Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Θέατρο Δέντρο

Το ant1live προτείνει μουσικές, θεατρικές, κινηματογραφικές και εικαστικές επιλογές για να οργανώσεις το τριήμερό σου!

 

Θέατρo:

16:30 – Παιδική θεατρική παράσταση «Grimm Story» - Δημοτικό Θέατρο «Γιώργος Λυκούργος» Λάρνακα

Μια ιστορία βασισμένη σε τρία πολύ γνωστά παραμύθια των αδερφών Γκριμ, όπου ο Χάνσελ και η Γκρέτελ συναντούν τον έξυπνο Ραφτάκο και την Ωραία Κοιμωμένη.

Ο Έξυπνος Ραφτάκος πάει στην πριγκίπισσα της χώρας, ώστε να μπορέσει να λύσει το γρίφο που θα του βάλει και να καταφέρει να γίνει βασιλιάς. Μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία μαθαίνει τη σημασία του να έχει κανείς πίστη στον εαυτό και τις ικανότητές του. Ταυτόχρονα βοηθά τον Χάνσελ και την Γκρέτελ. Μαζί ενωμένοι καταφέρνουν να ξυπνήσουν την ωραία κοιμωμένη από τα εκατό χρόνια ύπνου.

Το κείμενο και την σκηνοθεσία υπογράφει ο Πέτρος Κονόμου.

18:00 & 20:30 – Θέατρο Βαλίτσα – ΘΟΚ - «FAT» - Θέατρο Αποθήκες - Λευκωσία

Η παραγωγή Θεάτρου Βαλίτσα του ΘΟΚ με το έργο FAT της Ζωής Αποστολίδου σε σκηνοθεσία Έλενας Σωκράτους δίνει αυτό το Σαββατοκύριακο, 24 και 25 Φεβρουαρίου 2024, τρεις παραστάσεις για το κοινό.

Το έργο γράφτηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Young Europe IV» του διεθνούς δικτύου θεάτρων European Theatre Convention (ETC), το οποίο στόχευε στη «γέννηση» οκτώ νέων κειμένων που να απευθύνονται στο εφηβικό κοινό, με ποικίλη, συμπεριληπτική θεματολογία.

Με ευθύτητα, αμεσότητα και σύγχρονη εφηβική γλώσσα, το FAT αγγίζει ανοιχτά το θέμα της χοντροφοβίας και τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει στη ζωή των ατόμων που την υφίστανται, φέρνοντας στο προσκήνιο το στιγματισμό, τις προκαταλήψεις, τον εκφοβισμό, την καταπίεση, και τον αποκλεισμό.

Παίζουν: Νάγια Τ. Καρακώστα, Άρης Κυπριανού

 

20:00 - Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ) – Κεντρική Σκηνή – Αίθουσα «Εύης Γαβριηλίδη» – Λευκωσία

Συνεχίζεται η θεατρική παράσταση «Ο καλός άνθρωπος του Σε Τσουάν» του Μπέρτολτ Μπρεχτ σε μετάφραση της Άννυς Κολτσιδοπούλου και σκηνοθεσία Κώστα Σιλβέστρου.

Σε μια απομακρυσμένη επαρχία της Κίνας, το Σε Tσουάν, η Σεν Τε αναμετριέται με τις αντιφάσεις της ζωής αλλά και της καθημερινότητας, στην προσπάθειά της να επιβιώσει. Οι θεοί, που ταξιδεύουν στο Σε Tσουάν αναζητώντας καλές και γενναιόδωρες ψυχές, εντοπίζουν την καλόκαρδη πόρνη Σεν Τε, η οποία είναι η μόνη που δέχεται να τους φιλοξενήσει. Για να την ευχαριστήσουν, της προσφέρουν χρήματα. Έχουν όμως έναν όρο: να συνεχίσει να υπηρετεί το καλό.

Παίζουν οι ηθοποιοί Μαρίνα Αργυρίδου, Γιώργος Αναγιωτός, Γιώργος Ευαγόρου, Ανθή Κάσινου, Αντώνης Κατσαρής, Σάββας Μενοίκου, Γιάννης Μπισμπικόπουλος, Ονησίφορος Ονησιφόρου, Σπύρος Σταυρινίδης, Πέννυ Φοινίρη, Μαρίλια Χαριδήμου, Γιολάντα Χριστοδούλου και Βαρβάρα Χριστοφή.

20:00 – Θέατρο ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ – Θέατρο Μασκαρίνι – Λατσιά – Λευκωσία

Συνεχίζoνται οι παραστάσεις του θεατρικού έργου «Ολόκληρη η Βίβλος σε μια ώρα» των Adam Long, Reed Martin, Austin Tichenor σε μετάφραση του Ερρίκου Μπελιέ και σκηνοθεσία της Ελένης Αναστασίου.

Ένας καταιγισμός εικόνων που δημιουργούν τρεις ηθοποιοί performers και ένας μουσικός σε ένα show με τραγούδι, χορό και ερωτήματα των ερωτημάτων πάνω σε θεμελιώδη ερωτήματα. Τελικά, «την Βίβλο πρέπει να την ερμηνεύουμε κυριολεκτικά;» Μέσα από κωμικές καταστάσεις οι τέσσερις performers διερευνούν ζητήματα θρησκευτικής ελευθερίας. Ένας στοχασμός για τις ευθύνες, τις επιλογές μας, για τους περιορισμούς και τις ελευθερίες μας, ένας στοχασμός εν τέλει για την ίδια τη ζωή.

Παίζουν οι ηθοποιοί Βασίλης Παφίτης, Άρης Κυπριανού, Κλείτος Κωμοδίκης. Μουσικός επί σκηνής Σάββας Χρυσοστόμου.

20:30 – Θέατρο Δέντρο - «Το Κενό Αυτοπροσώπως» – Λευκωσία

Πρεμιέρα της Θεατρικής παράστασης «Το Κενό Αυτοπροσώπως» του Άκη Δήμου απόψε στο Θέατρο Δέντρο στη Λευκωσία σε σκηνοθεσία του Γιώργου Μουαΐμη.

Έργο γραμμένο την εποχή των μνημονίων «Το κενό αυτοπροσώπως» του Άκη Δήμου έχει ως φόντο την οικονομική κρίση και την ελληνική πολιτική ιστορία από τη Δικτατορία, το Πολυτεχνείο, τη Μεταπολίτευση και μετά, μέχρι και την «πρώτη φορά Αριστερά».

Παίζουν οι ηθοποιοί:
Σταύρος Λούρας, Αννίτα Σαντοριναίου, Έρικα Μπεγέτη, Άγγελος Χατζημιχαήλ

Στο πιάνο: Κυριακή Ιακωβίδου

ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Πρεμιέρα: Σάββατο 24 Φεβρουαρίου20:30 - Θέατρο Δέντρο

- 25 Φεβρουαρίου (Κυριακή), 19:00 - Θέατρο Δέντρο

ΜΑΡΤΙΟΣ

Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, 1η Μαρτίου (Παρασκευή), 20:30 

2 Μαρτίου (Σάββατο), 20:30 – Θέατρο Δέντρο

- 3 Μαρτίου (Κυριακή), 19:00 - Θέατρο Δέντρο

Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ/Λεμεσός, 9 Μαρτίου (Σάββατο), 20:30

- 10 Μαρτίου (Κυριακή), 19:00 - Θέατρο Δέντρο

- 15 Μαρτίου (Παρασκευή), 20:30 - Θέατρο Δέντρο 

- 29 Μαρτίου (Παρασκευή), 20:30 - Θέατρο Δέντρο

Θέατρο Xenion/Παραλίμνι, 30 Μαρτίου (Σάββατο) 20:30  

- 31 Μαρτίου (Κυριακή) - Θέατρο Δέντρο 19:00

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

- 12 Απριλίου (Παρασκευή), 20:30 - Θέατρο Δέντρο

- 13 Απριλίου (Σάββατο), 20:30 - Θέατρο Δέντρο

- 14 Απριλίου (Κυριακή), 19:00 - Θέατρο Δέντρο

Μαρκίδειο Θέατρο/Πάφος,  21 Απριλίου (Κυριακή) 20:00

 

20:30 – «Κολιέ από μαργαριτάρια» - Θέατρο Ανεμώνα - Λατσιά

Το «Κολιέ από μαργαριτάρια» είναι το πρώτο ανέβασμα θεατρικού έργου της καινούργιας Κυπρίας συγγραφέως, Μαριλένας Αχιλλέως. Το έργο είναι βασισμένο τόσο σε πραγματικά γεγονότα από τη ζωή ενός τρανς ατόμου, του Δημήτρη με καταγωγή από τη Λέσβο, όσο και σε μυθοπλασία.

Στην ιστορία του έργου, η μικρή κοινωνία στο νησί αδυνατεί να αντιληφθεί και να δεχτεί την πραγματική φύση του Δημήτρη, με αποτέλεσμα να τον περιθωριοποιεί. Ο ίδιος εκφράζει την ανάγκη του για αλλαγή φύλου ώστε να ολοκληρώσει μ' αυτό τον τρόπο τη γυναικεία του φύση, αλλά η οικογένεια του τον αντιμετωπίζει ως τρελλό και θεωρεί ότι χρήζει ψυχιατρικής θεραπευτικής αγωγής.

Σκηνοθεσία: Αντρέα Τηλεμάχου

Ηθοποιοί:

Αντρέας Τηλεμάχου, Γιάννα Λευκάτη, Έλια Ιωαννίδου, Ευαγόρας Θεοδοσίου, Νικόλας Πέτρου και ο Μαρίνος Ξενοφώντος

Συμμετέχουν: Αντρέας Αλκιβιάδης, Μάριος Κωνσταντίνου

Παραστάσεις στη Λευκωσία: Θα δίνονται στην έδρα του θεάτρου στα Λατσιά κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 20:30 και την Κυριακή στις 19:00 μέχρι την Κυριακή 7 Απριλίου(την Παρασκευή και Σάββατο 5 και 6 Απριλίου δεν θα δοθεί παράσταση)

20:30 – ΘΟΚ – Νέα Σκηνή - «Καθαροί πια» – Λευκωσία

Συνεχίζονται οι παραστάσεις του θεατρικού έργου «Καθαροί πια» της Σάρα Κέιν σε μετάφραση της Τζένης Μαστοράκη και σκηνοθεσία του Ευριπίδη Δίκαιου.

Σε έναν περίκλειστο χώρο, έξι πρόσωπα υποβάλλονται σε βασανιστήρια υπό το σαδιστικό βλέμμα ενός γιατρού. Σχέσεις εξουσίας και υποταγής που ανοίγουν πληγές και τσακίζουν σώματα και ψυχές. Ένα τραυματικό περιβάλλον όπου η οποιαδήποτε απόπειρα ερωτικής εκδήλωσης είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Κραυγές αγάπης σε απόλυτο αδιέξοδο, που καλύπτονται από φόβους και παραμορφωμένα συναισθήματα.

Παίζουν οι ηθοποιοί Δημήτρης Αντωνίου, Πέτρος Γιωρκάτζης, Άντρια Ζένιου, Νεκτάριος Θεοδώρου, Έλενα Καλλινίκου, Αντρέας Κούτσουμπας και Λοΐζος Παπαγεωργίου.

Η παράσταση περιέχει σκληρή γλώσσα, σκηνές βίας, γυμνό και προσομοίωση ερωτικών πράξεων.

Απαγορεύεται αυστηρά η είσοδος σε θεατές κάτω των 18 ετών.

Δεν θα επιτραπεί η είσοδος σε ανήλικους θεατές ούτε με τη συναίνεση ή τη συνοδεία ενηλίκου.

 

21:00 – Dream Theatre Productions – Κοσμικόν Κέντρο Αντωνάκης – Λευκωσία

Συνεχίζεται η μουσικοθεατρική παράσταση «Piano & Voice Chapters».

Υπεύθυνοι κειμένων ο Κώστας Μαννούρης και η Μάρα Κωνσταντίνου ενώ τη σκηνοθεσία, την επιλογή τραγουδιών και τον σκηνικό χώρο έκανε η Μάρα Κωνσταντίνου.

Η Μάρα Κωνσταντίνου και ο πιανίστας Σάββας Σάββα συναντιούνται στο κέντρο της παλιάς πόλης και μαζί φτιάχνουν μια μουσικοθεατρική παράσταση- κεφάλαια ζωής, γεμάτα αναμνήσεις και ήχους απ’ τα παλιά, χαρίζοντας στο κοινό μια όμορφη νότα από το χθες το σήμερα και το τώρα. Ένα γλυκό ταξίδι στο χρόνο με χιούμορ, αυτοσαρκασμό και μυρωδιά τζαζ.

Χορός:

18:30 & 20:30 - «Between the memories/ Through time and space» - Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο – Λευκωσία

Η Έλενα Χριστοδουλίδου γιορτάζει τα 25 χρόνια χορογραφικής παρουσίας με μια επετειακή παραγωγή- ορόσημο για το Αμφίδρομο Χοροθέατρο.

Το «Between the memories/ Through time and space», που παρουσιάζεται στο Εγκώμιο από τις 24 μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου, είναι μια exhibition/ installation performance επιχειρεί να συμπυκνώσει παραστατικά το καλλιτεχνικό ταξίδι μιας ολάκερης ζωής.

Κάθε μια από τις στάσεις/ παραστάσεις αυτού του 25χρονου ταξιδιού, που μετεξελίχθηκαν σε ζωντανές μνήμες, επιστρέφουν σε μια συγκεντρωτική, απολογιστική κατάθεση.

19:00 – Image Black Light Theatre – Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας

Η παράσταση αποτελεί μια συλλογή σκηνών και εικόνων από τις πιο επιτυχημένες παραγωγές που πρόσφερε το Image Theatre στους θεατές κατά τα σχεδόν 30 χρόνια ύπαρξής του.

Στο Image Black Light Theatre, τα χαρακτηριστικά της τσέχικης εφευρετικότητας και εκλεπτυσμένης αισθητικής χρησιμοποιούνται για απλά, αλλά αποτελεσματικά κόλπα, εξαιρετικό χορό και κωμωδία χωρίς λόγια.

To σενάριο επιμελήθηκαν οι Eva Asterova, Josef Tichy, Petr Liska και Rene Pys. Η Eva Asterova έχει επίσης την ευθύνη της χορογραφίας


 

19:30 – «8ο Χορεύουμε για τη Ζωή» - Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού

Το 8ο φιλανθρωπικό φεστιβάλ χορού «Χορεύουμε για τη Ζωή» επιστρέφει και φέτος στο Παττίχειο Θέατρο.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν ο Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού, ο Πολιτιστικός Όμιλος Ζήδρος, ο Όμιλος Λαογραφικών Ερευνών Λεμεσού «Οι Αμαθούσιοι», ο Πολιτιστικός Όμιλος Νόστος Πισσουρίου και ο Πολιτιστικός Χορευτικός Όμιλος Λεμεσού «Διονύσος».

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δημάρχου Λεμεσού κ. Νίκου Νικολαϊδη και τα καθαρά έσοδα αυτής θα διατεθούν στον Σύνδεσμο Ανοιχτή Αγκαλιά.

 

Μουσική:

19:00 - «Sparks of Music» - Piano Quartet - Μαρκίδειο Θέατρο – Πάφος

Το Piano Quartet, μια ξεχωριστή ομάδα τεσσάρων πιανιστών με έδρα την Πάφο, επιστρέφει για ακόμη μια συναυλία, με τίτλο «Sparks of Music», η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου, στο Μαρκίδειο Θέατρο Πάφου.

Οι Ναταλία Λεζέντοβα, Νίνα Ιωαννίδου, Ιβελίνα Ρούσεβα και Γκαλίνα Ντίμοβα θα παρουσιάσουν αριστουργήματα για τέσσερα και οκτώ χέρια σε δύο πιάνα.

Οι τέσσερεις μουσικοί παρουσιάστηκαν μαζί σε συναυλία κατά τη διάρκεια του «Χειμωνιάτικου Φεστιβάλ» το 2017 στην Πάφο και ανακάλυψαν την κοινή τους εκφραστική τεχνοτροπία. Έτσι αποφάσισαν να δημιουργήσουν το Piano Quartet με ρεπερτόριο που περιλαμβάνει κυρίως έργα για τέσσερα, έξι και οκτώ χέρια.

20:30 - «Παράθυρο στο Άπειρο» - Γιάννης Κότσιρας - Θέατρο Ριάλτο - Λεμεσός

Ο Γιάννης Κότσιρας μετά τις πολύ πετυχημένες κοινές εμφανίσεις του με τον Μίλτο Πασχαλίδη ταξιδεύει στην Κύπρο για μία εμφάνιση στο Θέατρο Ριάλτο.

Ο αγαπημένος ερμηνευτής και η παρέα του, που αποτελείται από εξαιρετικούς μουσικούς, σταθερούς συνεργάτες και φίλους του τα τελευταία χρόνια, ετοιμάσανε ένα πρόγραμμα γεμάτο εκπλήξεις παρουσιάζοντας παλιά και αγαπημένα, αλλά και μετά από αρκετά χρόνια, ολοκαίνουρια τραγούδια από τον νέο του κύκλο τραγουδιών “Παράθυρο στο άπειρο”.

Ένα πρόγραμμα, που όπως πάντα, έχει στόχο τη γνήσια διασκέδαση, αλλά και τις στοχευμένες αναφορές στο αυθεντικό λαϊκό τραγούδι.

Φωτογραφία:

10:00 – «Εν σώματι» της Αντιγόνης Σολομωνίδου–Δρουσιώτου – Isnotgallery – Λευκωσία

Η βραβευμένη φωτογράφος και δημοσιογράφος Αντιγόνη Σολομωνίδου-Δρουσιώτου παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Εν σώματι».

Η σειρά αποτελεί το πρώτο μέρος του βιβλίου της «Ψυχο-γραφίες», εκδόσεις «Το Ροδακιό». Πρόκειται για μαυρόασπρες φωτογραφίες, οι οποίες χρονολογούνται από το 1997 έως το 2023. Περίοδος που αντανακλά τη μετάβαση από το ασπρόμαυρο φιλμ στην ψηφιακή πραγματικότητα. Την έκθεση επιμελείται ο Ξένιος Συμεωνίδης και την προλογίζουν οι Αντρέας Δ. Μαυρογιάννης και Γιάννης Τουμαζής.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 2 Μαρτίου.

Τρίτη-Παρασκευή: 10π.μ.-1μ.μ. και 4-6μ.μ.

Σάββατo: 10π.μ.-2μ.μ.

 

10:00 - «Water towers: mysterious architectures» - Αποθήκες Παπαδάκη - Λεμεσός

Εμπνευσμένη από την κυρίαρχη παρουσία του υδατόπυργου της Λεμεσού είναι η έκθεση με τίτλο «Water towers: mysterious architectures» που διοργανώνει από τις 23 Φεβρουαρίου στις Αποθήκες Παπαδάκη ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός CATHRINE.

Η έκθεση προσδοκά να ανακαλύψει εκ νέου την παρουσία των υδατόπυργων στις πόλεις μας, την παράξενα οικεία αλλά πάντα διαφορετική εξωτερική μορφή που δίνει σε κάθε υδατόπυργο τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του και τέλος να ρίξει μια ματιά στο εσωτερικό αυτών των υπέροχων κατασκευών, έναν κόσμο που μόνο λίγοι γνωρίζουν.

Είναι ένα γεωγραφικό και πολιτιστικό ταξίδι μέσα από τα μάτια τριών φωτογράφων: οι Δημήτρης Λούτσιος (Κύπρος), Τζο Μπρούνενμπερχ (Ολλανδία) και Φονς Μπράσερ (Ολλανδία), φωτογραφίζουν υδατόπυργους της Κύπρου, της Γαλλίας και της Ολλανδίας, απεικονίζοντας τις παράξενες κατασκευές τους, μαζί με το υπέροχο μηχανικό εσωτερικό τους.

Διάρκεια: μέχρι 21 Μαρτίου (Δευτέρα-Παρασκευή 10π.μ.- 6μ.μ., Σάββατο 10π.μ.- 2μ.μ.)

 

Εικαστικά:

9:00 – Εν Τύποις – Έκθεση Μεταξοτυπίας – Πολυχώρος Εκδόσεων Εν Τύποις - Λευκωσία

Ο Εκδοτικός Οίκος Εν Τύποις διοργανώνει Έκθεση Μεταξοτυπίας με έργα 12 καταξιωμένων Κυπρίων καλλιτεχνών: Πoλ Γεωργίου, Αδαμάντιου Διαμαντή, Σπύρου Δημητριάδη, Ανδρέα Καραγιάν, Γιώργου Κοτσώνη, Γιώργου Λανίτη, Μάριου Λοϊζίδη, Λευτέρη Οικονόμου, Κυριάκου Ταμανά, Μάριου Τουφεξή, Χαμπή Τσαγγάρη και Ανδρέα Χαραλαμπίδη.

Η μεταξοτυπία είναι μια μορφή τέχνης. Η αποδόση της χρειάζεται τεχνογνωσία και εξειδίκευση. Ο καλλιτέχνης μπορεί να τυπώσει ένα έργο του σε πολλαπλά αντίτυπα (όχι σε απεριόριστο αριθμό, όσο λιγότερα τόσο το καλύτερο), να επιβλέψει την εκτύπωση, να τα αριθμήσει και να τα υπογράψει. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η ευκαιρία στο ευρύτερο κοινό αλλά και σε συλλέκτες να έλθουν σε άμεση σχέση και διάλογο με τον καλλιτέχνη.

Η έκθεση θα συνεχιστεί μέχρι και τις 29 Φεβρουαρίου.

9π.μ.-1μ.μ. και 4μ.μ.-7μ.μ.

10:00 – Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή – Έκθεση «Ένα παρατεταμένο χάδι» - Λευκωσία

Τα έργα επτά προσκεκλημένων καλλιτεχνών που ζουν και εργάζονται στη Κύπρο μαζί με χαρακτικά από τη συλλογή του Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή συνεχίζουν να φιλοξενούνται στην ομαδική έκθεση με τίτλο «Ένα παρατεταμένο χάδι».

Σε συν-επιμέλεια του Ευαγόρα Βανέζη και της Νίκολας Μητροπούλου, οι καλλιτέχνες αυτής της έκθεσης ενσωματώνουν τη χαρακτική στην πρακτική τους, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, για να θίξουν θέματα εντοπιότητας και μνήμης, αγάπης και έρωτα, τη διασύνδεση του ανθρώπου με μη ανθρώπινους παράγοντες.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Έβελυν Αναστασίου, Παναγιώτης Ανδρέου, Κυριακή Κώστα, Κυριάκος Θεοχάρους, Ελένη Παναγίδου, Σιμώνη Φιλίππου, Κοραλλία Στεργίδη.

Η έκθεση συνεχιστεί μέχρι 15 Μαρτίου.

10:00 – Λεβέντειος Πινακοθήκη - Έκθεση με τίτλο: «Από τη Μικρά Ασία στην Κύπρο: Λάμψη – Καταστροφή – Ξεριζωμός – Δημιουργία» - Λευκωσία

Μέρος της μνημειακής επετειακής έκθεσης «Μικρά Ασία: Λάμψη – Καταστροφή – Ξεριζωμός – Δημιουργία» που παρουσιάστηκε από το Μουσείο Μπενάκη και το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών στην Αθήνα, φιλοξενεί στην Κύπρο η Λεβέντειος Πινακοθήκη.

Η έκθεση με τίτλο «Από τη Μικρά Ασία στην Κύπρο: Λάμψη – Καταστροφή – Ξεριζωμός – Δημιουργία» αναδεικνύει τον πολιτισμό και ξεδιπλώνει το χρονικό του ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Έχει εμπλουτιστεί με κειμήλια και μαρτυρίες από τους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν και ξεκίνησαν μια νέα ζωή στην Κύπρο.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Μαρτίου.

Ωράριο Λειτουργίας: 10π.μ.-5μ.μ.

10:30 – Γκαλερί Marginalia – Ομαδική έκθεση κεραμικής: «Άνθη και Καρποί» - Λευκωσία

Η Γκαλερί Marginalia παρουσιάζει την ομαδική έκθεση κεραμική με τίτλο «Άνθη και Καρποί». Στην έκθεση συμμετέχουν οι ακόλουθοι Έλληνες και Κύπριοι κεραμιστές: Βαρνάβα Ουρανία, Γεροντίτη Δήμητρα, Δημητρίου Βάσος, Δραπανιώτου Μίρκα, Ευστρατίου Δομνήκη, Κάλβαρη Κούλα, Κοροπούλη Χαρούλα, Κοσμά Ιωσηφίνα, Μόρφη Δώρα, Πανοπούλου Κάλλια, Παπαιωάννου Βασίλης, Περάκης Σταύρος, Τσιράκογλου Δώρα, Χριστόπουλος Ηλίας.

Ο Αριστόδημος Αναστασιάδης στο κείμενο του για την έκθεση αναφέρει: «Άνθη και καρποί. Μαγικά δώρα της γης, ευγενείς χειρονομίες των καιρών και των εποχών. Συνδεδεμένα από την αυγή της ιστορίας με τους μύθους, την παράδοση, τις τέχνες σε κάθε της μορφή, την ανθρώπινη μοίρα σε κάθε εκδήλωση της. Ευπρόσδεκτα δώρα γέννησης, γιορτής, χαράς, επετείων, απποχαιρετισμών. Δοσμένα απλόχερα από την φύση που τα μεταμορφώνει δίνοντας τους πνοή.»

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Μαρτίου

Ωράριο Λειτουργίας:

Τρίτη-Παρασκευή: 10π.μ.-1μ.μ. και 5μ.μ.-8μ.μ.

Σάββατο: 10.30π.μ.-1μ.μ.

11:00 – Γκαλερί Αποκάλυψη – Εικαστική πρόταση «Ο Σιδερένιος κύκλος της ζωής» - Λευκωσία

Συνεχίζεται η παρουσίαση της καινούργιας πρότασης της Βάσως Θούπου. Η εικαστικός επανέρχεται στα καλλιτεχνικά δρώμενα με καινούρια πρόταση που ετοίμασε μετά και από την προηγούμενη με τον γενικό τίτλο «Συμφιλίωση» το 2021.

Η νέα πρόταση της Θούπου έχει φιλοσοφική διάθεση έχει τον τίτλο «Ο Σιδερένιος κύκλος της ζωής» και διαπραγματεύεται σε βάθος την ανθρώπινη ύπαρξη και όχι μόνον και τις επαναλαμβανόμενες και κυκλικές καταστάσεις που αποτελούν στην ουσία την ίδια τη ζωή.

Η νέα εικαστική πρόταση της Βάσως Θούπου θα διαρκέσει έως τις 24 Φεβρουαρίου.

11π.μ.-1μ.μ. και 4μ.μ.-7μ.μ.

11:00 – Πολυχώρος Παλιάς Ηλεκτρικής – «Το Παλαιό Μέλλον Έχει Παρέλθει» - Πάφος

Η ομαδική έκθεση τέχνης φιλοξενεί τα έργα δέκα δημιουργών από την Κύπρο και το εξωτερικό.

Ο τίτλος αναφέρεται στο γεγονός ότι αναπόφευκτα θα γίνουν αλλαγές στο τρόπο που ζούμε, σκεφτόμαστε, και σχετιζόμαστε με τη φύση, σαν αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, αλλά και λόγω των απρόσμενα σοβαρών συρράξεων, την άνοδο μισαλλόδοξων τάσεων, την οικονομική ανασφάλεια, τη βίαιη μετακίνηση πληθυσμών.

Λαμβάνουν μέρος οι καλλιτέχνες Αντρέας Σάββα (Κύπρος), Κριστίφ Μπρίνγκελ (Ελβετία), Γιάννος Οικονόμου (Κύπρος), Γιούλα Χατζηγεωργίου (Κύπρος), Elektromoon (Ουγγαρία/ Πολωνία), Έλλη Κοντού (Ελλάδα), Ευγενία Βασιλούδη (Κύπρος), Κυριάκος Καλλής (Κύπρος), Πατρίσια Γιέγκι (Ελβετία), Ράχμε Βεζίρογλου (Κύπρος). Η έκθεση είναι σε επιμέλεια της ομάδας IN SUTU.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Μαρτίου (καθημερινά εκτός Δευτέρας 11π.μ.- 6μ.μ.).

11:00 – Εικαστική πρόταση Πάρη Σεργίου «Preconscious» - ΔΙΑΤΟΠΟΣ – Λευκωσία

Συνεχίζεται η παρουσίαση της νέας εικαστικής πρότασης του Πάρη Σεργίου με τίτλο «Preconscious» σε επιμέλεια της Δάφνης Νικήτα.

Ο Πάρης Σεργίου διαχειρίζεται το δικό του στούντιο από την ηλικία των δεκαπέντε. Τον απασχολεί η σχέση του με την ιστορία της τέχνης και το πως οι μεγάλοι ζωγράφοι συχνά δημιούργησαν ένα ‘κενό’ ανάμεσα στο έργο τους και στον καθημερινό άνθρωπο.

Ο ζωγράφος Πάρης Σεργίου γεννήθηκε το 2004, ζει και εργάζεται στη Λευκωσία ενώ έχει κάνει μεταξύ άλλων δύο ατομικές εκθέσεις.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και την 1 Μαρτίου και θα είναι ανοιχτή κατά τις ακόλουθες ώρες: Τετάρτη –Παρασκευή 4.00μ.μ. – 7.00 μ.μ. Σάββατο 11.00 π.μ. – 1.00 μ.μ.

Κινηματογράφος:

18:00 & 20:30 - The Zone of Interest - Pantheon

Μια ανατριχιαστική ματιά στην κοινοτοπία του κακού χαρακτηρίζεται η ταινία του Τζόναθαν Γκλέιζερ «Ζώνη Ενδιαφέροντος» (The Zone of Interest), που προβάλλεται από την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου στο Πάνθεον.

Η πολυσυζητημένη ταινία περιγράφει την ειδυλλιακή καθημερινότητα της επταμελούς οικογένειας του διοικητή του Άουσβιτς Ρούντολφ Ες και της συζύγου του Χέντβιχ, που περνούν τις μέρες τους σ’ ένα πανέμορφο σπίτι με κήπο δίπλα στον τοίχο του στρατοπέδου, με έναν φράχτη να τη χωρίζει από την απόλυτη φρίκη.

Είναι βασισμένη στο βιβλίο ομότιτλο μυθιστόρημα του Μάρτιν Έιμις.

Παίζουν: Σάντρα Χίλερ, Kρίστιαν Φρίντελ, Μαξ Μπεκ, Φρέγια Κρόιτσκαμ.
 

Οι ταινίες στους κινηματογράφους Rio και K Cineplex:
 

Land of Bad  -

19:30 (K Cineplex Prime Strovolos, The Mall of Cyprus, Larnaca)

19:40 (Rio Nicosia)

19:40 & 22:00 (Rio Limassol)

22:15 (K Cineplex Paphos & Limassol)

 

Red Right Hand -

22:00 (Rio Limassol)

22:05 (Rio Nicosia)

22:15 (K Cineplex Prime Strovolos, The Mall of Cyprus, Larnaca, Paphos & Limassol)

 

When Evil Lurks -

21:45 (K Cineplex The Mall of Cyprus)

22:00 (Rio Limassol)

22:15 (Rio Nicosia)

22:15 (K Cineplex Prime Strovolos, Larnaca, Paphos & Limassol)

 

Madame Web –

17:00, 19:45 & 22:15 (K Cineplex The Mall of Cyprus)

17:00 & 19:45 (K Cineplex Larnaca, Limassol, Prime Strovolos & Paphos)

17:15, 19:45 & 22:15 (Rio Nicosia)

17:15, 19:40 & 22:00 (Rio Limassol)
 

Bob Marley: One Love –

19:40 & 22:00 (Rio Limassol)

19:45 & 22:05 (Rio Nicosia)

20:00 & 22:15 (K Cineplex Prime Strovolos, The Mall of Cyprus, Larnaca, Paphos, Limassol)

 

Anyone But You –

19:40 (Rio Limassol)

19:45 & 22:00 (Rio Nicosia)

19:45 (K Cineplex Limassol, Paphos, Larnaca, The Mall of Cyprus, Prime Strovolos)
 

Poor Things –

21:45 (K Cineplex Larnaca & Prime Strovolos)

 

The Beekeeper –

22:15 (Rio Nicosia)

22:15 (K Cineplex Prime Strovolos & Larnaca)
 

Ferrari –

19:35 (Rio Nicosia)
 

Wonka –

11:30 & 14:15 (Rio Nicosia)

14:30 (K Cineplex The Mall of Cyprus)

14:45 & 17:15(K Cineplex Prime Strovolos, Larnaca, Paphos & Limassol)

15:00 & 17:15 (Rio Limassol)

The Boy and the Heron –

11:30, 14:15 & 17:00 (Rio Nicosia)

17:00 (K Cineplex The Mall of Cyprus)
17:15 (Rio Limassol)

Wish –

15:00 (K Cineplex Prime Strovolos, The Mall of Cyprus, Larnaca)

15:15 (K Cineplex Paphos & Limassol)

15:30 & 17:30 (Rio Limassol)

11:00, 13:10, 15:15 & 17:30 (Rio Nicosia)
 

Migration –

11:00, 13:05, 15:15 & 17:30 (Rio Nicosia)

11:45, 15:00 & 17:30 (K Cineplex The Mall of Cyprus)

15:00 & 17:30 (K Cineplex Limassol, Paphos, Prime Strovolos & Larnaca)
 

Cats in the Museum –

11:15, 13:30, 15:30 & 17:30 (Rio Nicosia)

12:00, 15:00 & 17:00 (K Cineplex The Mall of Cyprus)

15:00 & 17:00 (K Cineplex Larnaca, Prime Strovolos)

15:00 (K Cineplex Paphos & Limassol)

15:15 (Rio Limassol)

Maya the Bee 3: The Golden Orb –

11:15, 13:15, 15:15 & 17:10 (Rio Nicosia)

11:45 (K Cineplex The Mall of Cyprus)

15:00 & 17:00 (Rio Limassol)

15:15 & 17:30 (K Cineplex Limassol, Paphos, Larnaca, Prime Strovolos)

 

Παρακαλούμε όπως επιβεβαιώνετε την ώρα έναρξης της κάθε εκδήλωσης γιατί ενδέχεται να υπάρξουν έκτακτες ακυρώσεις ή αναβολές από τους διοργανωτές.