Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Η Στέλλα Κυριακίδου είναι η Κύπρια πολιτικός η οποία θα μείνει στην ιστορία ως η Επίτροπος που διαχειρίστηκε την πανδημία, έγραψε πρόσφατα το Ιταλικό Πρακτορείο ειδήσεων- (ANSA), δημοσιεύοντας συνέντευξη της Επιτρόπου.

Το ANSA δημοσίευσε στις 14 Μαίου συνέντευξη με την Στέλλα Κυριακίδου αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι οι η Ευρωπαία Επίτροπος δήλωσε πως οι πρόσφατες κρίσεις, η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία ενισχύουν την ανάγκη για μια Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας. Προβάλλεται ακόμα η αναφορά της κ. Κυριακίδου ότι στο άμεσο μέλλον, παρά τις συστάσεις των οργανισμών της ΕΕ (ECDC και EMA) για τη διακοπή της υποχρέωσης χρήσης μάσκας προσώπου στα αεροπλάνα, οι προστατευτικές συσκευές είναι "πρώτα και κύρια μια πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης, για την προστασία των πιο ευάλωτων", οι οποίοι θα πρέπει να συνεχίσουν να τις φορούν, "ανεξάρτητα από τους ισχύοντες κανόνες".

«Η Κύπρια πολιτικός θα μείνει στην ιστορία ως η Επίτροπος που  διαχειρίστηκε την πανδημία», σημειώνει το πρακτορείο και προσθέτει: «Ποτέ δεν απελπίστηκα», είπε πρόσφατα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναφερόμενη στους πιο δύσκολους μήνες, όταν η Ευρώπη βρισκόταν σε εγκλεισμό. «Απελπισία νιώθεις όταν είσαι έτοιμος να τα παρατήσεις, εγώ ένιωσα την πίεση, την ανησυχία, αλλά όχι απελπισία, ήξερα ότι έπρεπε να διαχειριστούμε αυτή την κρίση». Σε εκείνους τους μήνες του 2020, διηγείται, «ένα σαφές σημείο αναφοράς ήταν η επίσκεψη μου στη Ρώμη τον Φεβρουάριο για να προσφέρω στήριξη στον υπουργό Υγείας κ.  Speranza, όταν η Ιταλία ήταν ένα από τα κράτη που είχαν πληγεί περισσότερο, γιατί όλα ήταν πρωτόγνωρα εκείνη την εποχή». 

Και σε εκείνη τη δύσκολη συγκυρία, η χώρα "έδειξε ένα απίστευτο επίπεδο ανθεκτικότητας, τόσο στην αντίδραση του λαού όσο και στην επιλογή να προχωρήσει μπροστά μαζί με την Ευρώπη»,ανέφερε η κ. Κυριακίδου προσθέτωντας: «Έτσι, ο υπουργός Ρομπέρτο Σπεράντζα έγινε ένας πραγματικός φίλος, μπορώ να πω». Και η Ιταλία έγινε σύμμαχος, «πάντα πρόθυμη να κοιτάξει πέρα από τον εαυτό της, με εποικοδομητική προσέγγιση για την Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας».

Ανάγκη αλληλοϋποστήριξης σε περίοδο κρίσεων

Δηλαδή, τη μακροπρόθεσμη ατζέντα της Επιτροπής υπό την ηγεσία της Ursula von der Leyen. Ο Covid και τώρα ο πόλεμος την καθιστούν αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε, σύμφωνα με την Επίτροπο. Η πανδημία, τονίζει, «μας δίδαξε ότι μπορούμε να κινηθούμε γρήγορα», προτρέποντας «σε μια αλλαγή νοοτροπίας που έκανε την Ένωση πολύ πιο αποτελεσματική». Ο πόλεμος, προσθέτει, «επιβεβαιώνει μόνο πόσο σημαντικό είναι να συνεργαζόμαστε και να αλληλοϋποστηριζόμαστε σε κρίσεις». Ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων για την Υγεία, που παρουσιάστηκε στις αρχές Μαΐου, αποτελεί ορόσημο για την Ένωση Υγείας. «Οι πολίτες», εξηγεί περαιτέρω η κ. Κυριακίδου, «θα μπορούν να μοιράζονται τα δεδομένα υγείας τους διατηρώντας παράλληλα τον έλεγχό τους: εργαστηριακά αποτελέσματα, ιατρικές συνταγές, ιατρικές εικόνες, σε όλα τα κράτη μέλη με γιατρούς της επιλογής τους. 

Με την Ένωση Υγείας έχουμε έναν προϋπολογισμό-χωρίς προηγούμενο

Στους σκεπτικιστές, η πρώην Κύπρια βουλευτής απαντά με το Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό Covid: «Αν λέγαμε πριν από τρία χρόνια ότι σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ οι πολίτες θα έχουν στο κινητό τους τηλέφωνο ένα πιστοποιητικό με την κατάσταση εμβολιασμού τους, το οποίο επιτρέπει στις οικονομίες να ανοίγονται σε ασφαλή ταξίδια, και σήμερα χρησιμοποιείται σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο, θα φαινόταν στους περισσότερους αδύνατο- και όμως τα καταφέραμε».

Ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων για την Υγεία υλοποιείται  αφότου οι Βρυξέλλες ενίσχυσαν την εντολή του ECDC και του EMA, ξεκίνησαν τη νομοθετική διαδικασία για τις διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας, πρότειναν το σχέδιο δράσης για τον καρκίνο και δημιούργησαν έναν οργανισμό έκτακτης ανάγκης, τον Hera. 

Για την Επίτροπο Στέλλα Κυριακίδου, η μεγαλύτερη ενσωμάτωση των πολιτικών υγείας είναι επίσης η απάντηση στο χρηματοδοτικό κενό. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ορισμένα συστήματα υγείας είναι υποχρηματοδοτούμενα, ο Covid μας το έδειξε αυτό, αλλά με την Ένωση Υγείας έχουμε στη διάθεση μας  έναν προϋπολογισμό-χωρίς προηγούμενο- και για να βοηθήσουμε τα κράτη να οικοδομήσουν ανθεκτικά συστήματα». 

Ισότιμη πρόσβαση στα φάρμακα και το κόστος

Επόμενο βήμα θα είναι η Στρατηγική για τα Φάρμακα, η οποία αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους. «Θα αφορά την ισότιμη πρόσβαση στα φάρμακα και το κόστος», τονίζει η Επίτροπος. «Ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να προτείνουμε φιλόδοξες δράσεις ώστε οι πολίτες σε όλη την ΕΕ να έχουν πρόσβαση σε οικονομικά προσιτές, ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους».