Τηλεόραση Ραδιόφωνο
τουρισμος πτησεις αεροπλανο

Συγκρατημένα αισιόδοξα είναι τα νέα από το μέτωπο του τουρισμού όσον αφορά τις ροές που δέχτηκε και εξακολουθεί να δέχεται η Κύπρος το 2022. Παρά τις θετικές ενδείξεις για τη φετινή σεζόν οι εμπλεκόμενοι φορείς του τουρισμού έχουν ήδη σηκώσει μανίκια για το ακόμη πιο δύσκολο 2023 που έπεται. 

Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, μίλησε στον ΑΝΤ1 για το κενό που άφησε πίσω της η ρωσική αγορά στην Κύπρο, για τις κρατήσεις του Αυγούστου αλλά και για τα εμπόδια που αναμένονται το επόμενο έτος στο κεφάλαιο του τουρισμού.

Δυσαναπλήρωτο κενό… αλλά συγκρατημένη αισιοδοξία

Το κενό που άφησε πίσω του ο αποκλεισμός της ρωσικής αγοράς για τα τουριστικά δρώμενα της χώρας μας είναι αναμφίβολα δυσαναπλήρωτο. Αυτό υποστήριξε ο Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, χωρίς ωστόσο να είναι απαισιόδοξος για τα δεδομένα που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής όσον αφορά την τουριστική εισροή που δέχτηκε η Κύπρος.

«Θεωρώ ότι το κενό αυτό, εκ των πραγμάτων είναι δυσαναπλήρωτο. Θεωρώ όμως ότι κάναμε βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και έχουμε καλύψει ένα σημαντικό μέρους του κενού αυτού. Ευελπιστώ ότι θα καλύψουμε πέραν του 30% ας κρατήσουμε όμως χαμηλούς τόνους. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι μπορούμε να πετύχουμε και καλύτερους στόχους τουλάχιστον όσον αφορά αυτό το κόμματι», δήλωσε.

Παλιές αγορές μπήκαν δυναμικά στο φετινό «παιχνίδι»

«Ανάσα» για τον τουρισμό της Κύπρου έδωσαν και αγορές δευτερευούσης σημασίας, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έφερναν κόσμο στο νησί μας αλλά με μικρά νούμερα.

«Είδαμε αυτά τα νούμερα και με την προσπάθεια που κάναμε όλοι ο φορείς και το Υφυπουργείο Τουρισμού και ο Υπουργός Μεταφορών με γρήγορα αντανακλαστικά, να αυξάνονται», σημείωσε.

Ο λόγος για τις αγορές της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Αυστρίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Ιταλίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

«Ευελπιστούμε ότι θα είμαστε σε θέση να απορροφήσουμε κι άλλο κόσμο μέσα στα επόμενο χρόνια από αυτές τις αγορές, ώστε να προσπαθήσουνε να απεγκλωβιστούμε και από την τεράστια εξάρτηση που είχαμε στο πρόσφατο παρελθόν με συγκεκριμένες αγορές», εξήγησε ο κ. Ρουσουνίδης.

Ικανοποιητικές κρατήσεις, ελπίδες και για φθινόπωρο

Υπό τις περιστάσεις οι κρατήσεις που έγιναν μέχρι στιγμής στα ξενοδοχεία της Κύπρου αφήνουν τους εμπλεκόμενους φορείς ικανοποιημένους. Σημαντικός ο ρόλος και των ντόπιων τουριστών, οι οποίοι και φέτος επέλεξαν το νησί μας για τις διακοπές τους δείχνοντας ιδιαίτερα την προτίμηση τους στα παράλια της Κύπρου.

Στα ίδια, ίσως και ελαφρώς καλύτερα επίπεδα, αναμένεται να κινηθεί και ο Αύγουστος, αφού πρόκειται για το συνήθη μήνα των διακοπών για πολλούς πολίτες, των οποίων οι εργασίες κλείνουν για το καλοκαίρι.

«Ελπίζουμε ότι θα συνεχίσει αυτή η ροή και οι κρατήσεις ακόμα και μετά τον Αύγουστο. Φαίνεται ότι αρκετός κόσμος μπορεί να επιλέξει να κάνει κρατήσεις της τελευταίας στιγμής λόγω και της κατάστασης που επικρατεί στα κύρια αεροδρόμια της Ευρώπης από όπου αφικνούνται οι πλείστοι των δυνητικών μας τουριστών», είπε ο κ. Ρουσουνίδης.

Ακολούθως εξέφρασε την ελπίδα όπως η όλη κατάσταση που επικρατεί ομαλοποιηθεί, έτσι ώστε να μπορέσουν οι φορείς του τουρισμού να ατενίζουν το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία.

Δύσκολο 2023…

Η κατάσταση για τα τουριστικά δεδομένα της Κύπρου βρίσκονται υπό την καθημερινή και στενή παρακολούθηση των αρμόδιων φορέων, την ώρα που η επικοινωνία με τους τουριστικούς εταίρους της Δημοκρατίας στο εξωτερικό γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Στόχος η παρακολούθηση της κατάστασης για λήψη μέτρων πρόληψης μελλοντικών δυσάρεστων καταστάσεων.

«Βλέπουμε τον πληθωρισμό να εκτοξεύεται, βλέπουμε αυξημένα κόστη ενέργειας, αυξημένα ναύλα, προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, προβλήματα με το εργατικό δυναμικό που στιγματίσει τη βιομηχανία σ’ όλη την Ευρώπη. Όλα αυτά θα έχουμε να τα αντιμετωπίσουμε το 2023 ίσως και σε μεγαλύτερο βαθμό από τώρα», ισχυρίστηκε ο κ. Ρουσουνίδης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς σήκωσαν μανίκια από φέτος, με στόχο την αποφυγή καταστάσεων που θα φέρουν τη βιομηχανία του τουρισμού σε έφεση «μπλοκάροντας» την έστω μικρή και σταδιακή ανάκαμψη που παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή.

Περισσότερα στο βίντεο που ακολουθεί: