Τηλεόραση Ραδιόφωνο
υπουργος γεωργιας κωστας καδης χαλουμι

Με βάση το πρότυπο ΠΟΠ συνεχίζεται πλέον η παραγωγή χαλουμιού.

Ως γνωστό από τον Σεπτέμβριο στην αγορά θα επιτρέπεται να κυκλοφορούν στην αγορά μόνο χαλούμια που θα πληρούν τις προδιαγραφές που προβλέπει η συμφωνία που έχει επιτευχθεί προ ημερών.

Σε δηλώσεις στη Σαλαμιού της Πάφου, μετά το πέρας των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου του ήρωα της κοινότητας Δημήτρη Παναγή ο υπουργός γεωργίας σημείωσε με ικανοποίηση ότι τα μεγάλα τυροκομεία έχουν μαζικά προχωρήσει σε εγγραφή στο σύστημα ελέγχου και πιστοποίηση.

«Τις επόμενες μέρες θα αρχίσουν να παράγουν χαλούμι στη βάση των διαδικασιών και των προδιαγραφών ΠΟΠ και να πιστοποιούνται από τον διεθνή οργανισμό Bureau Veritas. Σε κάθε περίπτωση στις αγορές μας δεν θα μπορούν οποιαδήποτε προϊόντα που θα φέρουν το όνομα χαλούμι και δεν θα έχουν την σφραγίδα του ΠΟΠ και δεν θα έχουν δηλαδή περάσει από την διαδικασία», είπε ο κ. Καδής.

Ο Υπουργός γεωργίας χαρακτήρισε ήσσονος σημασίας τις αλλαγές, για τις οποίες όμως θα πρέπει να αποσταλεί ειδικός φάκελος στην ευρωπαϊκή επιτροπή. 
«Μικρές αλλαγές οι οποίες μπορούν να γίνουν με την έγκριση της αρμόδιας αρχής, με την έγκριση του Υπουργείο Γεωργίας στην Κύπρο και δεν αλλάζουν τα χαρακτηριστικά του χαλουμιού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να υποβληθούν προτάσεις από τις ενδιαφερόμενες πλευρές σε σχέση με τις αλλαγές αυτές και στην συνέχεια αφού διαπιστωθεί ότι είναι τεκμηριωμένες θα δημοσιευτούν στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης.