Τηλεόραση Ραδιόφωνο
εμπορια προσωπων

Με στόχο την ανάδειξη της ανάγκης για πιο αποτελεσματικά μέτρα στην πρόληψη και καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και της σύγχρονης δουλείας ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών καθιέρωσε την 30η Ιουλίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Προσώπων.

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Εμπορίας Προσώπων είναι «χρήση και κατάχρηση της τεχνολογίας».

«Οι διακινητές ανθρώπων, όλο και συχνότερα, χρησιμοποιούν διαδικτυακές πλατφόρμες για να εξαπατήσουν και να εργοδοτήσουν άτομα δίνοντας ψεύτικες υποσχέσεις. Με τις σωστές πολιτικές, τους σωστούς νόμους και την ορθή χρήση της τεχνολογία μπορούμε να υποστηρίξουμε τα θύματα και να τιμωρήσουμε τους δράστες, για να εξασφαλίσουμε ένα προσβάσιμο και ασφαλές διαδίκτυο για όλους», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Αριθμοί που σοκάρουν

Η εμπορία ανθρώπων, γνωστή και με τον αγγλικό όρο trafficking, έχει ως αντικείμενα κυρίως την εξαναγκαστική εργασία στην ιδιωτική οικονομία, τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την αφαίρεση οργάνων και ιστών του σώματος. Είναι μια διεθνοποιημένη επικερδής επιχείρηση, με τζίρο 24 δισεκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο.

Το 2018 περίπου 50.000 θύματα εμπορίας ανθρώπων εντοπίστηκαν και αναφέρθηκαν από 148 χώρες. Το 50% των θυμάτων υπέστησαν εμπορία για σεξουαλική εκμετάλλευση Το 38% εκμεταλλεύτηκαν για καταναγκαστική εργασία.

Οι γυναίκες θύματα αποτελούν το 46% και τα κορίτσια το 19% ενώ παγκοσμίως, ένα στα τρία θύματα που εντοπίστηκαν είναι παιδί.

Παραδειγματική τιμωρία

Στο μήνυμα της για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, Ιωσηφίνα Αντωνίου επισημαίνει ότι για να έχουμε αποτελέσματα στην πρόληψη και εξάλειψη του φαινομένου, θα πρέπει να υπάρχει παραδειγματική και αυστηρή τιμωρία των διακινητών, ενόχων από την μία πλευρά και από την άλλη είναι η ενημέρωση και ενδυνάμωση των θυμάτων.

Ειδικότερα, τονίζει πως «θα πρέπει τα θύματα όταν εντοπίζονται να τυγχάνουν της απαιτούμενης προστασίας αλλά και των καλύτερων διευκολύνσεων, για πρόσβαση στις δομές υγείας, ψυχολογικής στήριξης και γενικότερα σε όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες».

Να σημειωθεί, ότι σύμφωνα τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μεταξύ 2017 και 2018, υπήρχαν πάνω από 14,000 καταγεγραμμένα θύματα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον πραγματικό αριθμό να υπολογίζεται σημαντικά υψηλότερος, καθώς πολλά θύματα δεν καταγράφονται.