Τηλεόραση Ραδιόφωνο
συμφωνικη

Το ant1live προτείνει μουσικές, θεατρικές, κινηματογραφικές και εικαστικές επιλογές για να οργανώσεις την Πέμπτη σου!

 

Μουσική:

20:30 – Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου – Δημήτρης Μποτίνης – Σογιούνγκ Γιουν – Παττίχειο Θέατρο - Λεμεσός

Στον διεθνώς φημισμένο μαέστρο Δημήτρη Μποτίνη παραδίδει την μπαγκέτα της η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου για μια συναρπαστική σειρά συναυλιών με έργα Πιατσόλα και Μέντελσον, στην οποία θα λάμψει η περιζήτητη βιολονίστρια Σογιούνγκ Γιουν.

Συγκεκριμένα, η σειρά της ενότητας Starlight παρουσιάζεται σε Λεμεσό και Λευκωσία στις 22 και 23 Φεβρουαρίου και προτείνει τις «Τέσσερις Εποχές του Μπουένος Άιρες» του Άστορ Πιατσόλα και τη «Σκωτσέζικη Συμφωνία» του Φέλιξ Μέντελσον, εκφράζοντας μια πλούσια γκάμα συναισθημάτων και πολιτιστικών επιρροών.

20:30 - «Κυπριακή μουσική άλλως… πως» - Quintus Ensemble και Κουιντέτο Εγχόρδων ChamberFusion – Δημοτικό Θέατρο - Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας

Τα δύο μουσικά σύνολα παρουσιάζουν με κλασικά μουσικά όργανα, ένα αλλιώτικο μουσικό ταξίδι στην κυπριακή παραδοσιακή μουσική, με οδηγό τις ενορχηστρώσεις του Νεοκλή Νεοφυτίδη και του Βάσου Αργυρίδη.

Αυτός ο διαφορετικός ηχοχρωματικός διάλογος εστιάζει σε έργα της πλούσιας μουσικής παράδοσης της Κύπρου, αλλά και σε σύγχρονες δημιουργίες από Κύπριους συνθέτες, όπως αποτυπώνονται στους πνευστούς και έγχορδους ήχους και τις αισθήσεις του σήμερα.

Θα ακουστούν ποιήματα των Κυπρίων Δημήτρη Λιπέρτη, Μιχάλη Πασιαρδή και Κώστα Μόντη μελοποιημένα από τους Αχιλλέα Λυμπουρίδη, Βάσο Αργυρίδη, Κώστα Κακογιάννη και Ευαγόρα Καραγιώργη. Τραγουδούν οι Άννα Αριστείδου και Τεύκρος Νεοκλέους.

Συμμετέχουν

  • Quintus Ensemble: Σάββας Χριστοδούλου (φλάουτο), Νάταλι Νεοφύτου (όμποε), Χριστιάνα Θαλασσινού (κλαρίνο), Ευάγγελος Χριστοδούλου (φαγκότο) και Αννίτα Σκουτέλλα (κόρνο). 

  • ChamberFusion Quintet: Αντρέας Λαρδής (1ο βιολί), Νικόλας Βρυώνη (2ο βιολί), Νικόλας Ευθυμίου (βιόλα), Δώρος Ζήσιμος (βιολοντσέλο), Νικόλας Τρύφωνος (κοντραμπάσο). 

  • Συμμετέχουν στο τραγούδι με παρεμβάσεις ο Τεύκρος Νεοκλέους και η Άννα Αριστείδου.

  • Ο Κωνσταντίνος Τερλικκάς υπογράφει το ψηφιακό σκηνικό.

 

Θέατρo:

20:30 – Θέατρο ΡΟΗ – Θεατράκι AUCY – Αμερικανικό Πανεπιστήμιο – Λάρνακα

Συνεχίζονται οι παραστάσεις του θεατρικού έργου «Το Χελιδόνι» του Γκιλιέμ Κλουά σε μετάφραση Μαρίας Χατζηεμμανουήλ και σκηνοθεσία Πέτρου Χαραλάμπους.

Η Αμέλια, καθηγήτρια πιάνου διατηρεί το δικό της ωδείο ζώντας μέσα στις αυστηρές παρακαταθήκες της στενής κοινότητας όπου ζει και εργάζεται. Το σύμπαν της όμως ανατρέπεται με την εμφάνιση του νεαρού Ραμόν που της ζητά επίμονα να του διδάξει ένα συγκεκριμένο τραγούδι: Το χελιδόνι. Παρόλη την αρχική της άρνηση η Αμέλια θα υποκύψει στις πιέσεις του Ραμόν και θα μπει στη διαδικασία της διδασκαλίας.

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Βαλεντίνα Σοφοκλέους και Εύρος Βασιλείου. Συμμετέχει ο Γιώργος Λίζος.

 

Φωτογραφία:

9:00 - «Στην Κατεχόμενη Κύπρο πριν το 1974» του Άδωνη Χριστοφόρου – Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου

Ο Φωτογραφικός Όμιλος Δήμου Στροβόλου διοργανώνει την Έκθεση Φωτογραφίας του Άδωνη Χριστοφόρου με τίτλο «Στην Κατεχόμενη Κύπρο πριν το 1974 (κατά την περίοδο 1970 – 1973 )».

Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου.

Ώρες λειτουργίας: 9π.μ-1μ.μ. και 4μ.μ.-8μ.μ.

 

10:00 – «Εν σώματι» της Αντιγόνης Σολομωνίδου–Δρουσιώτου – Isnotgallery – Λευκωσία

Η βραβευμένη φωτογράφος και δημοσιογράφος Αντιγόνη Σολομωνίδου-Δρουσιώτου παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Εν σώματι».

Η σειρά αποτελεί το πρώτο μέρος του βιβλίου της «Ψυχο-γραφίες», εκδόσεις «Το Ροδακιό». Πρόκειται για μαυρόασπρες φωτογραφίες, οι οποίες χρονολογούνται από το 1997 έως το 2023. Περίοδος που αντανακλά τη μετάβαση από το ασπρόμαυρο φιλμ στην ψηφιακή πραγματικότητα. Την έκθεση επιμελείται ο Ξένιος Συμεωνίδης και την προλογίζουν οι Αντρέας Δ. Μαυρογιάννης και Γιάννης Τουμαζής.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 2 Μαρτίου.

Τρίτη-Παρασκευή: 10π.μ.-1μ.μ. και 4-6μ.μ.

Σάββατo: 10π.μ.-2μ.μ.

 

Εικαστικά:

9:00 – Εν Τύποις – Έκθεση Μεταξοτυπίας – Πολυχώρος Εκδόσεων Εν Τύποις - Λευκωσία

Ο Εκδοτικός Οίκος Εν Τύποις διοργανώνει Έκθεση Μεταξοτυπίας με έργα 12 καταξιωμένων Κυπρίων καλλιτεχνών: Πoλ Γεωργίου, Αδαμάντιου Διαμαντή, Σπύρου Δημητριάδη, Ανδρέα Καραγιάν, Γιώργου Κοτσώνη, Γιώργου Λανίτη, Μάριου Λοϊζίδη, Λευτέρη Οικονόμου, Κυριάκου Ταμανά, Μάριου Τουφεξή, Χαμπή Τσαγγάρη και Ανδρέα Χαραλαμπίδη.

Η μεταξοτυπία είναι μια μορφή τέχνης. Η αποδόση της χρειάζεται τεχνογνωσία και εξειδίκευση. Ο καλλιτέχνης μπορεί να τυπώσει ένα έργο του σε πολλαπλά αντίτυπα (όχι σε απεριόριστο αριθμό, όσο λιγότερα τόσο το καλύτερο), να επιβλέψει την εκτύπωση, να τα αριθμήσει και να τα υπογράψει. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η ευκαιρία στο ευρύτερο κοινό αλλά και σε συλλέκτες να έλθουν σε άμεση σχέση και διάλογο με τον καλλιτέχνη.

Η έκθεση θα συνεχιστεί μέχρι και τις 29 Φεβρουαρίου.

9π.μ.-1μ.μ. και 4μ.μ.-7μ.μ.

10:00 – Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή – Έκθεση «Ένα παρατεταμένο χάδι» - Λευκωσία

Τα έργα επτά προσκεκλημένων καλλιτεχνών που ζουν και εργάζονται στη Κύπρο μαζί με χαρακτικά από τη συλλογή του Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή συνεχίζουν να φιλοξενούνται στην ομαδική έκθεση με τίτλο «Ένα παρατεταμένο χάδι».

Σε συν-επιμέλεια του Ευαγόρα Βανέζη και της Νίκολας Μητροπούλου, οι καλλιτέχνες αυτής της έκθεσης ενσωματώνουν τη χαρακτική στην πρακτική τους, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, για να θίξουν θέματα εντοπιότητας και μνήμης, αγάπης και έρωτα, τη διασύνδεση του ανθρώπου με μη ανθρώπινους παράγοντες.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Έβελυν Αναστασίου, Παναγιώτης Ανδρέου, Κυριακή Κώστα, Κυριάκος Θεοχάρους, Ελένη Παναγίδου, Σιμώνη Φιλίππου, Κοραλλία Στεργίδη.

10:00 – Λεβέντειος Πινακοθήκη - Έκθεση με τίτλο: «Από τη Μικρά Ασία στην Κύπρο: Λάμψη – Καταστροφή – Ξεριζωμός – Δημιουργία» - Λευκωσία

Μέρος της μνημειακής επετειακής έκθεσης «Μικρά Ασία: Λάμψη – Καταστροφή – Ξεριζωμός – Δημιουργία» που παρουσιάστηκε από το Μουσείο Μπενάκη και το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών στην Αθήνα, φιλοξενεί στην Κύπρο η Λεβέντειος Πινακοθήκη.

Η έκθεση με τίτλο «Από τη Μικρά Ασία στην Κύπρο: Λάμψη – Καταστροφή – Ξεριζωμός – Δημιουργία» αναδεικνύει τον πολιτισμό και ξεδιπλώνει το χρονικό του ελληνισμού της Μικράς Ασίας. Έχει εμπλουτιστεί με κειμήλια και μαρτυρίες από τους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν και ξεκίνησαν μια νέα ζωή στην Κύπρο.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Μαρτίου.

Ωράριο Λειτουργίας: 10π.μ.-5μ.μ.

10:00 – Γκαλερί Marginalia – Ομαδική έκθεση κεραμικής: «Άνθη και Καρποί» - Λευκωσία

Η Γκαλερί Marginalia παρουσιάζει την ομαδική έκθεση κεραμική με τίτλο «Άνθη και Καρποί». Στην έκθεση συμμετέχουν οι ακόλουθοι Έλληνες και Κύπριοι κεραμιστές: Βαρνάβα Ουρανία, Γεροντίτη Δήμητρα, Δημητρίου Βάσος, Δραπανιώτου Μίρκα, Ευστρατίου Δομνήκη, Κάλβαρη Κούλα, Κοροπούλη Χαρούλα, Κοσμά Ιωσηφίνα, Μόρφη Δώρα, Πανοπούλου Κάλλια, Παπαιωάννου Βασίλης, Περάκης Σταύρος, Τσιράκογλου Δώρα, Χριστόπουλος Ηλίας.

Ο Αριστόδημος Αναστασιάδης στο κείμενο του για την έκθεση αναφέρει: «Άνθη και καρποί. Μαγικά δώρα της γης, ευγενείς χειρονομίες των καιρών και των εποχών. Συνδεδεμένα από την αυγή της ιστορίας με τους μύθους, την παράδοση, τις τέχνες σε κάθε της μορφή, την ανθρώπινη μοίρα σε κάθε εκδήλωση της. Ευπρόσδεκτα δώρα γέννησης, γιορτής, χαράς, επετείων, απποχαιρετισμών. Δοσμένα απλόχερα από την φύση που τα μεταμορφώνει δίνοντας τους πνοή.»

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Μαρτίου

Ωράριο Λειτουργίας:

Τρίτη-Παρασκευή: 10π.μ.-1μ.μ. και 5μ.μ.-8μ.μ.

Σάββατο: 10.30π.μ.-1μ.μ.

11:00 – Γκαλερί Αποκάλυψη – Εικαστική πρόταση «Ο Σιδερένιος κύκλος της ζωής» - Λευκωσία

Συνεχίζεται η παρουσίαση της καινούργιας πρότασης της Βάσως Θούπου. Η εικαστικός επανέρχεται στα καλλιτεχνικά δρώμενα με καινούρια πρόταση που ετοίμασε μετά και από την προηγούμενη με τον γενικό τίτλο «Συμφιλίωση» το 2021.

Η νέα πρόταση της Θούπου έχει φιλοσοφική διάθεση έχει τον τίτλο «Ο Σιδερένιος κύκλος της ζωής» και διαπραγματεύεται σε βάθος την ανθρώπινη ύπαρξη και όχι μόνον και τις επαναλαμβανόμενες και κυκλικές καταστάσεις που αποτελούν στην ουσία την ίδια τη ζωή.

Η νέα εικαστική πρόταση της Βάσως Θούπου θα διαρκέσει έως τις 24 Φεβρουαρίου.

11π.μ.-1μ.μ. και 4μ.μ.-7μ.μ.

11:00 – Πολυχώρος Παλιάς Ηλεκτρικής – «Το Παλαιό Μέλλον Έχει Παρέλθει» - Πάφος

Η ομαδική έκθεση τέχνης φιλοξενεί τα έργα δέκα δημιουργών από την Κύπρο και το εξωτερικό.

Ο τίτλος αναφέρεται στο γεγονός ότι αναπόφευκτα θα γίνουν αλλαγές στο τρόπο που ζούμε, σκεφτόμαστε, και σχετιζόμαστε με τη φύση, σαν αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, αλλά και λόγω των απρόσμενα σοβαρών συρράξεων, την άνοδο μισαλλόδοξων τάσεων, την οικονομική ανασφάλεια, τη βίαιη μετακίνηση πληθυσμών.

Λαμβάνουν μέρος οι καλλιτέχνες Αντρέας Σάββα (Κύπρος), Κριστίφ Μπρίνγκελ (Ελβετία), Γιάννος Οικονόμου (Κύπρος), Γιούλα Χατζηγεωργίου (Κύπρος), Elektromoon (Ουγγαρία/ Πολωνία), Έλλη Κοντού (Ελλάδα), Ευγενία Βασιλούδη (Κύπρος), Κυριάκος Καλλής (Κύπρος), Πατρίσια Γιέγκι (Ελβετία), Ράχμε Βεζίρογλου (Κύπρος). Η έκθεση είναι σε επιμέλεια της ομάδας IN SUTU.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Μαρτίου (καθημερινά εκτός Δευτέρας 11π.μ.- 6μ.μ.).

16:00 – Εικαστική πρόταση Πάρη Σεργίου «Preconscious» - ΔΙΑΤΟΠΟΣ – Λευκωσία

Συνεχίζεται η παρουσίαση της νέας εικαστικής πρότασης του Πάρη Σεργίου με τίτλο «Preconscious» σε επιμέλεια της Δάφνης Νικήτα.

Ο Πάρης Σεργίου διαχειρίζεται το δικό του στούντιο από την ηλικία των δεκαπέντε. Τον απασχολεί η σχέση του με την ιστορία της τέχνης και το πως οι μεγάλοι ζωγράφοι συχνά δημιούργησαν ένα ‘κενό’ ανάμεσα στο έργο τους και στον καθημερινό άνθρωπο.

Ο ζωγράφος Πάρης Σεργίου γεννήθηκε το 2004, ζει και εργάζεται στη Λευκωσία ενώ έχει κάνει μεταξύ άλλων δύο ατομικές εκθέσεις.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και την 1 Μαρτίου και θα είναι ανοιχτή κατά τις ακόλουθες ώρες: Τετάρτη –Παρασκευή 4.00μ.μ. – 7.00 μ.μ. Σάββατο 11.00 π.μ. – 1.00 μ.μ.

 

Κινηματογράφος:

20:00 - The Zone of Interest (Πρεμιέρα) - Πάνθεον - Λευκωσία

Μια ανατριχιαστική ματιά στην κοινοτοπία του κακού χαρακτηρίζεται η ταινία του Τζόναθαν Γκλέιζερ «Ζώνη Ενδιαφέροντος» (The Zone of Interest), που προβάλλεται από την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου στο Πάνθεον.

Η πολυσυζητημένη ταινία περιγράφει την ειδυλλιακή καθημερινότητα της επταμελούς οικογένειας του διοικητή του Άουσβιτς Ρούντολφ Ες και της συζύγου του Χέντβιχ, που περνούν τις μέρες τους σ’ ένα πανέμορφο σπίτι με κήπο δίπλα στον τοίχο του στρατοπέδου, με έναν φράχτη να τη χωρίζει από την απόλυτη φρίκη.

Είναι βασισμένη στο βιβλίο ομότιτλο μυθιστόρημα του Μάρτιν Έιμις.

Παίζουν: Σάντρα Χίλερ, Kρίστιαν Φρίντελ, Μαξ Μπεκ, Φρέγια Κρόιτσκαμ.

 

Οι ταινίες στους κινηματογράφους Rio και K Cineplex:

Land of Bad (Πρεμιέρα) -

19:30 (K Cineplex Prime Strovolos, The Mall of Cyprus, Larnaca)

19:35 (Rio Nicosia)

19:40 & 22:00 (Rio Limassol)

22:15 (K Cineplex Paphos & Limassol)

 

Red Right Hand (Πρεμιέρα) -

22:00 (Rio Limassol & Nicosia)

22:15 (K Cineplex Prime Strovolos, The Mall of Cyprus, Larnaca, Paphos & Limassol)

 

When Evil Lurks (Πρεμιέρα) -

21:45 (K Cineplex The Mall of Cyprus)

22:00 (Rio Limassol)

22:15 (Rio Nicosia)

22:15 (K Cineplex Prime Strovolos, Larnaca, Paphos & Limassol)

 

Madame Web –

17:00, 19:45 & 22:15 (K Cineplex The Mall of Cyprus)

17:00 & 19:45 (K Cineplex Larnaca, Limassol & Paphos)

17:15, 19:45 & 22:15 (Rio Nicosia)

19:40 & 22:00 (Rio Limassol)

19:45 (K Cineplex Prime Strovolos)
 

Bob Marley: One Love –

19:40 & 22:00 (Rio Limassol)

19:45 & 22:05 (Rio Nicosia)

20:00 & 22:15 (K Cineplex Prime Strovolos, The Mall of Cyprus, Larnaca, Paphos, Limassol)

 

Anyone But You –

19:40 (Rio Limassol)

19:45 & 22:00 (Rio Nicosia)

19:45 (K Cineplex Limassol, Paphos, Larnaca, The Mall of Cyprus, Prime Strovolos)
 

Poor Things –

21:45 (K Cineplex Larnaca & Prime Strovolos)

 

The Beekeeper –

22:15 (Rio Nicosia)

22:15 (K Cineplex Prime Strovolos & Larnaca)
 

Ferrari –

19:35 (Rio Nicosia)
 

Wonka –

11:30 & 14:15 (Rio Nicosia)

17:15 (K Cineplex Paphos, Larnaca & Limassol)
 

The Boy and the Heron –

17:00 (Rio Nicosia)

17:00 (K Cineplex The Mall of Cyprus)
 

Wish –

17:30 (Rio Nicosia)

 

Migration –

17:30 (Rio Nicosia)

17:30 (K Cineplex Limassol, Paphos, Larnaca & The Mall of Cyprus)
 

Cats in the Museum –

17:00 (K Cineplex The Mall of Cyprus, Larnaca)

17:30 (Rio Nicosia)
 

Maya the Bee 3: The Golden Orb –

17:00 (Rio Nicosia)

17:30 (K Cineplex Limassol, Paphos, Larnaca)

 

Παρακαλούμε όπως επιβεβαιώνετε την ώρα έναρξης της κάθε εκδήλωσης γιατί ενδέχεται να υπάρξουν έκτακτες ακυρώσεις ή αναβολές από τους διοργανωτές.