Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Η πίστα που φέρει το όνομα του διαχρονικα αγαπημένου οδηγού των τιφόζι, Ζιλ Βιλνέβ, προέβαλλε μια σπάνια ευκαιρία για τη Ferrari: με τις αργές της στροφές και τις μεγάλες ευθείες της ταίριαζε σαν γάντι στις προδιαγραφές της SF-23, που είχε την κορυφαία τελική ταχύτητα και εξαιρετική πρόσφυση στα αργά τμήματα της πίστας.

Και πέραν αυτού, όπως φάνηκε και από τις δοκιμές της Παρασκευής, η Scuderia έκανε ένα εντυπωσιακό άλμα στην μέχρι πρότινος μεγαλύτερη "αχίλλειο πτέρνα" της, τη διαχείριση των ελαστικών. Ειδικά της μέσης γόμας. Στον αγώνα της Κυριακής, οι Σαρλ Λεκλέρ και Κάρλος Σάινθ έφτασαν μέχρι το μέσον με ένα σετ τέτοιας γόμας, με το οποίο εκκίνησαν.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να είχαν φέρει μία ή δύο θέσεις στο βάθρο, αλλά ενδεχομένως και την πολ ποζίσιον ή και τη νίκη -καθώς η Red Bull δεν ήταν στα καλύτερά της με τις χαμηλές θερμοκρασίες του τριημέρου- αν η ιταλική ομάδα δεν έκανε μια σειρά από σφάλματα στις βροχερές δοκιμές κατάταξης.

Αρχικά η Scuderia επέλεξε να μην βάλει σλικς ελαστικά τη στιγμή που έβαλαν όλοι στο Q2, παρότι το είχε ζητήσει ο ίδιος ο Λεκλέρ βγαίνοντας από τα πιτς με τα ενδιάμεσα βροχής - και όταν το έκανε, είχε πλέον αρχίσει πάλι να βρέχει. Η ιταλική ομάδα το έκανε για να διασφαλίσει ότι θα είχε τουλάχιστον έναν καλό και γρήγορο γύρο με τα ενδιάμεσα, για εγγύηση της πρόκρισης στο Q3, μετά από ένα λάθος του Μονεγάσκου στον πρώτο του γρήγορο γύρο με τα ενδιάμεσα.

Κατά συνέπεια, όταν άρχισε να βρέχει και ο Λεκλέρ μπήκε στην πίστα με τα σλικς, δεν είχε πια την ευκαιρία να κάνει ανταγωνιστικό χρόνο και αποκλείστηκε από την πρώτη δεκάδα και το Q3. Ο 25χρονος έκανε δημοσίως σαφή τον εκνευρισμό του μετά το τέλος των κατατακτήριων στο Μόντρεαλ, όμως άλλαξε γνώμη όταν συζήτησε το θέμα με τους υπεύθυνους στρατηγικής της Scuderia.

Παρόλα αυτά, ο διευθυντής της ομάδας Φρεντ Βασέρ είπε ότι ήταν αναγκαίο να συνταχθεί μια λεπτομερής ανάλυση για τις συνθήκες της λήψης των συγκεκριμένων αποφάσεων, προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην επαναληφθεί κάτι ανάλογο σε τέτοιες κρίσιμες συνθήκες και εναλλασσόμενο καιρό.

Έτσι, στο πλαίσιο αυτό, σήμερα (Τρίτη 20/6) έγινε μια ευρεία σύσκεψη για το θέμα στο εργοστάσιο του Μαρανέλο. "Πρέπει να σκεφτούμε τι συνέβη, θα έχουμε μια σύσκεψη την Τρίτη για να συζητήσουμε πώς μπορούμε να το φτιάξουμε" είπε πριν τη συνάντηση ο Βασέρ.

Και μιλώντας για τις εξηγήσεις που έδωσε η ομάδα στον Λεκλέρ το βράδυ του Σαββάτου, συμπλήρωσε: "Πάντα μπορείς να κάνεις καλύτερη δουλειά. Αλλά είναι επίσης αλήθεια πως η εντύπωση που έχεις 10 δευτερόλεπτα μετά τις δοκιμές κατάταξης δεν είναι πάντοτε η καλύτερη. Είχαμε μια καλή συζήτηση με τον Σαρλ. Του δώσαμε τη σφαιρική εικόνα της κατάστασης, τι συνέβη στις κατατακτήριες, και όλα ήταν πιο ήρεμα" συμπλήρωσε ο Γάλλος.

Και για τις επιλογές της Scuderia τις κρίσιμες στιγμές του Q2, εξήγησε: "Εκείνη τη στιγμή η βροχή ερχόταν, και θέλαμε να γράψουμε έναν ανταγωνιστικό χρόνο το συντομότερο δυνατόν. Αν μπεις στα πιτς στο τέλος του πρώτου γύρου για να βάλεις ένα σετ σλικς, τότε χρειάζεσαι δύο γύρους για να θερμάνεις τη γόμα κι έτσι αναβάλλεις τον πρώτο σου ταχύ γύρο για πέντε λεπτά. Δεν ήταν η σωστή στρατηγική σε εκείνο το χρονικό σημείο.

Πιστεύω ότι το μπέρδεμα προέκυψε διότι δεν είχε τη σφαιρική εικόνα των κατατακτήριων. Πρέπει πιθανώς να βελτιωθούμε σε κάποιους τομείς ώστε ενίοτε να μπορεί να βάλει τον εαυτό του στη θέση μας. Δεν μπορούμε να πούμε ότι κάναμε καλή δουλειά [στις κατατακτήριες]. Πιστεύω ότι η ταχύτητά μας ήταν τεράστια, και τερματίσαμε στις θέσεις 10-11. Αυτό σημαίνει πως κάτι πήγε στραβά", κατέληξε ο Βασέρ.

Την επόμενη μέρα, στο GP, η εικόνα ήταν εντελώς αντιδιαμετρική: η στρατηγική της Ferrari ήταν για σεμινάριο, και την εξήρε με διθυραμβικά σχόλια και ο ίδιος ο Κάρλος Σάινθ. Η ομάδα στρατηγικής της Scuderia, παρά τη σφοδρή κριτική της προηγούμενης μέρας, δεν δίστασε να μείνει πιστή στην απόφασή της να μην κάνει πιτ-στοπ υπό το όχημα ασφαλείας στο 12ο γύρο του αγώνα, μετά το ατύχημα του Τζορτζ Ράσελ.

Και έμεινε πιστή σε αυτή την απόφαση παρότι αμέσως μπήκαν στα πιτς σχεδόν όλοι οι πρωτοπόροι του αγώνα. Οι Ιταλοί είχαν το πλάνο για ένα πιτ-στοπ και έμειναν πιστοί σε αυτό, με αποτέλεσμα από τις θέσεις 10-11 της εκκίνησης να τερματίσουν στις θέσεις 4-5, και μόλις 4'' πίσω από το βάθρο και τη Mercedes. Οι τρεις πρώτοι έκαναν από δύο πιτ-στοπς.

"Ξεκαθαρα είχαμε πολύ περισσότερη ταχύτητα από όση έδειξαν οι δοκιμές κατάταξης", είπε ο Σάινθ. "Ένιωσα πως θα το διασκεδάζαμε στην κορυφή αν ξεκινούσαμε από την πρώτη σειρά, διότι είχαμε ταχύτητα και στρατηγική. Αναμφίβολα η στρατηγική που εκτελέσαμε ήταν πολύ καλή.
Το να μείνουμε στην πίστα και με τα δύο αυτοκίνητα [υπό το όχημα ασφαλείας] ήταν η σωστή επιλογή, η μέση γόμα ήταν δυνατή στο μονοθέσιό μας όλο το τριήμερο και μεγιστοποιήσαμε το πρώτο μας stint με αυτά τα ελαστικά. Εμπιστευθήκαμε τη μέση γόμα λόγω των δεδομένων από τη δεύτερη περίοδο των ελεύθερων δοκιμών, μείναμε πιστοί σε αυτήν. Τα σκληρότερα ελαστικά πάντα κρύβουν λίγες περισσότερο παγίδες για το αυτοκίνητό μας", κατέληξε ο Ισπανός.