Τηλεόραση Ραδιόφωνο
περδιος

Τελέστηκε στην Πάφο το Ετήσιο Εθνικό Μνημόσυνο Πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή του 1974, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Θεοδώρου, στην παρουσία του Υφυπουργού Τουρισμού Σάββα Περδίου, προϊσταμένου του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου. Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Γιώργος Γεωργής, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου.  

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του μνημόσυνου ο Υφυπουργός Τουρισμού, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση, ανέφερε πως όλοι αναγνωρίζουμε πως εκείνες τις ημέρες του πραξικοπήματος και της εισβολής είναι οι πιο μαύρες ημέρες στη σύγχρονη ιστορία στη χώρα μας. Οφείλουμε, είπε, «να τις θυμόμαστε ιδιαίτερα εμείς οι νεότεροι που δεν τις ζήσαμε, τις έζησαν όμως οι γονείς μας, οι παππούδες μας, οι γιαγιάδες μας και άρα οφείλουμε και εμείς αυτά που έχουμε ακούσει από τους γονείς και από την οικογένεια μας να τα μεταφέρουμε και στις επόμενες γενιές γιατί είναι πολύ σημαντικό». Είναι σημαντικό, είπε ο Υφυπουργός Τουρισμού, να θυμόμαστε αυτές τις εποχές και να αποτίουμε φόρο τιμής στους πεσόντες και σε όσους ακόμη μέχρι σήμερα συνεχίζουν να πονούν λόγω του ό,τι έπαθε η χώρα μας τότε.  

Στον επιμνημόσυνο λόγο του ο Καθηγητής Γιώργος Γεωργής ανέφερε πως δεν υπάρχει άλλοθι για τους χουντικούς και τους Εοκαβητατζήδες, αναφέροντας πως ο Εθνάρχης Μακάριος επίμονα τους προειδοποιούσε ότι θα γίνονταν νεκροθάφτες της ενώσεως. Σήμερα η θυσία των ηρώων της Κύπρου είπε, η θυσία των παλικαριών της ΕΟΚΑ και των νεκρών του 64 και του 74, που η Πάφος έδωσε πολλούς νεκρούς σ’ αυτούς τους αγώνες, απαιτεί εθνική συστράτευση για τη σωτηρία της Κύπρου. Ανέφερε επίσης πως το σκάφος της σωτηρίας είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, προσθέτοντας πως χρέος όλων είναι να την προστατέψουμε με πόνο ψυχής.

Ο Εθνάρχης Μακάριος, συνέχισε ο Καθηγητής Γεωργής, αποδέχτηκε τη μετεξέλιξη σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία όχι ως δίκαιη λύση αλλά ως έσχατη υποχώρηση για να γίνει δυνατή η συμβίωση των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο. Οι νεκροί μας, είπε, που σήμερα τιμούμε την μνήμη τους επιβάλλουν την υπέρβαση με στόχο τη σωτηρία της Κύπρου και τη διατήρηση του ελληνισμού σε αυτά τα χώματα. Για αυτό, είπε ο Καθηγητής, «σε κάθε πρόκληση και σε κάθε αντιξοότητα ας μνημονεύουμε την θυσία τους για να αντλούμε θάρρος».