Τηλεόραση Ραδιόφωνο
τραγωδια στο στρουμπι

Ολοκληρώθηκαν οι νεκροτομές στις σορούς των δύο άτυχων ανδρών που έχασαν τη ζωή τους το απόγευμα της Δευτέρας (11/07), όταν θεριστική μηχανή ανατράπηκε με αποτέλεσμα να τους καταπλακώσει, σε χωράφι στο Στρουμπί της επαρχίας Πάφου.

Σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από τα ευρήματα των δύο νεκροτομών, τις οποίες διενήργησαν οι ιατροδικαστές Αγγελική Παπέττα και Ορθόδοξος Ορθοδόξου, ο θάνατος του 61χρονου επήλθε από αιμορραγικό σοκ συνέπεια πολλαπλών κακώσεων σώματος και ζωτικών οργάνων λόγω του εργατικού ατυχήματος. Ενώ του 53χρονου από ασφυξία συνέπεια καταπλάκωσης από γεωργικό μηχάνημα καθώς και πολλαπλές κακώσεις σώματος και ζωτικών οργάνων λόγω του εργατικού ατυχήματος.

Θύματα του τραγικού περιστατικού οι δύο οικογενειάρχες, Νίκος Δημοσθένους και Πανίκος Ιωαννίδη.

Τα γεγονότα της υπόθεσης

Λίγο μετά τις 15:00 χθες το απόγευμα, κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες θεριστική μηχανή καταπλάκωσε τον χειριστή της Νίκο Δημοσθένους, 53 χρόνων, από το χωριό Ίννια, και τον 62χρονο Πανίκο Ιωαννίδη από το χωριό Στρουμπί. Οι δύο άνδρες καταλείπουν συζύγους και δυο ενήλικα παιδιά ο κάθε ένας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε η Αστυνομία και το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, ο χειριστής της μηχανής θέριζε χωράφι με σιτηρά που ανήκαν στον 62χρονο πυροσβέστη, που βρισκόταν σε προαφυπηρετική άδεια. Το χωράφι ήταν χωρισμένο σε αναβαθμίδες λόγω υψομετρικής διαφοράς.

Όταν ολοκλήρωσαν το θέρισμα, αφού όλες οι αναβαθμίδες βρέθηκαν θερισμένες, στην  προσπάθεια του ο χειριστής  να εισέλθει στον κύριο δρόμο Στρουμπιού- Καθηκα, φορτωμένος με το σιτάρι του χωραφιού, το βαρύ αγροτικό μηχάνημα ανατράπηκε σε αγροτικό ανηφορικό δρόμο, με αποτέλεσμα να καταπλακώσει τόσο τον χειριστή του όσο και τον ιδιοκτήτη του χωραφιού.

Την αναποδογυρισμένη θεριστική μηχανή εντόπισε από μακριά πολίτης που περνούσε από το σημείο, όπου είδε νεκρό τον χειριστή της και ειδοποίησε την Αστυνομία.

Ψάχνουν τα αίτια της διπλής τραγωδίας

Στον μπροστινό άξονα της θεριστικής μηχανής που δίνει κίνηση στο βαρύ αγροτικό μηχάνημα αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και το εξάρτημα με το οποίο ο χειριστής μπορεί να σταματήσει την κίνηση του επικεντρώνονται οι έρευνες των τεχνικών της ηλεκτρομηχανολογικής υπηρεσίας σε σχέση με το διπλό θανατηφόρο δυστύχημα σε αγροτική περιοχή του Στρουμπιού, που στοίχισε τη ζωή στον Νίκο Δημοσθένους και Πανίκο Ιωαννίδη.

Συγκεκριμένα, ο μπροστινός άξονας βρέθηκε κομμένος και αυτό που εξετάζεται είναι αν κόπηκε εν κινήσει, με αποτέλεσμα ο χειριστής να απωλέσει τον έλεγχο ή αν κόπηκε όταν η θεριστική μηχανή ανατράπηκε.

Ο προϊστάμενος του επαρχιακού γραφείου επιθεώρησης εργασίας Γιώργος Κατσονούρης δήλωσε ότι γίνεται ενδελεχής έρευνα στο μηχάνημα με την αφαίρεση κάποιων εξαρτημάτων προκειμένου να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα. Στις έρευνες μετέχει και το ΤΟΜ που εξετάζει κατά πόσο το μηχάνημα βρισκόταν σε καλή μηχανική κατάσταση και αν ήταν εγγεγραμμένο.

Την ίδια ώρα, εντατικές οι έρευνες στη σκηνή από την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και λειτουργούς του Τμήματος Επιθεώρησης με τα αναπάντητα ερωτήματα να είναι αρκετά μιας και δεν υπήρχε αυτόπτης μάρτυρας όταν συνέβη το μοιραίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που εξετάζεται επιτόπου στη σκηνή, η οποία φρουρείται από την Αστυνομία, είναι αν υπήρξε οποιοδήποτε μηχανικό πρόβλημα με αποτέλεσμα ο χειριστής να απωλέσει τον έλεγχο της θεριστικής μηχανής, η οποία στη συνέχεια ανατράπηκε επανειλημμένα, αφού υπήρξε και μετατόπιση του φορτίου των σιτηρών που μετέφερε.

Σε παρέμβαση του στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Μέρα Μεσημέρι», ο κ. Κατσονούρης, ανέφερε πως κάνουν εξειδικευμένες και ενδελεχείς εξετάσεις για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν οποιαδήποτε ευρήματα που να συνδέονται με το τραγικό συμβάν.

Υπό διερεύνηση είναι και εάν ο ιδιοκτήτης του χωραφιού βρισκόταν πάνω στο όχημα ή έξω από αυτό καθώς εντοπίστηκε νεκρός εκτός του οχήματος, ενώ ο χειριστής της θεριστικής μηχανής βρέθηκε εντός της καμπίνας στο αναποδογυρισμένο μηχάνημα και χρειάσθηκε να απεγκλωβισθεί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

«Εκ πρώτης όψεως είχε εντοπιστεί ο ένας εκτός του μηχανήματος στην κάτω βαθμίδα και ο χειριστής εντός της καμπίνας της θεριστικής μηχανής στην πιο πάνω βαθμίδα του χωραφιού», είπε ο  Προϊστάμενος Επαρχιακού Γραφείου Επιθεώρησης Εργασίας Πάφου.

Φιλικές σχέσεις διατηρούσαν οι δύο άνδρες

Την ίδια ώρα, όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, οι δύο άνδρες συνεργάζονταν σε τακτική βάση για τη διεκπεραίωση των γεωργικών εργασιών τους ενώ διατηρούσαν και πολύ καλές φιλικές σχέσεις.

«Οι έρευνες βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και λαμβάνονται καταθέσεις για να απαντηθούν ερωτήματα που έχουν να κάνουν με το τι σχέση είχαν μεταξύ τους οι δύο άνδρες και τι εργασίες εκτελούσαν», δήλωσε ο κ. Κατσονούρης.

Τα ακριβή αίτια θανάτου των δύο ανδρών θα διακριβωθούν κατά τη νενομισμένη νεκροτομή που θα διενεργηθεί σε κατοπινό στάδιο επί των σορών των δύο ανδρών.