Τηλεόραση Ραδιόφωνο
iman

Το ant1live προτείνει μουσικές, θεατρικές, κινηματογραφικές, εικαστικές και άλλες επιλογές για να οργανώσεις την Πέμπτη σου!

 

Θέατρo:

«Cry» της Λένας Κιτσοπούλου – Θέατρο Σκάλα - Λάρνακα

Την παράσταση της Λένας Κιτσοπούλου «Cry» φιλοξενεί στην Κύπρο το Λάρνακα 2030, σήμερα Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου και την Παρασκευή 1η Μαρτίου στις 8.30μ.μ.

Η πιο επιδραστική σήμερα γυναικεία μορφή της ελληνικής σκηνής, μία από τους λίγους Έλληνες καλλιτέχνες με σταθερή αναφορά και παρουσία στη διεθνή σκηνή επιστρέφει στο νησί μετά από περίπου μια δεκαετία.

Το «Cry» είναι μια συμπαραγωγή με το θέατρο Saint Gervais της Γενεύης, η οποία έκανε πρεμιέρα εκεί το Δεκέμβριο του 2021, ενώ συνέχισε στην Αθήνα, στο Θέατρο Τέχνης, τον Ιανουάριο του 2022.

Ερμηνεία: Νίκος Καραθάνος, Λένα Κιτσοπούλου, Θοδωρής Σκυφτούλης, Μαριλένα Μόσχου κ.ά.

 

Χορός:

«Αχειροποίητος» της Ανδρομάχης Δημητριάδου- Λίνταλ - Θέατρο Δέντρο - Λευκωσία

Η «Αχειροποίητος» της Ανδρομάχης Δημητριάδου- Λίνταλ συνεχίζει το ταξίδι της, καθώς η χορογράφος πειραματίζεται και εμπλουτίζει το έργο της με νέο υλικό.

Η διαχρονική καταπίεση και χειραγώγηση, οι διακρίσεις, η εμπορευματοποίηση του γυναικείου σώματος και η τραγική πραγματικότητα των γυναικοκτονιών, γίνονται το ερέθισμα για ένα έργο- καταγγελία, για όλα τα θύματα που δεν μπόρεσαν η δεν πρόλαβαν να μιλήσουν.

Η νέα εκδοχή της παράστασης για πιάνο, σώμα, εικόνα και φωνή παρουσιάζεται στο Θέατρο Δέντρο σήμερα Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου και την 1η Μαρτίου στις 8.30μ.μ.

 

Φωτογραφία:

«Water towers: mysterious architectures» - Αποθήκες Παπαδάκη - Λεμεσός

Εμπνευσμένη από την κυρίαρχη παρουσία του υδατόπυργου της Λεμεσού είναι η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Water towers: mysterious architectures» που διοργανώνει από τις 23 Φεβρουαρίου στις Αποθήκες Παπαδάκη ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός CATHRINE.

Η έκθεση προσδοκά να ανακαλύψει εκ νέου την παρουσία των υδατόπυργων στις πόλεις μας, την παράξενα οικεία αλλά πάντα διαφορετική εξωτερική μορφή που δίνει σε κάθε υδατόπυργο τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του και τέλος να ρίξει μια ματιά στο εσωτερικό αυτών των υπέροχων κατασκευών, έναν κόσμο που μόνο λίγοι γνωρίζουν.

Είναι ένα γεωγραφικό και πολιτιστικό ταξίδι μέσα από τα μάτια τριών φωτογράφων: οι Δημήτρης Λούτσιος (Κύπρος), Τζο Μπρούνενμπερχ (Ολλανδία) και Φονς Μπράσερ (Ολλανδία), φωτογραφίζουν υδατόπυργους της Κύπρου, της Γαλλίας και της Ολλανδίας, απεικονίζοντας τις παράξενες κατασκευές τους, μαζί με το υπέροχο μηχανικό εσωτερικό τους.

Δημοτικό Κέντρο Τεχνών- Αποθήκες Παπαδάκη (25367700). Διάρκεια: μέχρι 21 Μαρτίου (Δευτέρα-Παρασκευή 10π.μ.- 6μ.μ., Σάββατο 10π.μ.- 2μ.μ.)

Επιμέλεια έκθεσης: Ουντ Αζό

«Εν σώματι» της Αντιγόνης Σολομωνίδου–Δρουσιώτου – Isnotgallery – Λευκωσία

Η βραβευμένη φωτογράφος και δημοσιογράφος Αντιγόνη Σολομωνίδου-Δρουσιώτου παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Εν σώματι».

Η σειρά αποτελεί το πρώτο μέρος του βιβλίου της «Ψυχο-γραφίες», εκδόσεις «Το Ροδακιό». Πρόκειται για μαυρόασπρες φωτογραφίες, οι οποίες χρονολογούνται από το 1997 έως το 2023. Περίοδος που αντανακλά τη μετάβαση από το ασπρόμαυρο φιλμ στην ψηφιακή πραγματικότητα. Την έκθεση επιμελείται ο Ξένιος Συμεωνίδης και την προλογίζουν οι Αντρέας Δ. Μαυρογιάννης και Γιάννης Τουμαζής.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 2 Μαρτίου.

Τρίτη-Παρασκευή: 10π.μ.-1μ.μ. και 4-6μ.μ.

Σάββατo: 10π.μ.-2μ.μ.

 

 

Εικαστικά:

Εν Τύποις – Έκθεση Μεταξοτυπίας – Πολυχώρος Εκδόσεων Εν Τύποις - Λευκωσία

Ο Εκδοτικός Οίκος Εν Τύποις διοργανώνει Έκθεση Μεταξοτυπίας με έργα 12 καταξιωμένων Κυπρίων καλλιτεχνών: Πoλ Γεωργίου, Αδαμάντιου Διαμαντή, Σπύρου Δημητριάδη, Ανδρέα Καραγιάν, Γιώργου Κοτσώνη, Γιώργου Λανίτη, Μάριου Λοϊζίδη, Λευτέρη Οικονόμου, Κυριάκου Ταμανά, Μάριου Τουφεξή, Χαμπή Τσαγγάρη και Ανδρέα Χαραλαμπίδη.

Η μεταξοτυπία είναι μια μορφή τέχνης. Η αποδόση της χρειάζεται τεχνογνωσία και εξειδίκευση. Ο καλλιτέχνης μπορεί να τυπώσει ένα έργο του σε πολλαπλά αντίτυπα (όχι σε απεριόριστο αριθμό, όσο λιγότερα τόσο το καλύτερο), να επιβλέψει την εκτύπωση, να τα αριθμήσει και να τα υπογράψει. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η ευκαιρία στο ευρύτερο κοινό αλλά και σε συλλέκτες να έλθουν σε άμεση σχέση και διάλογο με τον καλλιτέχνη.

Η έκθεση θα συνεχιστεί μέχρι και τις 29 Φεβρουαρίου.

9π.μ.-1μ.μ. και 4μ.μ.-7μ.μ.

Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή – Έκθεση «Ένα παρατεταμένο χάδι» - Λευκωσία

Τα έργα επτά προσκεκλημένων καλλιτεχνών που ζουν και εργάζονται στη Κύπρο μαζί με χαρακτικά από τη συλλογή του Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή συνεχίζουν να φιλοξενούνται στην ομαδική έκθεση με τίτλο «Ένα παρατεταμένο χάδι».

Σε συν-επιμέλεια του Ευαγόρα Βανέζη και της Νίκολας Μητροπούλου, οι καλλιτέχνες αυτής της έκθεσης ενσωματώνουν τη χαρακτική στην πρακτική τους, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, για να θίξουν θέματα εντοπιότητας και μνήμης, αγάπης και έρωτα, τη διασύνδεση του ανθρώπου με μη ανθρώπινους παράγοντες.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Έβελυν Αναστασίου, Παναγιώτης Ανδρέου, Κυριακή Κώστα, Κυριάκος Θεοχάρους, Ελένη Παναγίδου, Σιμώνη Φιλίππου, Κοραλλία Στεργίδη.

Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00 - 14:00, Τετάρτη, Σάββατο: 10:00 - 17:00, Δευτέρα, Κυριακή: Κλειστό

Η έκθεση συνεχιστεί μέχρι 15 Μαρτίου.

Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή, Αμμοχώστου 55-59, Λευκωσία 1016

Λεβέντειος Πινακοθήκη - Έκθεση με τίτλο: «Από τη Μικρά Ασία στην Κύπρο: Λάμψη – Καταστροφή – Ξεριζωμός – Δημιουργία» - Λευκωσία

Μέρος της μνημειακής επετειακής έκθεσης «Μικρά Ασία: Λάμψη – Καταστροφή – Ξεριζωμός – Δημιουργία» που παρουσιάστηκε από το Μουσείο Μπενάκη και το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών στην Αθήνα, φιλοξενεί στην Κύπρο η Λεβέντειος Πινακοθήκη.

Η έκθεση με τίτλο «Από τη Μικρά Ασία στην Κύπρο: Λάμψη – Καταστροφή – Ξεριζωμός – Δημιουργία» αναδεικνύει τον πολιτισμό και ξεδιπλώνει το χρονικό του ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Έχει εμπλουτιστεί με κειμήλια και μαρτυρίες από τους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν και ξεκίνησαν μια νέα ζωή στην Κύπρο.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Μαρτίου.

Ωράριο Λειτουργίας: 10π.μ.-5μ.μ.

Γκαλερί Marginalia – Ομαδική έκθεση κεραμικής: «Άνθη και Καρποί» - Λευκωσία

Η Γκαλερί Marginalia παρουσιάζει την ομαδική έκθεση κεραμική με τίτλο «Άνθη και Καρποί». Στην έκθεση συμμετέχουν οι ακόλουθοι Έλληνες και Κύπριοι κεραμιστές: Βαρνάβα Ουρανία, Γεροντίτη Δήμητρα, Δημητρίου Βάσος, Δραπανιώτου Μίρκα, Ευστρατίου Δομνήκη, Κάλβαρη Κούλα, Κοροπούλη Χαρούλα, Κοσμά Ιωσηφίνα, Μόρφη Δώρα, Πανοπούλου Κάλλια, Παπαιωάννου Βασίλης, Περάκης Σταύρος, Τσιράκογλου Δώρα, Χριστόπουλος Ηλίας.

Ο Αριστόδημος Αναστασιάδης στο κείμενο του για την έκθεση αναφέρει: «Άνθη και καρποί. Μαγικά δώρα της γης, ευγενείς χειρονομίες των καιρών και των εποχών. Συνδεδεμένα από την αυγή της ιστορίας με τους μύθους, την παράδοση, τις τέχνες σε κάθε της μορφή, την ανθρώπινη μοίρα σε κάθε εκδήλωση της. Ευπρόσδεκτα δώρα γέννησης, γιορτής, χαράς, επετείων, απποχαιρετισμών. Δοσμένα απλόχερα από την φύση που τα μεταμορφώνει δίνοντας τους πνοή.»

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Μαρτίου

Ωράριο Λειτουργίας:

Τρίτη-Παρασκευή: 10π.μ.-1μ.μ. και 5μ.μ.-8μ.μ.

Σάββατο: 10.30π.μ.-1μ.μ.

Πολυχώρος Παλιάς Ηλεκτρικής – «Το Παλαιό Μέλλον Έχει Παρέλθει» - Πάφος

Η ομαδική έκθεση τέχνης φιλοξενεί τα έργα δέκα δημιουργών από την Κύπρο και το εξωτερικό.

Ο τίτλος αναφέρεται στο γεγονός ότι αναπόφευκτα θα γίνουν αλλαγές στο τρόπο που ζούμε, σκεφτόμαστε, και σχετιζόμαστε με τη φύση, σαν αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, αλλά και λόγω των απρόσμενα σοβαρών συρράξεων, την άνοδο μισαλλόδοξων τάσεων, την οικονομική ανασφάλεια, τη βίαιη μετακίνηση πληθυσμών.

Λαμβάνουν μέρος οι καλλιτέχνες Αντρέας Σάββα (Κύπρος), Κριστίφ Μπρίνγκελ (Ελβετία), Γιάννος Οικονόμου (Κύπρος), Γιούλα Χατζηγεωργίου (Κύπρος), Elektromoon (Ουγγαρία/ Πολωνία), Έλλη Κοντού (Ελλάδα), Ευγενία Βασιλούδη (Κύπρος), Κυριάκος Καλλής (Κύπρος), Πατρίσια Γιέγκι (Ελβετία), Ράχμε Βεζίρογλου (Κύπρος). Η έκθεση είναι σε επιμέλεια της ομάδας IN SUTU.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Μαρτίου (καθημερινά εκτός Δευτέρας 11π.μ.- 6μ.μ.).

Εικαστική πρόταση Πάρη Σεργίου «Preconscious» - ΔΙΑΤΟΠΟΣ – Λευκωσία

Συνεχίζεται η παρουσίαση της νέας εικαστικής πρότασης του Πάρη Σεργίου με τίτλο «Preconscious» σε επιμέλεια της Δάφνης Νικήτα.

Ο Πάρης Σεργίου διαχειρίζεται το δικό του στούντιο από την ηλικία των δεκαπέντε. Τον απασχολεί η σχέση του με την ιστορία της τέχνης και το πως οι μεγάλοι ζωγράφοι συχνά δημιούργησαν ένα ‘κενό’ ανάμεσα στο έργο τους και στον καθημερινό άνθρωπο.

Ο ζωγράφος Πάρης Σεργίου γεννήθηκε το 2004, ζει και εργάζεται στη Λευκωσία ενώ έχει κάνει μεταξύ άλλων δύο ατομικές εκθέσεις.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και την 1 Μαρτίου και θα είναι ανοιχτή κατά τις ακόλουθες ώρες: Τετάρτη – Παρασκευή 4.00μ.μ. – 7.00 μ.μ. Σάββατο 11.00 π.μ. – 1.00 μ.μ.

Έκθεση «In Bound» της Έλενας Αναστασίου Νεοκλέους – Γκαλερί Lumière - Λεμεσός

Ένα ενορατικό αφήγημα μέσα από το πολυεπίπεδο έργο της σμιλεύει η Έλενα Αναστασίου Νεοκλέους στην έκθεση με τίτλο «In Bound», που φιλοξενείται από τις 23 Φεβρουαρίου στην γκαλερί Lumière στη Λεμεσό.

Το ιδιαίτερο υπόβαθρό της συναρμόζει την καλλιτεχνία με το επιχειρηματικό δαιμόνιο, ενορχηστρώνοντας μια μαγευτική εξερεύνηση της αντίληψης, της ταυτότητας και της δημιουργικότητας. Πάνω σε τολμηρά βάθη, κάθε πινελιά και κάθε περίγραμμα συνεισφέρει σε μία αρμονική εικαστική συμφωνία, προσκαλώντας τους θεατές σ’ έναν κόσμο όπου εντείνεται η εστίαση και η ενδοσκόπηση γίνεται ένα εμβυθιστικό ταξίδι.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Μαρτίου και θα είναι ανοιχτή κατά τις ακόλουθες ώρες: Τετάρτη – Παρασκευή 3.30μ.μ. - 6μ.μ. Σάββατο 11π.μ. - 1μ.μ.

«Το τοπίο μου ανάμεσα σε δύο κόσμους» της Ανθής Χαραλάμπους – Γκαλερί Αποκάλυψη – Λευκωσία

Την 3η ατομική έκθεση της Ανθής Χαραλάμπους με τίτλο «Το τοπίο μου ανάμεσα σε δύο κόσμους» φιλοξενεί από τις 28 Φεβρουαρίου η γκαλερί Αποκάλυψη. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 19:30 το βράδυ.

Η έκθεση ταξιδεύει τον θεατή  εξωτικά μέρη, φωτίζει το μυαλό με τα εκρηκτικά κραυγαλέα χρώματα και αποτελεί ύμνο προς την κυπριακή ύπαιθρο.

Η ζωγράφος αποτυπώνει επί τόπου τα έργα της μέσα σε υπαρκτούς χώρους και προχωρά ένα βήμα παραπέρα επαναπροσδιορίζοντας τις εικόνες της μέσα από προσωπική της παρέμβαση.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Μαρτίου και θα ειναι ανοιχτή κατά τις ακόλουθες ώρες: Τρίτη – Παρασκευή 11.00π.μ. - 1μ.μ. Σάββατο 10.30π.μ. - 1μ.μ. (Δευτέρα Κλειστά).

Βίβλιο:

«Γιάνους Κόρτσακ: Ο πατέρας των δικαιωμάτων του παιδιού» του Αντώνη Ζαρίντα – Δημοτική Βιβλιοθήκη - Λεμεσός

Tο βιβλίο του Αντώνη Ζαρίντα «Γιάνους Κόρτσακ: Ο πατέρας των δικαιωμάτων του παιδιού» παρουσιάζουν οι εκδόσεις Αλμύρα την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου στη Λεμεσό.

Πρόκειται για μια εικονογραφημένη βιογραφία για παιδιά και μεγάλους σε εικονογράφηση του ταλαντούχου Γιώργου Θεοδωρίδη.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στη Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη στη Λεμεσό, στις 6.30μ.μ.

«Πρότελευταία αλήθεια» του Κυριάκου Ευθυμίου – Σολώνειον Κέντρον Βιβλίου - Λευκωσία

Τη νέα ποιητική συλλογή του Κυριάκου Ευθυμίου με τίτλο «Προτελευταία αλήθεια» (2023) παρουσιάζουν στη Λευκωσία το Σολώνειον Κέντρον Βιβλίου και οι Εκδόσεις Σαιξπηρικόν.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου στις 7μ.μ.

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο ποιητής Κυριάκος Χαραλαμπίδης. Θα ακολουθήσει ανάγνωση ποιημάτων από τον συγγραφέα. Την εκδήλωση συντονίζει και παρουσιάζει η Αθηνά Βαλδραμίδου, καθηγήτρια Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Κινηματογράφος:

«The Peasants» (Πρεμιέρα)Κινηματογράφος Πάνθεον

Πανέμορφη αισθητικά και αξιοθαύμαστη τεχνικά, η νέα ταινία της ομάδας που μας έδωσε το Loving Vincent είναι ένα υπερθέαμα που μετατρέπει χιλιάδες ελαιογραφίες σε κινούμενες εικόνες, για τη μεταφορά του βιβλίου του βραβευμένου με Νόμπελ Βλάντισλαβ Ρέιμοντ

Μια νεαρή επαρχιώτισσα αναγκάζεται να παντρευτεί έναν πολύ μεγαλύτερό της πλούσιο κτηνοτρόφο, παρά τον έρωτά της για τον γιο του. Σύντομα, θα γίνει αντικείμενο ζήλιας και έχθρας από τους υπόλοιπους χωρικούς και θα χρειαστεί να παλέψει για να διαφυλάξει την ανεξαρτησία της.

Από 29 Φεβρουαρίου έως 06 Μαρτίου καθημερινά στις 8.30μ.μ. και Σαββατοκύριακα 6.00μ.μ. και 8.30μ.μ.

 

Οι ταινίες στους κινηματογράφους Rio και K Cineplex:
 

IMAN (Πρεμιέρα) -

19:40 (Rio Limassol)

19:45 (Rio Nicosia)

19:45 (K Cineplex Prime Strovolos, The Mall of Cyprus, Larnaca, Paphos, Limassol)

Dune: Part Two (Πρεμιέρα) -

17:30, 20:00 & 21:30 (K Cineplex The Mall of Cyprus, Larnaca, Paphos & Limassol)

18:00, 20:00, 20:30 & 21:30 (Rio Nicosia)

19:30 & 22:00 (Rio Limassol)

20:00 & 21:30 (K Cineplex Prime Strovolos)

Land of Bad  -

22:15 (Rio Nicosia)

22:15 (K Cineplex Paphos, Prime Strovolos, Larnaca & Limassol)

22:30 (Rio Limassol)

Red Right Hand -

22:15 (K Cineplex Larnaca)

When Evil Lurks -

22:00 (Rio Limassol)

22:15 (Rio Nicosia) 

Madame Web –

17:15 (K Cineplex Paphos & Limassol)

19:40 & 22:00 (Rio Limassol)

19:45 (Rio Nicosia)

22:15 (K Cineplex Prime Strovolos, The Mall of Cyprus, Larnaca)

Bob Marley: One Love –

19:30 (K Cineplex Prime Strovolos)

19:45 & 22:15 (Rio Nicosia)

19:45 (K Cineplex Larnaca)

19:40 & 22:00 (Rio Limassol)

22:15 (K Cineplex The Mall of Cyprus, Paphos & Limassol)

Anyone But You –

19:40 (Rio Limassol)

19:45 & 22:00 (Rio Nicosia)

19:45 (K Cineplex Limassol, Paphos, The Mall of Cyprus, Prime Strovolos, Larnaca)

Poor Things –

21:45 (K Cineplex Prime Strovolos)

Wonka –

17:15(K Cineplex Larnaca, Paphos, The Mall of Cyprus & Limassol)

Inspector Sun and the Curse of the Black Widow (Πρεμιέρα) -

17:15 (K Cineplex The Mall of Cyprus, Larnaca, Paphos & Limassol)

17:30 (Rio Nicosia)

Wish –

17:30 (Rio Nicosia)

Migration –

17:30 (Rio Nicosia)

Cats in the Museum –

17:15 (K Cineplex The Mall of Cyprus)

17:30 (Rio Nicosia)

17:30 (K Cineplex Larnaca)

 

Παρακαλούμε όπως επιβεβαιώνετε την ώρα έναρξης της κάθε εκδήλωσης γιατί ενδέχεται να υπάρξουν έκτακτες ακυρώσεις ή αναβολές από τους διοργανωτές.