Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις για μηδενικό αποτέλεσμα στη Διάσκεψη της Γενεύης και τα κόμματα σχολιάζουν την διαμορφωθείσα κατάσταση, άλλα ψέγοντας την αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς και άλλα σχολιάζοντας την στάση του Αντόνιο Γκουτέρες. 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, εξέφρασε απογοήτευση, παρότι υπογράμμισε ως σημαντική εξέλιξη το γεγονός ότι η διαδικασία διατηρήθηκε ζωντανή. 

Χαιρέτισε την στάση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να συζητήσει οτιδήποτε άλλο πέραν της λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ενώ προανήγγειλε νέα πρωτοβουλία, καλώντας παράλληλα κυβέρνηση και λοιπά κόμματα σε προβληματισμό για το τι δέον γενέσθαι. 

«Εμείς ως ΑΚΕΛ θα προβληματιστούμε πολύ σοβαρά για τα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί και θα διαμορφώσουμε άποψη, πρόταση την οποία θα δώσουμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το πως πρέπει να διαχειριστεί την κατάσταση όπως διαμορφώνεται», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κυπριανού.

Για επικίνδυνες εξελίξεις για τις οποίες το ΔΗΚΟ προειδοποιούσε, έκανε λόγο ο Πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος, απαριθμώντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν. 

«Πρώτον, ενόψει αυτών των εξελίξεων η Τουρκία θα καταφέρει να ξεπεράσει αλώβητη το επόμενο Ευρωπαικό Συμβούλιο και θα πάρει την αυξημένη της χρηματοδότηση. Δεύτερο, δυστυχώς πλέον η Τουρκία έχει κατοχυρώσει το δικαίωμα να θέτει τη λύση δύο κρατών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να προβληματίζονται όλοι πώς θα τετραγωνίσουν τον κύκλο», σημείωσε. 

Την απαράδεκτη και προκλητική στάση της Τουρκίας στις συνομιλίες κατήγγειλε, την ίδια ώρα, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού, Λευτέρης Χριστοφόρου, κάνοντας λόγο και για τις ευθύνες που έχουν συγκεκριμένα κράτη μέλη αλλά και για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. 

«Δεν σας κρύβω ότι θλίβομαι και οργίζομαι όταν παρακολουθώ τη Τουρκία να παραβιάζει ανενόχλητη, πολλάκις και πλειστάκις, τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, να παραβιάζει την κυριαρχία χωρών μελών της ΕΕ, της Κύπρου και της Ελλάδας και να παραβιάζει συλλήβδην το Ευρωπαϊκό, Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και η ΕΕ να παραμένει παθητικός θεατής, αντί να αντιδράσει δυναμικά απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις», ανέφερε ο κ. Χριστοφόρου. 

Επισφαλής για την Κυπριακή Δημοκρατία η έκβαση της πενταμερούς διάσκεψης, τονίζει σε ανακοίνωση η Αλληλεγγύη. 

«Άκρως ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι στην επόμενη φάση της πενταμερούς δεν έχει καθοριστεί ούτε η ατζέντα, ούτε το πλαίσιο των συνομιλιών, ούτε η βάση-περίγραμμα και παράμετροι της λύσης», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της.

Έγιναν κεκτημένο των διαπραγματεύσεων οι διχοτομικές απαιτήσεις της Τουρκίας; διερωτάται εξάλλου το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών. 

«Την ίδια ώρα η αναφορά του πως τάχα δεν βρέθηκε αρκετό κοινό έδαφος για να προχωρήσουμε σε επανέναρξη των συνομιλιών, αποδεικνύει ότι είναι ένας «αδιόρθωτος ισορροπιστής». Πώς είναι δυνατόν να αναμένει να βρει κοινό έδαφος όταν το καταβρόχθισε όλο η αδιαλλαξία της Τουρκίας;» 

Οι θέσεις της Τουρκίας για λύση δύο κρατών δεν βρήκαν ανταπόκριση, σημειώνει η Δημοκρατική Παράταξη, που τονίζει ότι δεν χωρά εφησυχασμός. 

«Τώρα είναι η ώρα που η δική μας πλευρά θα πρέπει να κινητοποιηθεί άμεσα για ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας για τα όσα διαδραματίσθηκαν στη Γενεύη, εμμένοντας παράλληλα σθεναρά στις θέσεις αρχών και στο καθορισμένο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών», είπε η ΔΗΠΑ σε ανακοίνωση της.

Τέλος το ΕΛΑΜ, το μοναδικό κόμμα που επέλεξε να μην συνοδεύσει τον Πρόεδρο στη Γενεύη, κάνει λόγο για εξαναγκασμό μας σε νέες υποχωρήσεις. 

«Διερωτόμαστε δημόσια, ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (ΕΛΑΜ) ποιος ήταν τελικά ο ρόλος και ποια η χρησιμότητα των πολιτικών κομμάτων που συνοδεύσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Γενεύη, πέραν από το πανάκριβο ταξίδι αναψυχής στα Ελβετικά θέρετρα;», σημείωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ, Γεάδης Γεάδη.

Διαβάστε επίσης: