Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Συνολικά δεκατέσσερα πρόσωπα καταδικάστηκαν σε διάστημα ενός έτους, για υποθέσεις εμπορίας προσώπων με σκοπό την σεξουαλική και εργασιακή εκμετάλλευση, ενώ άλλες τριάντα-τρεις υποθέσεις βρίσκονται στο στάδιο της εκδίκασης. 

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, Χρίστο Ανδρέου, «από τον περασμένο Ιούλιο δηλαδή τους τελευταίους έντεκα μήνες υπήρξαν 14 καταδίκες σχετικά με υποθέσεις εμπορίας προσώπων με τις περισσότερες από αυτές να βλέπουμε ότι υπήρξαν ποινές που αφορούν φυλάκιση». 

Ανάμεσα στις καταδικαστικές αποφάσεις, ξεχωρίζει αυτή για άνδρα εβδομήντα-ενός ετών, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δέκα ετών από το Κακουργιοδικείο Αμμοχώστου, αφού τον έκρινε ένοχο για σεξουαλική και εργασιακή εκμετάλλευση ενήλικων προσώπων, καθώς και για βιασμό, άσεμνη πράξη και παράνομη εργοδότηση αλλοδαπού. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Γραφείο Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων, στην Κύπρο, από το 2015 μέχρι και το 2021, εντοπίστηκαν 1,122 πιθανά θύματα εμπορίας, από τα οποία 231 αναγνωρίστηκαν ως τέτοια. 

Συχνότερη μορφή εμπορίας ανθρώπων είναι αυτή με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση, ενώ άλλες μορφές είναι αυτές της εργασιακής εκμετάλλευσης, οι καταναγκαστικοί γάμοι και ο εξαναγκασμός σε επαιτεία. 

Πολυετής ήταν και η ποινή που επιβλήθηκε από το Κακουργιοδικείο Λεμεσού τον περασμένο Μάρτιο σε πρόσωπο ηλικίας 52 ετών, ο οποίος κρίθηκε ένοχος στις κατηγορίες της εμπορίας προσώπων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και του αποζείν από κέρδη πορνείας. 

Στον 52χρονο επιβλήθηκε ποινή οκτώ ετών, η δεύτερη μεγαλύτερη σε παρόμοιας φύσεως υπόθεση. 

Στοιχεία σοκ από τον ΟΗΕ

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, τα θύματα της εμπορίας προσώπων παγκοσμίως, αγγίζουν κάθε χρόνο τα είκοσι-ένα εκατομμύρια, και από αυτά, τα πεντέμισι εκατομμύρια είναι παιδιά. 

«Για τον λόγο αυτό και για την αντιμετώπιση του εγκλήματος αυτού στην χώρα μας η αστυνομία η οποία είναι πολύ ευαισθητοποιημένη στα θέματα αυτά μέσω του Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων, αλλά και με άλλους συναρμόδιους φορείς που συνεργάζεται η αστυνομία έχουν τα τελευταία χρόνια αναθεωρήσει τον τρόπο δράσης και συνεργασίας τους με αποτέλεσμα να παρατηρείται βελτίωση τόσο όσον αφορά στην καταδίκη προσώπων που εμπλέκονται στην εμπορία ανθρώπων όσον και στην αναγνώριση και τη στήριξη των θυμάτων», δήλωσε ο κύριος Ανδρέου. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διεθνούς οργανισμού, τα παράνομα έσοδα των κυκλωμάτων εμπορίας προσώπων που δρουν σε παγκόσμιο επίπεδο αγγίζουν, σε ετήσια βάση, τα 32 δισεκατομμύρια δολάρια.