Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην οποία επαναλαμβάνει τη διάθεση του ΑΚΕΛ, να βοηθήσει, έτσι ώστε η Κύπρος να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις όποιες συνέπειες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, απέστειλε ο ΓΓ του κόμματος, Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος ανέφερε πως ο Τομέας Οικονομικών Μελετών του ΑΚΕΛ έχει ετοιμάσει ήδη ένα προκαταρκτικό έγγραφο, αναφορικά στις προδιαγραφόμενες επιπτώσεις και συνέπειες κατά κατηγορία.

Σε δηλώσεις του, μετά από τη συνάντηση που είχε με την ΟΕΒ, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι στην  επιστολή του παρακαλεί τον Πρόεδρο όπως καλέσει σε συνεδρία το Συμβούλιο Αρχηγών μαζί με τους αρμόδιους Υπουργούς, Υφυπουργό, αρμόδια τμήματα και εμπλεκόμενους, ώστε να συζητήσουν και να προβληματιστούν, για το πως μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτή τη δύσκολη κατάσταση, έτσι όπως διαμορφώνεται.

«Στην επιστολή επανέλαβα τη διάθεση του ΑΚΕΛ, στο μέτρο των δικών του δυνατοτήτων, να βοηθήσει έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι, να προετοιμαστούμε, για να αντιμετωπίσουμε τις όποιες συνέπειες».

Επιπλέον, ανέφερε πως το ΑΚΕΛ εξαγγέλλει σήμερα εκστρατεία -στο πλαίσιο της εκστρατείας της Κυπριακής Δημοκρατίας- για συλλογή διαφόρων ειδών, που θα σταλούν στην Ουκρανία, για να στηρίξουν το λαό της, με τον οποίο είναι αλληλέγγυοι.

Σε ερώτηση αν το ΑΚΕΛ έχει κατηγοριοποιήσει τις επιπτώσεις που αναμένονται, ο κ. Στεφάνου είπε πως «ο Τομέας Οικονομικών Μελετών του ΑΚΕΛ έχει ετοιμάσει ένα προκαταρκτικό έγγραφο αναφορικά με τις προδιαγραφόμενες επιπτώσεις και συνέπειες κατά κατηγορία», για να σημειώσει πως «υπάρχουν πράγματα, τα οποία μπορούν να προβλεφθούν, καθώς και πράγματα, τα οποία θα μας προκύψουν σαν αποτέλεσμα του περιεχομένου των κυρώσεων, που επιβάλλει τόσο η ΕΕ, όσο και άλλοι οργανισμοί».

«Άρα, μπροστά μας θα έχουμε ένα πεδίο που είναι πιο σταθερό, που μπορούμε να το προβλέψουμε, παρότι δεν μπορούμε να προβλέψουμε το βάθος αυτών των συνεπειών. Για παράδειγμα δεν μπορούμε να προβλέψουμε μέχρι που θα φτάσουν οι τιμές των καυσίμων. Υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις», είπε.

Ωστόσο, σημείωσε «υπάρχουν και οι πολύ απαισιόδοξες και οι λιγότερο απαισιόδοξες, και αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο θα συνεχιστεί η κατάσταση στην Ουκρανία», για να συμπληρώσεις πως «είναι για αυτό ακριβώς το λόγο που πιστεύω ότι θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση, για να δει και τα διάφορα σενάρια και ανάλογα με τα σενάρια να προετοιμαστούμε και να ενεργήσουμε ταχύτατα, έτσι ώστε να έχουμε απαντήσεις στα διάφορα προβλήματα και στις διάφορες προκλήσεις που εγείρονται».

Σύμφωνα με τον Στέφανο Στεφάνου «υπάρχουν ζητήματα, πέραν από τα καύσιμα, αναφορικά με τα σιτηρά, τα ενεργειακά, τον τουρισμό, που είναι φανερό ότι επηρεάζεται, τα χρηματοπιστωτικά».

Για τη συνάντηση με την ΟΕΒ, είπε πως «η σημερινή συζήτηση αναλώθηκε στην κατάσταση, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί σαν αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και στο γεγονός ότι ο πόλεμος πραγματικά προκαλεί προβλήματα στην παγκόσμια και στην ευρωπαϊκή οικονομία και ειδικά στην Κύπρο, έχοντας υπόψη ότι η Κύπρος έχει ισχυρές οικονομικές, εμπορικές, τουριστικές, ενεργειακές και άλλες σχέσεις τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία».

Ανέφερε πως «όπως είπε και ο Πρόεδρος της ΟΕΒ συζητήσαμε για διάφορες προεκτάσεις και συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανταλλάξαμε απόψεις για το πώς θα μπορούσαν στο μέτρο του δυνατού να αντιμετωπιστούν αυτές οι συνέπειες», σημειώνοντας ότι «πραγματικά ήταν πάρα πολύ ωφέλιμη και εποικοδομητική η συζήτηση».

«Με την ΟΕΒ έχουμε συμφωνήσει ότι θα συνεχίσουμε αυτό το διάλογο που κάναμε αναφορικά με την κυπριακή οικονομία, γιατί έτσι πιστεύουμε ότι όλοι γινόμαστε σοφότεροι και συμβάλλουμε, ακόμα και με τις διαφωνίες μας -παρότι θα πρέπει να πω ότι σε πολλά ζητήματα είχαμε μια σύγκλιση απόψεων- για να βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των εποχών και να ανοίξουμε μια νέα προοπτική στον τόπο μας», είπε ο κ. Στεφάνου.