Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αδεσποτα ζωα

Σε χιλιάδες ανέρχεται ο αριθμός των αδέσποτων ζώων στην Κύπρο. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι σελίδες που έχουν δημιουργήσει εθελοντές στο facebook, γεμίζουν καθημερινά με νέες προσθήκες από σκύλους  κυρίως, οι ποίοι εντοπίστηκαν να περιφέρονται χωρίς λουρί ή σήμανση. Οι πλείστοι από αυτούς είναι αδέσποτοι και σε άθλια κατάσταση από τις κακουχίες που πέρασαν. Ιδιοκτήτες εγκαταλείπουν τα κατοικίδια τους ή πετούν τα νεογέννητα κουτάβια σε κάδους και σε χωράφια χωρίς να ενδιαφέρονται ουσιαστικά για την κατάληξη αυτών των ζώων. Μεγάλος είναι επίσης και ο αριθμός των ζώων συντροφιάς που φιλοξενούνται σε φιλοζωικές, καταφύγια και σπίτια εθελοντών περιμένοντας να υιοθετηθούν.

Ωστόσο υπάρχουν τρόποι να συμβάλουμε όλοι ώστε να επιτευχθεί η μείωση του φαινομένου που παρατηρείται. Παράλληλα σώζουμε και τις ζωές αυτών των ζώων που είτε χάθηκαν, είτε εγκαταλείφθηκαν και έγιναν αδέσποτα.

1. Στείρωση:  Τα ζώα που περιμένουν να υιοθετηθούν είναι περισσότερα από τις οικογένειες που θέλουν να υιοθετήσουν. Οι ανεξέλεγκτες γέννες αποτελούν την νούμερο ένα αιτία δημιουργίας αδέσποτων ζώων. Στειρώνοντας τον σκύλο μας περιορίζουμε τον αριθμό των αδέσποτων και βοηθάμε εκείνα που ψάχνουν σπίτι, ενώ την ίδια στιγμή θωρακίζουμε την υγεία του και αυξάνουμε το προσδόκιμο της ζωής του. Ζητάμε σχετική ενημέρωση από τον κτηνίατρο μας.

2. Υπεύθυνη υιοθεσία: Η υιοθεσία ενός σκύλου δεν είναι μόνο χαρά αλλά αποτελεί και μια πράξη ευθύνης. Είναι μια απόφαση που θα πρέπει να πάρουμε χωρίς παρορμητισμό και μετά από ώριμη σκέψη. Προτού υιοθετήσουμε έναν σκύλο θα πρέπει να σκεφτούμε ποιες είναι οι υποχρεώσεις μας απέναντι του και να αναλογιστούμε αν θα μπορούμε να καλύπτουμε τις ανάγκες του από την πρώτη στιγμή μέχρι τα βαθιά του γεράματα. Ο αριθμός των σκύλων που εγκαταλείπονται στους δρόμους ή που «επιστρέφονται» στους ανθρώπους που τους φιλοξενούσαν είναι τεράστιος κυρίως λόγω της άγνοιας των ευθυνών που έχουμε απέναντι στο ζώο αυτό.

Δίνουμε ευκαιρία στη ζωή σε έναν σκύλο που βρίσκεται σε ανάγκη. Είναι αδύνατον να μην βρούμε τον παντοτινό μας φίλο ανάμεσα στα χιλιάδες μικρού, μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους, κουτάβια, ενήλικα ή υπερήλικα, «καθαρόαιαμα» ή «ημίαιμα» που βρίσκονται στην αναμονή σε κάποιο καταφύγιο.

3. Ηλεκτρονική σήμανση και ταυτότητα:  Με την τοποθέτηση ηλεκτρονικής σήμανσης ο σκύλος μας έχει πάντα μαζί του τα στοιχεία που σε περίπτωση που τον χάσουμε μπορούν να τον οδηγήσουν πίσω σε εμάς, μετά από σχετικό έλεγχο σε κτηνίατρο από αυτόν που θα τον βρει. Επίσης μια ταυτότητα με τα στοιχεία μας στο κολάρο του μπορεί να κάνει αυτή τη διαδικασία ακόμα πιο γρήγορη.

4. Βόλτα με λουρί: Δεκάδες σκύλοι χάνονται και γίνονται αδέσποτοι, τραυματίζουν, τραυματίζονται ή και σκοτώνονται κάθε μέρα, λόγω του ότι οι ιδιοκτήτες δεν τοποθετούν λουρί κατά τη διάρκεια της βόλτας ή επειδή τους αφήνουν ανεξέλεγκτους να τριγυρνούν στις γειτονιές.  Αφήνοντας τον σκύλο μας ελεύθερο δεν είμαστε σε θέση να ελέγξουμε την συμπεριφορά του (πόσο μάλλον των υπόλοιπων σκύλων), βάζοντας έτσι σε κίνδυνο την ασφάλεια τόσο του ίδιου όσο και άλλων σκύλων και ανθρώπων. Βάσει νόμου αλλά και απλής λογικής τον βγάζουμε βόλτα πάντα με λουρί.

Μην ξεχνάμε πως και στη γειτονιά μας μπορεί να συναντήσουμε ανά πάσα στιγμή ένα αδέσποτο ζώο, σκύλο ή γάτο. Με τις υψηλές θερμοκρασίες αυτής της εποχής αλλά και τις χαμηλές του χειμώνα, δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να τα βοηθήσετε άμεσα.

Τοποθετήστε ένα τάπερ με νερό σε κάποιο σκιερό μέρος, το οποίο να ανανεώνετε καθημερινά με φρέσκο. Φροντίστε φυσικά το σημείο αυτό να είναι εύκολα προσβάσιμο και δεν θα μπορεί κάποιος να τα ενοχλήσει ή να τα φοβερίσει.

Με τον ίδιο τρόπο, μπορείτε να τους αφήσετε και τροφή. Δεν χρειάζεται να αγοράσετε ειδική τροφή, εκτός εάν έχετε τη δυνατότητα. Μπορείτε να βάλετε σε ένα αλουμινόχαρτο υπολείμματα από κρέας ή ψάρι.

Τον χειμώνα, όπως κρυώνουμε εμείς, κρυώνουν κι αυτά. Χτυπήστε μερικές φορές το καπό του αυτοκινήτου σας και περιμένετε πριν το ξεκινήσετε. Δεν ξέρετε τί μπορεί να έχει κουρνιάσει στη μηχανή. Παράλληλα με έναν απλό και χωρίς έξοδο τρόπο, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα στρώμα για να κοιμούνται τα αδεσποτάκια τις κρύες νύχτες. Αν έχετεχάρτινα κουτιά τα οποία δεν χρειάζεστει, μπορείτε πολύ εύκολα να βάλετε μέσα μερικά παλιά ρούχα και είναι έτοιμο. Τοποθετήστε το σε σημείο προφυλαγμένο από τη βροχή και τόσο γρήγορα και εύκολα έχετε χαρίσει ένα μικρό καταφύγιο σε ένα αδέσποτο της γειτονιάς σας. 

αδεσποτα ζωα