματούχος πραγματοποίησε στάση στην Αθήνα όπου είχε χωριστές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αθήνα, μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν, μετά τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών, ήταν το ενδεχόμενο να επανέλθει στο προσκήνιο ο υποθαλάσσιος αγωγός East Med για μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου στην ηπειρωτική Ευρώπη.