Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Καταστροφή της ιστορικής Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας, καταγγέλλει η Ένωση Ιστορίας της Τέχνης της Τουρκίας δίνοντας στη δημοσιότητα φωτογραφίες. Η Ένωση ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει μήνυση, ενώ έπειτα από τις μεγάλες αντιδράσεις και ο δήμος Κωνσταντινούπολης δήλωσε ότι πρέπει το θέμα να οδηγηθεί στην εισαγγελία. 

Υπεύθυνος του Συνδέσμου Ιστορίας της Τέχνης στην ανάρτηση του ανέφερε πως «το βράδυ (18.4) στις 20.45 διαπιστώθηκε η κατάσταση της Αυτοκρατορικής Πύλης του τζαμιού της Αγίας Σοφίας και ελήφθη η σχετική φωτογραφία»

Ο Σύνδεσμος Ιστορίας της Τέχνης σημειώνει πως απευθύνθηκε στις αρχές καθώς «η ζημιά στην Αγία Σοφία συνιστά ποινικό αδίκημα και ζητά βοήθεια προκειμένου να εντοπιστεί ο υπαίτιος από τις κάμερες. Ο υπεύθυνος ασφαλείας ενημέρωσε πως δεν υπάρχει υλικό από τις κάμερες και πως η πύλη θα επιδιορθωθεί».

 Πάντως ο Σύνδεσμος Ιστορίας της Τέχνης ετοιμάζεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη για τον εντοπισμό των δραστών που έσπασαν την πύλη.

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του δήμου Κωνσταντινούπολης, Μαχίρ Πολάτ δήλωσε στη συνέχεια ότι «το άτομο ή τα άτομα που προκάλεσαν αυτή την καταστροφή θα πρέπει να ταυτοποιηθούν μέσω κάμερας. Το θέμα θα πρέπει να οδηγηθεί στον εισαγγελέα, καθώς σκόπιμα προκάλεσαν ζημιά στο ιστορικό κτίριο της Αγίας Σοφίας».

Πρόκειται για την κεντρική πύλη εισόδου στην Αγία Σοφία, την Ωραία Πύλη, η οποία χρησιμοποιείτο μόνο από τον Αυτοκράτορα. Είναι η μεγαλύτερη πύλη της Αγίας Σοφίας.