Τηλεόραση Ραδιόφωνο
fat

Η παραγωγή Θεάτρου Βαλίτσα του ΘΟΚ με το έργο FAT της Ζωής Αποστολίδου σε σκηνοθεσία Έλενας Σωκράτους δίνει σήμερα 22 Φεβρουαρίου 2024 την εναρκτήρια της παράσταση σε σχολείο και αυτό το Σαββατοκύριακο, 24 και 25 Φεβρουαρίου 2024, τρεις παραστάσεις για το κοινό.

Το έργο γράφτηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Young Europe IV» του διεθνούς δικτύου θεάτρων European Theatre Convention (ETC), το οποίο στόχευε στη «γέννηση» οκτώ νέων κειμένων που να απευθύνονται στο εφηβικό κοινό, με ποικίλη, συμπεριληπτική θεματολογία.

Με ευθύτητα, αμεσότητα και σύγχρονη εφηβική γλώσσα, το FAT αγγίζει ανοιχτά το θέμα της χοντροφοβίας και τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει στη ζωή των ατόμων που την υφίστανται, φέρνοντας στο προσκήνιο το στιγματισμό, τις προκαταλήψεις, τον εκφοβισμό, την καταπίεση, και τον αποκλεισμό.

fat

Ο Φρίξος, ένας έφηβος 17 ετών, δέχεται εκφοβισμό στο σχολείο λόγω του σωματικού του μεγέθους. Εκτός από τη σχέση που έχει με τη στενή του φίλη Έφη, οι υπόλοιπες κοινωνικές του συναναστροφές γίνονται διαδικτυακά χωρίς ο Φρίξος να αποκαλύπτει ποτέ την εμφάνισή του. Ο Φρίξος δέχεται έντονη κριτική για το σώμα του τόσο από την Έφη, όσο και τη μητέρα του, κάτι στο οποίο αντιδρά έντονα.

Η σκηνοθέτρια μαζί με μια νεανική ομάδα δημιουργών προσεγγίζει με ευαισθησία τα θέματα που θίγονται στο έργο, επιθυμώντας να «ανατρέψουν» τις κυρίαρχες αντιλήψεις και προκαταλήψεις που αφορούν τη διαφορετικότητα.

fat

Η παραγωγή θα δώσει ακόμα μία παράσταση στον ίδιο χώρο, στο πλαίσιο της δράσης «Theatre Roadshow» του ευρωπαϊκού προγράμματος Theatre in Palm και ακολούθως θα φιλοξενηθεί στο International Theatre Conference & Young Europe IV Festival του ETC που θα πραγματοποιηθεί στη Nova Gorica της Σλοβενίας από 17 έως 21 Απριλίου.

 

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα «Young Europe IV»

Το «Young Europe IV» είναι ένα τριετές πρόγραμμα αφιερωμένο στη διεύρυνση του κανόνα της ευρωπαϊκής θεατρικής λογοτεχνίας, που έχει στόχο την ανάδειξη των μη κυριαρχουσών φωνών, αναδεικνύοντας «ξεχασμένα» θεατρικά έργα, αλλά και προσθέτοντας καινούργια έργα για εφήβους μέσα από τη διαδικασία συγγραφής με ντόπιους και διεθνείς μέντορες. Εννέα θέατρα από επτά χώρες συμμετέχουν στο πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου γράφτηκαν οκτώ νέα κείμενα με ποικίλα, χωρίς αποκλεισμούς, θέματα για το νεανικό κοινό. Τα θεατρικά έργα που προέκυψαν θα παρουσιαστούν σε θεατρικούς χώρους των συμμετεχόντων οργανισμών, αλλά και στο International Theatre Conference & Young Europe IV Festival στις 17-21 Απριλίου 2024, στη Nova Gorica, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2024. Το «Young Europe IV» αποτελεί μέρος του TRANSFORMATIONS, πρόγραμμα δραστηριοτήτων του ETC για την περίοδο 2021-24, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο «Young Europe IV» έχει απονεμηθεί το Ευρωπαϊκό Βραβείο Art Explora – Académie des BeauxArts 2022, το οποίο συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 50.000 ευρώ.

fat

Ταυτότητα παράστασης

Κείμενο: Ζωή Αποστολίδου

Σκηνοθεσία: Έλενα Σωκράτους

Σύμβουλοι Δραματουργίας: Μαρίνα Μαλένη, Κυριακή Αργυρού

Μέντορας: Mohammad Al Attar

Σκηνικά-Κοστούμια: Σωσάννα Τομάζου

Μουσική: ecati

Κίνηση: Γιάννης Οικονομίδης

 

Παίζουν: Νάγια Τ. Καρακώστα, Άρης Κυπριανού

fat

ΘΟΚ TALK

Μια συζήτηση της σκηνοθέτιδας Έλενας Σωκράτους με τη Θεατρολόγο του ΘΟΚ,

Κική Αργυρού.

 

Δείτε τη συζήτηση στο κανάλι μας στο YouTube στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://youtu.be/J47leGX3DFQ

 

Ερωτήματα που αφορούν το θέατρο και λειτουργούν ως αφορμές για να ανοίξει η κουβέντα σε πεδία πέραν αυτού - την κοινωνία, την πολιτική, την ίδια τη ζωή.

fat

Παραστάσεις για το κοινό

 

Λευκωσία: Θέατρο Αποθήκες

 

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

 

18:00 (1η παράσταση, με ελληνικούς υπέρτιτλους και με διερμηνεία στη νοηματική

γλώσσα, μέρος της παράστασης είναι και η συζήτηση που ακολουθεί)

 

20:30 (2η παράσταση, μέρος της παράστασης είναι και η συζήτηση που ακολουθεί)

 

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

 

18:00 (με αγγλικούς & τουρκικούς υπέρτιτλους, μέρος της παράστασης είναι και η

συζήτηση που ακολουθεί)

fat

Πληροφορίες

Ηλεκτρονικά στη σελίδα www.thoc.org.cy

Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717 (Τρίτη-Κυριακή 10:00-13:30 & 16:00-18:00)

fat

Τιμή Εισιτηρίου

€6

fat

Οργανωμένες μαθητικές παραστάσεις για Γυμνάσια και Λύκεια

 

Από 22 Φεβρουαρίου 2024

Πληροφορίες / Κρατήσεις: τηλ. 22864330

 

Φωτογραφίες: Θεοδώρα Ιακώβου