Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Ο μεταναστευτικός υπερπληθυσμός ξεπέρασε το 5% στην ημικατεχόμενη μας πατρίδα, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής και αναφέρθηκε στην επαίσχυντη πρακτική της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία, που εξελίσσεται σε μια νέα υβριδική απειλή ενάντια στη Κύπρο.

Σε χαιρετισμό του στην παρουσίαση του βιβλίου του Ανδρέα Μορφίτη «Χαμένες Προσδοκίες», ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στη δήλωση που εξασφάλισε η Κύπρος την περασμένη Παρασκευή στο Λουξεμβούργο από την Σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ "που καταπιάστηκε αποκλειστικά με την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι χώρες πρώτης γραμμής αναφορικά με το μεταναστευτικό, ένα από τα κυρίαρχα θέματα του συγγράμματος που σήμερα προλογίζουμε".

Οπως τόνισε, "μετά από 3 χρόνια επίπονων προσπαθειών, εξαντλητικών συναντήσεων, κόντρα στις απόψεις ακραίων πολιτικών αλλά και ορισμένων παρασιτικών Μη κυβερνητικών οργανώσεων και αφού χρειάστηκε να υψώσουμε και τον τόνο της φωνής μας, να κτυπήσουμε το χέρι διεκδικητικά στο τραπέζι αλλά και να αποχωρήσουμε διαμαρτυρούμενοι από συσκέψεις, για πρώτη φορά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε την ανάγκη έμπρακτης στήριξης της Κύπρου τόσο για μετεγκατάσταση αριθμού μεταναστών από το νησί μας, τη φύλαξη της πράσινης γραμμής, αλλά και την οικονομική αρωγή για να βοηθηθούμε στη διαχείριση του μεταναστευτικού υπερπληθυσμού που ξεπέρασε το 5% στην ημικατεχόμενη μας πατρίδα".  Αυτή η εξέλιξη, πρόσθεσε, δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς, "επιτρέπει όμως αν μη τι άλλο, να μειδιούμε". 

Αναφερόμενος στο βιβλίο, ο Υπουργός είπε ότι η "συλλογή αυτή πολύτιμων άρθρων και δοκιμίων, μιας και πλέον εξαετίας, αποτελεί μια πηγή γραπτού πλούτου, που φιλοδοξεί, τόσο κατά την πρώτη δημοσίευση τους, όσο και με τη διαφύλαξη τους μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου, να αποτελέσουν το εγερτήριο λάκτισμα για την αλλαγή στα όσα στρεβλά για δεκαετίες βιώνει ο τόπος μας".

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, είπε ότι ο συγγραφέας υποδεικνύει με γλαφυρότητα "αυτό που επιτρέψτε μου να πω έχω κάνει σημαία της ενημέρωσης μου προς όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Την επαίσχυντη πρακτική της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία που εξελίσσεται σε μια νέα υβριδική απειλή ενάντια στη Κύπρο με προφανή σκοπό και στόχο τη συνειδητή προσπάθεια αλλοίωσης της δημογραφίας του νησιού με τη διοχέτευση όλων αυτών των μεταναστευτικών ορδών από την κατεχόμενη γη μας μέσω των τυφλών σημείων της πράσινης γραμμής προς τις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές".

"Μοιράζεται μαζί μας, τις ίδιες ανησυχίες, συμπαρίσταται διαχρονικά με κάθε δυνατό τρόπο στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, αντιλαμβανόμενος ότι δεν είναι ακόμα ένα πρόβλημα. Είναι δυστυχώς ζήτημα εθνικό και ως τέτοιο οφείλουμε να το διαχειριστούμε. Είναι ένα ατέρμονο πρόβλημα με πολλαπλές όψεις. Ορατές, αλλά και αθέατες. Με φυσιογνωμία ανθρωπιστική από τη μία, αλλά και διαστάσεις που επιβεβαιώνουν τη δράση κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών, που εργαλειοποιούν τον ανθρώπινο πόνο και την ανάγκη τους για μια καλύτερη ζωή".

Αναφερόμενος στον συγγραφέα εξήρε την καθαρή φωνή του και είπε ότι οι δε προβληματισμοί και οι έγνοιες του για την ορθότερη αντιμετώπιση πολλών και σοβαρών ζητημάτων που απασχολούν τον τόπο μας, κατατίθενται εν είδη προτάσεων συνοδευόμενων από διεκδικητικές θέσεις που με παρρησία προτάσσονται προς τα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Κλείνοντας, συνεχάρη τον συγγραφέα για την τόλμη και την αφειδώλευτη προσφορά του στην πατρίδα.