Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Προσχέδιο έκθεσης διπλής όψης για την Τουρκία τίθεται την προσεχή Τρίτη ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι τροπολογίες που κατέθεσε ο εισηγητής, Σοσιαλιστής Nacho Sanchez Amor, επιχειρούν σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, να ενισχύσουν το λεκτικό και να το επικαιροποιήσουν, καλώντας την Άγκυρα να αποσύρει τα στρατεύματα της από την Κύπρο, ενώ καταδικάζουν το νέο πρωτόκολλο οικονομικής συνεργασίας της Τουρκίας και του ψευδοκράτους.

Παράλληλα, το κείμενο διαπιστώνει ότι παρά την αποκλιμάκωση της έντασης, υπάρχει μια νέα σπίθα στην Ανατολική Μεσόγειο.Στο Κυπριακό, υποδεικνύεται προς την Άγκυρα ότι η λύση δύο κρατών είναι απαράδεκτη και καλείται να επανέλθει στο πλαίσιο Διζωνικής Ομοσπονδίας, με σημείο εκκίνησης το Κραν Μοντανά.

Την ίδια ώρα, η Ευρωβουλή επισημαίνει την υποχρέωση επιστροφής της περίκλειστης Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της μέσω των Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο, όλες αυτές οι φραστικές υποδείξεις στερούνται μοχλού πίεσης, προκειμένου να πειθαναγκαστεί η Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Αντίθετα, παρά τη νέα οπισθοδρόμηση στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη πάγια διαπίστωση ότι δεν υπάρχει περιθώριο επανέναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, το κείμενο υπογραμμίζει ότι έχει σημειωθεί μικρή βελτίωση στις σχέσεις Άγκυρας-Βρυξελλών. Ομοίως και στο Ουκρανικό, το προσχέδιο έκθεσης διαπιστώνει σύμπλευση της Τουρκίας με το Κίεβο, θεωρώντας μάλιστα ότι η Άγκυρα καταδίκασε τη ρωσική εισβολή.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωβουλή χαιρετίζει τον μεσολαβητικό ρόλο της Τουρκίας, προβαίνοντας σε μια απλή έκκληση προς την Άγκυρα για υιοθέτηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Σημειώνεται ότι οι εκθέσεις της Ευρωβουλής για την Τουρκία δεν είναι νομικά, ούτε πολιτικά δεσμευτικές.