Τηλεόραση Ραδιόφωνο

Το βιβλίο "Ως Αληθώς, η ζωή της Χαρίτας Μάντολες" της Ευρυδίκης Περικλέους - Παπαδοπούλου, που αποτελεί αφιέρωμα στην Χαρίτα Μάντολες, σύμβολο του αγώνα των συγγενών των αγνοουμένων, παρουσιάστηκε χθες βράδυ, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής ανέφερε πως το αφιέρωμα αυτό στη μεγάλη κυρία Χαρίτα Μάντολες είναι ένα αφιέρωμα που τιμά το ρόλο της Κύπριας γυναίκας στους αγώνες του κυπριακού Ελληνισμού. 

Ο κ. Καδής αναφέρθηκε στο Γολγοθά της Χαρίτας Μάντολες και στον αγώνα της για διακρίβωση της τύχης των δικών της ανθρώπων, αλλά και κάθε αγνοούμενου της Κύπρου και της Ελλάδας. "Φώναξε ενάντια στην τουρκική κατοχή και την προσφυγιά. Τα οδοφράγματα ήταν το δεύτερο της σπίτι, και η παρουσία της σε κάθε αντικατοχική εκδήλωση επιβεβλημένη", επεσήμανε ο Υπουργός Παιδείας.

Ανέφερε πως μετά την ταυτοποίηση των λειψάνων των συγγενών της, που βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο, στον ελαιώνα όπου έγινε η εν ψυχρώ εκτέλεσή τους, η κ. Μάντολες κήδευσε το 2008 πατέρα, σύζυγο και τους δύο γαμπρούς της, "νιώθοντας λύτρωση και ανακούφιση που κατάφερε μετά από 34 χρόνια, να τιμήσει μαζί με την οικογένεια της και την υπόλοιπη Κύπρο, τους νεκρούς της".

Το βιβλίο «Ως Αληθώς», αναδεικνύει τον πόνο και την οδύνη που σκόρπισε η βαρβαρότητα των κατακτητών, τον εξευτελισμό και την ταπείνωση. Η ιδέα για τη συγγραφή του γεννήθηκε μετά τις κηδείες των συγγενών της Χαρίτας. Μέσα από τις σελίδες του, υμνείται ο καταλυτικός ρόλος της Κύπριας γυναίκας, της κάθε Χαρίτας συζύγου, μάνας και αδελφής, και της δύναμης που μπορεί να αντλήσει από τον πόνο, προσφέροντας στήριγμα στη διατήρηση της οικογένειάς της, είπε ο Υπουργός Παιδείας.

Συνεχάρη τη συγγραφέα "που μέσα από το εξαιρετικό αυτό βιβλίο, που δεν πρέπει να λείψει από καμιά βιβλιοθήκη, ύμνησε την αξιοπρέπεια, θύμισε τα δεινά που πέρασε αυτή η πατρίδα και οι άνθρωποί της και τίμησε με σεβασμό, μια γυναίκα παράδειγμα για κάθε γυναίκα της Κύπρου".