Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Kamov

Αίσια έκβαση είχαν οι διαπραγματεύσεις του Τμήματος Δασών με την ανάδοχο εταιρία από Ελλάδα, με αποτέλεσμα η Κυπριακή Δημοκρατία να ενισχύεται, με πάσα επισημότητα, με άλλα δυο πτητικά μέσα πυρόσβεσης.

Οι υπογραφές ανάμεσα στα δυο συμβαλλόμενα μέρη «έπεσαν» χθες Παρασκευή (22/07), με τις διαδικασίες μεταφοράς των δυο ρωσικών ελικοπτέρων Kamov να τρέχουν πλέον με γοργούς ρυθμούς. Η συμφωνία που επικυρώθηκε χθες, αφορά μίσθωση με ορίζοντα τετραετίας. Και πιο συγκεκριμένα 2+1+1.

Με τα Kamov να έχουν ως βάση επιχειρήσεων την Πάφο, όπως ακριβώς και τα δυο air tractor που αφίχθησαν από την Χιλή.

Όπως δήλωσε στο ant1live ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου

Αναμένονται στην Κύπρο την Τρίτη (26/07), και ακολούθως, την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή θα γίνει η λεγόμενη παραλαβή των ελικοπτέρων. Θα γίνει έλεγχος και δοκιμή για να διαπιστωθεί ότι θα είναι σύμφωνα με τους όρους και τις προδιαγραφές της σύμβασης

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Τμήματος Δασών, αν όλα κυλήσουν βάσει σχεδιασμού και χρονοδιαγραμμάτων, τα δυο Kamov θα είναι έτοιμα να ριχθούν στην «μάχη» ήδη από το ερχόμενο Σαββατοκυρίακο.

Υπό το πρίσμα μάλιστα των ευρωπαϊκών κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, το Τμήμα Δασών έχει προβεί σε όλες απαραίτητες νομικές διευθετήσεις, για να βρίσκεται η Κύπρος εξασφαλισμένη στον τομέα της συντήρησης και των ανταλλακτικών.

Επ΄αυτού ο κ. Αλεξάνδρου ανέφερε

Υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες μέσα στην προσφορά. Ολόκληρη η συντήρηση είναι στην ανάδοχο εταιρεία, η οποία είναι υπόχρεη να συντηρεί και να έχει έτοιμα τα ελικόπτερα. Αν δεν το κάνει, ξεκινάνε ποινικές ρήτρες

Με την προσθήκη των δυο ρωσικών Kamov, ολοκληρώνεται ο αρχικός σχεδιασμός που αφορούσε οκτώ πτητικά μέσα στη διάθεση της Δημοκρατίας. Έξι πυροσβεστικά αεροπλάνα και δυο πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Στην Κύπρο βρίσκονται ήδη και επιχειρούν τα δυο πυροσβεστικά αεροσκάφη που μισθώθηκαν από ισπανική εταιρεία, τα δυο νέα πυροσβεστικά air tractor της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα οποία έφτασαν από την Χιλή. Επίσης, δυο ιδιόκτητα μέσα αεροπυρόσβεσης διαθέτει το Τμήμα Δασών.