Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ευλογια των πιθηκων

Έφτασε και στην Κύπρο η Ευλογιά των Πιθήκων.

Τα πρώτα κρούσματα της Ευλογιάς των Πιθήκων ανιχνεύτηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση περί τα τέλη της άνοιξης, εντούτοις χρειάστηκε να περάσουν μήνες για να καταγραφεί το πρώτο επιβεβαιωμένο περιστατικό και στη χώρα μας.

Το περιστατικό αφορά σε άνδρα ηλικίας 40 ετών, ο οποίος ταξίδεψε πρόσφατα σε χώρα του εξωτερικού, ενώ τις τελευταίες ημέρες ανέπτυξε συμπτωματολογία συμβατή με αυτήν της Ευλογιάς των Πιθήκων.

O Σύμβουλος Επικοινωνίας του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου, δήλωσε ότι:

Επιβεβαιώθηκε μετά τη διενέργεια μοριακής εργαστηριακής εξέτασης από το μικροβιολογικό εργαστήριο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας

 

Αμέσως σήμανε συναγερμός στις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες έθεσαν σε εφαρμογή τα σχετικά πρωτόκολλα μεταφοράς και διαχείρισης ύποπτων και επιβεβαιωμένων περιστατικών, τα οποία είχαν καταρτισθεί το προηγούμενο διάστημα, και τα οποία είχε δημοσιοποιήσει εν νέου, νωρίτερα σήμερα, το Υπουργείο Υγείας.

Ο Κωνσταντίνος Αθανασίου σημείωσε ότι:

Ενημέρωση των στενών επαφών του κρούσματος όπου χωρίζονται στις κατηγορίες στενές και περιστασιακές επαφές. Το περιστατικό νοσηλεύεται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Νοσοκομείου Λευκωσίας, του Νοσοκομείου Αναφοράς για παρακολούθηση και αξιολόγηση της κατάστασης του

 

Όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, η κλινική εικόνα του ασθενούς είναι καλή και δεν παρουσιάζει βαριά συμπτωματολογία.

Με βάση το πρωτόκολλο, ως στενές επαφές του κρούσματος ορίζονται τα άτομα που είχαν επαφή μαζί του μέχρι και μια μέρα πριν από την εμφάνιση του εξανθήματος στο επιβεβαιωμένο περιστατικό ή την παρουσίαση συμπτωμάτων.

Οι στενές και οι περιστασιακές επαφές δεν οφείλουν να αυτοπεριορίζονται στο αρχικό στάδιο, αλλά καλούνται να έχουν καθημερινή τηλεφωνική επικοινωνία με τους λειτουργούς του Υπουργείου Υγείας, ώστε να γίνεται ενεργητική επιτήρηση των συμπτωμάτων τους.

Το Υπουργείο Υγείας θα ακολουθήσει τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να ενημερωθούν και οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί και δεν αποκλείεται να γίνει επίσπευση της παράδοσης των εμβολίων και στην Κύπρο.

Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής η μόνη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην όποια δεν έχει εντοπιστεί η Ευλογιά των Πιθήκων είναι η Λιθουανία, ενώ συνολικά η Ένωση μετά περισσότερα από 23 χιλιάδες θετικά περιστατικά, με τα περισσότερα να καταγράφονται σε Ισπανία, Γερμανία και Γαλλία.

Περισσότερα για τα πρωτόκολλα διαχείρισης ΕΔΩ.