Τηλεόραση Ραδιόφωνο
air tractor

Καρπούς απέδωσαν οι πολύμηνες προσπάθειες των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών για ενίσχυση των πτητικών πυροσβεστικών μέσων της Κυπριακής Δημοκρατίας για το φετινό καλοκαίρι.

Η δύναμη για εναέρια πυρόσβεση ενισχύεται σημαντικά, καθώς στην Κύπρο βρίσκονται ήδη τα δυο πυροσβεστικά αεροσκάφη που μισθώθηκαν από ισπανική εταιρεία.

Πανέτοιμα να ριχθούν στην μάχη αν και εφόσον χρειαστεί είναι τα δυο νέα πυροσβεστικά air tractor της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα οποία έφτασαν από την Λατινική Αμερική μαζί με τα πληρώματα τους την περασμένη Τρίτη.

«Έχουν κρατήσει πέντε μήνες οι προσπάθειες για την μίσθωση και έλευση αυτών των δυο αεροσκαφών. Θα μας βοηθήσουν με τις εμφορτές περιπολίες δηλαδή θα βρίσκονται στον αέρα τις κρίσιμες ώρες τις μέρας στις περιόδους με κόκκινο συναγερμό», είπε στην κάμερα του ΑΝΤ1, ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαραλάμπος Αλεξάνδρου. 

Τα πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου air tractor που θα έχει στον δυναμικό της η Κυπριακή Δημοκρατία για το φετινό καλοκαίρι ανέρχονται στα έξι, τα δύο θα βρίσκονται στη μονάδα πτητικών μέσων του Τμήματος Δασών στο αεροδρόμιο Λάρνακας, άλλα δυο θα είναι στο Ακρωτήρι και τα άλλα δύο στο αεροδρόμιο της Πάφου, καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο ολόκληρη την Κύπρο.

 

Μετά την τετραήμερη παραμονή τους στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, για σκοπούς ελέγχων, τα δυο air tractor ταξίδεψαν σήμερα στο αεροδρόμιο της Πάφου, που θα είναι και η μόνιμη βάση τους.

Το Τμήμα Δασών τελεί εν αναμονή της έλευση και άλλων δυο πυροσβεστικών ελικοπτέρων. Όπως ανέφερε στον ΑΝΤ1 ο Διευθυντής του Τμήματος, αν και η άφιξη τους προγραμματιζόταν για την ερχόμενη Δευτέρα, ίσως υπάρξει μικρή καθυστέρηση λόγω των διαδικασιών που απαιτούνται από το συμβούλιο προσφορών.

«Θα μας πάρει κάποιες μέρες να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες δεν γνωρίζουμε αν θα είναι ρώσικα Kamov να το διευκρινίσουμε υπάρχουν στις προσφορές υπάρχουν στις προσφορές ελικόπτερα ρωσικής κατασκευής αλλά υπάρχει και άλλη έγκυρη προσφορά με super puma», δήλωσε ο Χαράλαμπος Αλεξάνδρου.

Με την απόκτηση των δύο επιπλέον ελικοπτέρων, τα πρωτεύοντα πτητικά μέσα της Δημοκρατίας θα ανέλθουν στα οκτώ, και όλα θα μπορούν να βρεθούν σε πύρινο μέτωπο μέσα σε πολύ σύντομο χρόνο.

«Μέσα σε οκτώ λεπτά κάτω από κανονικές συνθήκες που αυτός ο χρόνος μπορεί να μειωθεί στα τέσσερα λεπτά είναι στον αέρα για να προστρέξουν για κατάσβεση των πυρκαγιών», τόνισε ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών.

Να σημειωθεί, πως πέραν από τα πρωτεύοντα πτητικά μέσα, διαθέσιμα είναι επίσης τα τρία ελικόπτερα διαφόρων τύπων που διαθέτει η Δημοκρατία αλλά και τα δύο πτητικά μέσα των Βρετανικών Βάσεων.