Τηλεόραση Ραδιόφωνο
εμπορια προσωπων

30η Ιουλίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Προσώπων. Ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας με διεθνείς διαστάσεις που απλώνει τα πλοκάμια του σε κάθε χώρα και ήπειρο. Η καταπολέμηση του αποτελεί τεράστια πρόκληση για τις διωκτικές αρχές, αφού, μεταλλάσσεται συνεχώς και ο εντοπισμός των δραστών καθίσταται πολύ δύσκολος.

Οι αριθμοί των ανθρώπων που πέφτουν θύματα παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια σοκάρουν. Το 2018 περίπου 50.000 θύματα εμπορίας ανθρώπων εντοπίστηκαν και αναφέρθηκαν από 148 χώρες. Μάλιστα, το 50% των θυμάτων που εντοπίστηκαν υπέστησαν εμπορία για σεξουαλική εκμετάλλευση, το 38% εκμεταλλεύτηκαν για καταναγκαστική εργασία.

Οι γυναίκες θύματα εξακολουθούν  να είναι οι πρωταρχικοί στόχοι. Οι γυναίκες αποτελούν το 46% και τα κορίτσια το 19% όλων των θυμάτων εμπορίας.

«Ο άνθρωπος έχει αξία και όχι τιμή»

«Ο άνθρωπος έχει αξία και όχι τιμή» αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εμπορίας Προσώπων σε δηλώσεις της στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1, η Υπεύθυνη του Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων του Αρχηγείου Αστυνομίας, Ελένη Μιχαήλ.

«Στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε τον καθένα από εμάς, να βελτιώσουμε την κουλτούρα της κοινωνίας μας για να σεβόμαστε τον άνθρωπο», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Η κ. Μιχαήλ, ανέφερε πως υπάρχει εμπιστοσύνη στις αρμόδιες υπηρεσίες, κάτι που φαίνεται και από την αναβάθμιση της Κύπρου από το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών στην ετήσια έκθεση για την Εμπορία Προσώπων.

Γιατί αναβάθμισαν οι ΗΠΑ την Κυπριακή Δημοκρατία

Ένας από τους σημαντικούς παράγοντες που έπαιξε ρόλο στην αναβάθμιση της αξιολόγηση μας, σύμφωνα με την ίδια, ήταν η ορθή στήριξη των θυμάτων.

«Υπήρξαν περιπτώσεις θυμάτων που εμπιστεύθηκαν το πλαίσιο μας και ενώ πήγαν στις χώρες τους, επέστρεψαν πίσω για να δώσουν τη μαρτυρία τους ενώπιον Δικαστηρίου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών που δημοσιεύθηκε στις 19 Ιουλίου αφορά αξιολόγηση των κρατών με βάση τις δράσεις τους στον τομέα της καταπολέμησης της εμπορίας προσώπων.

«Η θετική φετινή έκθεση που αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία ήταν το αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας όλων των φορέων», τόνισε η Υπεύθυνη του Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων.

Σε τέσσερις βασικούς λόγους αποδίδει η κ. Μιχαήλ την αναβάθμιση της Κύπρου στην κατηγορία 1 από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Πρώτο, η ύπαρξη καταδικών μετά από τρία χρόνια. Δεύτερο, η ορθή συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Τρίτο, η ορθή στήριξη των θυμάτων. Τέταρτο, η λειτουργία της τετραψήφιας γραμμής της Αστυνομίας 1497 όπου οποιοδήποτε άτομο μπορεί επώνυμα ή ανώνυμα μπορεί να δώσει πληροφορίες σχετικά με την εμπορία προσώπων», επισήμανε.

Πάνω από 10 καταδίκες από την αρχή του χρόνου

Από την αρχή του χρόνου υπήρξαν πάνω από 10 καταδίκες που αφορούσαν την εμπορία προσώπων.

«Έχουν γίνει από όλους τους φορείς σημαντικές βελτιώσεις στις διαδικασίες όσον αφορά στην πρόληψη, στη στήριξη των θυμάτων αλλά και τις καταδίκες», δήλωσε η κ. Μιχαήλ.

Από την Αστυνομία δόθηκαν ρητές οδηγίες για να δοθεί έμφαση στη θυματοκεντρική προσέγγιση και στην πολυθεματική συνεργασία όλων των φορέων.

«Αν και διωκτικές αρχές δεν μας διαφεύγει το γεγονός πως έχουμε να κάνουμε με ευάλωτα άτομα, των οποίων η στήριξη και η ευημερία είναι πρώτιστος παράγοντας ενώπιον οποιασδήποτε άλλης διαδικασίας», τόνισε καταληκτικά η Υπέυθυνη του Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων.