Τηλεόραση Ραδιόφωνο
λαγιος

Ο πολιτιστικός όμιλος «Διάσταση» γιορτάζει φέτος τα 40χρόνια πολιτιστικής προσφοράς στον τόπο μας. 1984 -2024 και σκοπεύει να παρουσιάσει διάφορες εκδηλώσεις κατά την διάρκεια του 2024.

Η πορεία της «Διάστασης» δεν ήταν εύκολη, μάλλον σε κακοτράχαλα βουνά περπατήσε και δυνάμωσε! Σε αυτήν την δύσκολη και αντίξοη πορεία είχε την ευλογία να γνωρίσει και να αγαπήσει έναν ιδιαίτερο άνθρωπο με σπάνιες αρετές ψυχής και τεράστιο μουσικό ταλέντο, τον Δημήτρη Λάγιο. Ένας συνθέτης ο οποίος εκτός από τους δικούς του στίχους τραγουδιών, μελοποίησε Οδυσσέα Ελύτη τόσο ωραία όσο κανένας άλλος, μελοποίησε Μάνο Ελευθερίου, Μιχάλη Μπουρμπούλη, Διονύσιο Σολωμό, Λάδη Φώντα, ύμνους του Δαυίδ, Καρυωτάκη κ.α.

Συμπληρώνονται φέτος 32 χρόνια από τον θάνατο του αγαπημένου φίλου της Διάστασης, ο οποίος παρά τη σύντομη διάρκεια της ζωής του, κατάφερε να αφήσει το στίγμα του στην Ελληνική μουσική δημιουργία, με έργα που παραμένουν αναλλοίωτα μέσα στην ψυχή μας. Κατάφερε να συγκαταλέγεται μέσα στους κορυφαίους σημαντικότερους συνθέτες της Ελληνικής μουσικής σκηνής, προσφέροντας ένα πλούσιο και ανεξίτηλο έργο που εξακολουθεί να εμπνέει και να συγκινεί το κοινό και ιδιαίτερα της Κύπρου, την οποία αγάπησε πολύ. Έγραψε τραγούδια που μπήκαν στα σχολεία και έγιναν ύμνοι όπως το «Καρτερούμεν» ,«Των Αθανάτων» αλλά και άλλα για τα οποία η «Διάσταση», είναι περήφανη που κατάφερε να τα χαράξει στην συνείδηση των νέων ανθρώπων.

Το Φωνητικό Σύνολο της Διάστασης μαζί με το μουσικό σχήμα "Ες αεί", διοργανώνουν και παρουσιάζουν τον Απρίλιο, - μήνας γέννησης και θανάτου του Δημήτρη Λάγιου - 4 ξεχωριστές μουσικές βραδιές στο οίκημα της Διάστασης, που βρίσκεται στην Πλατεία του Παλιού Λιμανιού, στην αίθουσα «Πλεύσις». Οι μουσικές βραδιές θα αποτελέσουν μια μουσική αναδρομή στη ζωή και το έργο του παντοτινού, πραγματικού και αξέχαστου φίλου, Δημήτρη Λάγιου. To Φωνητικό Σύνολο διευθύνει η Χριστίνα Κρασίδου

Ένα τεράστιο πανώ στην είσοδο της αίθουσας που στεγάζει τη «Διάσταση» γράφει για τον Δημήτρη Λάγιο:

«Ευλογημένη να ναι η ώρα που η μοίρα θέλησε να σμίξουνε οι δρόμοι μας. Πλάτυνε ο νους κι άνοιξε η ψυχή μας να χωρέσει την ομορφιά του κόσμου. Από τότε λιγόστεψε ο φόβος στην καρδιά μας, γιατί στο κάθε μας βήμα ακούμε τον παλμό σου και ψίθυροι γαληνευμένοι σκεπάζουν τις ασκήμιες της ζωής. Οι μνήμες είναι ζωντανές, έντονες κι αληθινές οι στιγμές που περάσαμε μαζί, γι αυτό κι είναι πικρό το παράπονο του χωρισμού. Κι όταν βουρκώνουν τα μάτια και τρέμουν τα χείλη, λέμε τα τραγούδια σου για να γλυκαίνει ο πόνος και να γλυκοκοιμάσαι ήσυχος, στα γαλανά νερά της Κύπρου»

 

Οι εκδηλώσεις θα γίνουν: 12, 14, 21 και 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ στις 20:30

Εισιτήρια από την ticketmaster.cy και όλα τα ACS couriers.