Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Συναντήσεις με τους ηγέτες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας θα έχει σήμερα ο Μπόρις Τζόνσον, σε μια προσπάθεια να τους πείσει να αυξήσουν τις ποσότητες πετρελαίου, που ρίχνουν στην αγορά, ώστε να συγκρατηθούν οι αυξήσεις στην τιμή της ενέργειας ως απότοκο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός έφτασε αργά την Τρίτη στο Ντουμπάι όπου θα γίνει δεκτός από τον διάδοχο πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ πριν ταξιδέψει στο Ριάντ για να δει τον διάδοχο πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ, θα συζητήσει μαζί τους την ανάγκη συνεργασίας συμμαχικών χωρών ώστε να ενταθεί η διπλωματική και οικονομική πίεση στον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν και να περιοριστούν οι παγκόσμιες επιπτώσεις από την εισβολή.

Στο πλαίσιο αυτό θα αναφερθεί στην ανάγκη βελτίωσης της ενεργειακής ασφάλειας και μείωσης της μεταβλητότητας των τιμών ενέργειας με αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία, αλλά και με στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Κατά την αναχώρησή του ο κ. Τζόνσον είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο χτίζει έναν διεθνή συνασπισμό για να αντιμετωπίσει τη νέα πραγματικότητα που δημιουργεί η «βάρβαρη και απρόκλητη» επίθεση του Προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία. «Ο κόσμος πρέπει να απογαλακτιστεί από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες», πρόσθεσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός.

Χαρακτήρισε δε τις δύο χώρες του Κόλπου που επισκέπτεται, «κρίσιμους διεθνείς εταίρους» στην προσπάθεια αυτή.

Ο Μπόρις Τζόνσον θα συζητήσει επίσης την κατάσταση σε Ιράν και Υεμένη, την αύξηση της συνεργασίας στον τομέα ασφαλείας, το εμπόριο και τις επενδύσεις, αλλά και την ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ιδιαίτερα η επίσκεψη στο Ριάντ είναι αμφιλεγόμενη στη Βρετανία λόγω του μελανού ιστορικού σεβασμού ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το σαουδαραβικό καθεστώς. Όπως επισημαίνουν οργανώσεις, μόλις το Σαββατοκύριακο στη χώρα εκτελέστηκαν 81 άνθρωποι για αδικήματα που είχαν διαπράξει. 

Η χώρα εγκαλείται επίσης για τον ρόλο της στον πόλεμο και στην ανθρωπιστική τραγωδία στην Υεμένη, αλλά και για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Μιλώντας πολύ νωρίς το πρωί από το Ντουμπάι, ο κ. Τζόνσον διαβεβαίωσε ότι θα θίξει ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη συνάντηση με τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Ερωτηθείς δε για τη διαφαινόμενη στροφή του Προέδρου Ζελένσκι κατά της ένταξης στο ΝΑΤΟ, ο Βρετανός Πρωθυπουργός είπε ότι κατανοεί την πραγματικότητα της θέσης του Ουκρανού ηγέτη, αλλά τόνισε ότι η όποια απόφαση εναπόκειται στον ίδιο και στον ουκρανικό λαό.

«Όλοι πάντα έλεγαν, και το έχουμε καταστήσει σαφές στον Πούτιν, ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ κάποια στιγμή σύντομα», πρόσθεσε ο Μπόρις Τζόνσον.