Τηλεόραση Ραδιόφωνο
εφημερεύοντα ιατρεία

Αποφασισμένο να προχωρήσει με τη λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων από τις εννέα Ιουλίου, είναι το Υπουργείο Υγείας.

«Αυτός είναι ο στόχος και αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Υπουργού Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου. 
Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας και Οργανισμός κρατικών Υπηρεσιών υγείας ενημέρωσαν το πρωί της Τετάρτης (29/06) τον Υπουργό Υγείας ότι τροχιοδρομούνται όλες οι ενέργειες ώστε τα ιατρεία αυτά να υποδεχτούν τους πρώτους ασθενείς στις 9 Ιουλίου.

«Ο ΟΚΥπΥ είναι δεσμευμένος στην απόφαση που λήφθηκε την προηγούμενη Πέμπτη και εργαζόμαστε αυτή τη στιγμή για υλοποίηση αυτής της απόφασης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου.

Όπως συμφωνήθηκε κατά την χθεσινή πρωινή σύσκεψη, ο ΟΚΥπΥ θα αποστείλει στον ΟΑΥ το πρόγραμμα εφημεριών για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ελλείψεις, ώστε να προχωρήσει ο ΟΑΥ σε αγορά υπηρεσιών από ιδιώτες γιατρούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΚΥπΥ αντιμετωπίζει ελλείψεις σε προσωπικούς ιατρούς για παιδιά και ελλείψεις σε προσωπικούς ιατρούς για ενήλικες στην επαρχία Αμμοχώστου.

Παρά την αντίθεση των συντεχνιών των κυβερνητικών ιατρών, γνωμάτευση που έχει στα χέρια του ο ΟΚΥπΥ ανοίγει το δρόμο για την στελέχωση των εφημερευόντων ιατρείων και από ιδιώτες ιατρούς.

«Σίγουρα λύνει τα χέρια επιλύει και άλλα θέματα τα οποία υπήρχαν, προβλήματα τα οποία έθεταν οι κυβερνητικοί ιατροί και στόχος τώρα είναι εκεί που υπάρχουν ελλείψεις να προχωρήσει ο ΟΑΥ στην αγορά υπηρεσιών ώστε να καλυφθούν αυτά τα κενά», υποστήριξε ο κ. Αθανασίου.

Όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1 η γνωμάτευση, για την οποία οι κυβερνητικοί ιατροί εκφράζουν επιφυλάξεις, αναφέρει ότι ο ΟΚΥπΥ νομιμοποιείται να διαθέσει τις υποδομές του προς ιατρούς οι οποίοι δεν εργοδοτούνται από τον Οργανισμό, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών υγείας σε ασθενείς.

«Γράφει εφόσον είναι περιουσία του ΟΚΥπΥ. Είναι κρατική περιουσία, έχει παραχωρηθεί προς διαχείριση στον ΟΚΥπΥ και δεν του ανήκει. Ο έντιμος Υπουργός Υγείας, ο νομικός του σύμβουλος είναι ο Γενικός Εισαγγελέας, άρα θα πρέπει να αποταθεί στον Γενικό Εισαγγελέα και μόνο από αυτόν λαμβάνει νομικές συμβουλές», υπογράμμισε ο Πρόεδρος ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας.

«Θα μπορούσε ταυτόχρονα και γω να φέρω μια γνωμάτευση που να μπορώ και γω πιθανώς το απόγευμα να εργαστώ σε κάποιο ιδιωτικό», είπε ο Πρόεδρος του Κλάδου Ιατρών και Κλινικών Διευθυντών ΠΑΣΥΔΥ, Μωυσής Λάμπρου.

Όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, ο Γενικός Εισαγγελέας έχει ανάψει προφορικά πράσινο φως για στελέχωση των κέντρων υγείας του ΟΚΥπΥ και από ιδιώτες ιατρούς, για τους σκοπούς λειτουργίας των εφημερευόντων ιατρείων, ενώ η σχετική γνωμάτευση θα αποσταλεί και γραπτώς.

2ος γύρος διαβουλεύσεων

Σε δεύτερη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, μεταξύ Υπουργού Υγείας, συντεχνιών κυβερνητικών ιατρών και Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα επανέλαβε την αποφασιστικότητα του για λειτουργία των εφημερευόντων ιατρείων στις 9 Ιουλίου, με τους κυβερνητικούς ιατρούς, να εκφράζουν εκ νέου κάποιους προβληματισμούς για τους οποίους αναμένουν απαντήσεις.

«Εμείς συζητήσαμε περισσότερο για τη δική μας συμμετοχή και θεωρώ ότι στην παρούσα αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας. πώς οι ιατροί του δημοσίου στηρίζουν την προσπάθεια αυτή ως ένας από τους συντελεστές. Θα ενημερωθεί και το ΔΣ και ναι θα πρέπει και οι προσωπικοί ιατροί να τύχουν ενημέρωσης», ανέφερε ο Σωτήρης Κούμας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΣΥΚΙ θα συνεδριάσει το πρωί της Παρασκευής, ενώ την Παρασκευή ή τη Δευτέρα θα συνέλθει και το Διοικητικό Συμβούλιο  της ΠΑΣΥΔΥ.