Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Αναστάτωση προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του Φαρούκ Ουζέλ, εκ των επικεφαλής του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακκιουγιου της Τουρκίας, απέναντι από την Κύπρο. 

Παραιτήθηκε, δηλώνοντας πως δεν θέλει να υπογράψει την καταδίκη της χώρας του. 

Και κατήγγειλε πως οι διαδικασίες που ακολουθούνται για την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου δεν είναι σύμφωνες με τις διεθνείς προδιαγραφές, και πως γίνονται παρατυπίες και ερασιτεχνικά λάθη, τα οποία θα αποβούν μοιραία τόσο για τον πληθυσμό, όσο και για το περιβάλλον της περιοχής και τη θάλασσα. 

«Πώς μια εταιρεία, η Rosatom, που δεν μπορεί να απομονώσει υπόγεια ύδατα, σε βάθος ενός μέτρου, θα καταφέρει να κατασκευάσει ένα πυρηνικό εργοστάσιο σε βάθος 12 μ. υπό το έδαφος και μάλιστα κοντά στη θάλασσα. Η ρωσική εταιρεία έχει σχεδιάσει την τοποθέτηση ενός αντιδραστήρα, κάτω από το επίπεδο της θάλασσας. Είναι δυνατόν; Εχουν σχέδια να τοποθετήσουν σωλήνες στην παραλία. Για το λάθος αυτό και μόνο, δεν πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα», δήλωσε ο Φαρούκ Ουζέλ. 

Αποκάλυψε ακόμα πως η ρωσική εταιρεία απέρριψε τις μελέτες του τοπικού πανεπιστημίου σχετικά με τον έλεγχο της εκλυόμενης, από το εργοστάσιο, ραδιενέργειας, αφήνοντας να νοηθεί πως το υπό κατασκευή εργοστάσιο μόνο ασφαλές δεν θα είναι. 

Ο Επικεφαλής Πυρηνικού Εργοστασίου Ακκιουγιου, Φαρούκ Ουζέλ,  δήλωσε ότι «Το ρωσικό σχέδιο για το Ακούγιου αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τη χώρα και το έθνος μου.» 

Παρά τις προσπάθειες της Κυβέρνησης να αποσιωπηθεί η είδηση, όλα τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης αναπαράγουν τις πληροφορίες για τους κινδύνους από το Ακκιουγιου. 

Με γραφικά δείχνουν, μάλιστα, την εξάπλωση της ραδιενέργειας και στο χάρτη που προβάλλουν, η Κύπρος εμφανίζεται ως η πρώτη χώρα που θα επηρεαστεί μετά την Τουρκία. 

Μετά τις δημόσιες καταγγελίες του, ο Φαρούκ Ουζέλ δέχτηκε απειλητικό τηλεφώνημα από αγνώστους, οι οποίοι υποστήριξαν ότι εκπροσωπούν την ρωσική εταιρεία. 

Του ζήτησαν να ανασκευάσει τις δηλώσεις του διαφορετικά θα τον λιντσάρουν. 

Ταυτόχρονα άρχισαν οι δημοσιοποιήσεις καταγγελιών σε βάρος του, για εμπλοκή του σε ροζ σκάνδαλα και παρενοχλήσεις γυναικών υπαλλήλων στο υπό κατασκευή εργοστάσιο, όσο και για κατάχρηση χρημάτων.