Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Στα ράφια των υπεραγορών εκτιμά ότι θα βρίσκονται πολύ σύντομα χαλούμια που πέρασαν τη διαδικασία πιστοποίησης ως Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσεις, ο Υπουργός Γεωργίας, μετά την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ τυροκόμων, αγελαδοτρόφων και αιγοπροβατοτρόφων.

Σύμφωνα με τον Κώστα Καδή, η συμφωνία ικανοποιεί άπαντες και προστατεύει το εθνικό αγροτικό μας προϊόν. Διευκρίνισε δε ότι η ποσόστωση αιγοπρόβειου γάλακτος της στο 10% αφορά την περίοδο από το Σεπτέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο και πως ακολούθως θα ανεβεί στο 25%.

Παράλληλα, παρουσιάστηκε αισιόδοξος ότι θα εξασφαλιστεί παράταση μέχρι το 2029, στην προθεσμία για πλήρη εφαρμογή του προτύπου, όπου το ποσοτό του αιγοπρόβειο γάλακτος θα πρέπει να είναι τουλάχιστον στο 51%.

«Οι προκαταρκτικές αν θέλετε, έτσι, βολιδοσκοπήσεις που έχουμε κάνει δείχνουν ότι προς τα εκεί θα πάμε. Ό,τι τελικά θα εγκριθεί αυτή η δυνατότητα και αν υποβάλει η Κύπρος αίτημα έχει όλη την τεκμηρίωση για να πετύχει αυτή την επέκταση της μεταβατικής περιόδου», είπε ο Υπουργός Γεωργίας.

Ερωτηθείς σχετικά με το plan b σε περίπτωση που αποτύχει η προσπάθεια επέκτασης της προθεσμίας εφαρμογής του προτύπου, ο Κώστας Καδής, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αδιέξοδα.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως «το Υπουργείο Εμπορίου θα προβεί σε μια καμπάνια προώθησης τόσο του χαλουμιού ΠΟΠ όσο και του άλλου τυριού, του λευκού κυπριακού λευκού τυριού σχάρας το οποίο δε θα έχει τα χαρακτηριστικά του χαλουμιού τα τυπικά αλλά θα μπορεί να παράγεται για παράδειγμα με 100% αγελαδινό γάλα».

Η συμφωνία που υπογράφηκε, έχει ισχύ μέχρι το καλοκαίρι του 2024, επίσημη ημερομηνία κατά την οποία το ποσοστό αιγοπρόβειου γάλακτος στο χαλούμι ΠΟΠ θα πρέπει να φτάσει στο 51%.

«Θα δοθεί ένα μικρό χρονικό διάστημα απ' ότι μας έχει πει ο Υπουργός για να ξοδέψουμε αυτά τα αποθέματα τα οποία υπάρχουν και αν θέλει ο θεός από 01/9 προχωρούμε να παράγουμε όλοι με τις προδιαγραφές του ΠΟΠ», επισήμανε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τυροκόμων, Γιώργος Πέτρου.

Οι τυροκόμοι δηλώνουν έτοιμοι να ξεκινήσουν παραγωγή χαλουμιού ΠΟΠ, αφού πρώτα γίνουν οι αλλαγές που συμφωνήθηκαν στον στο φάκελο του χαλουμιού.