Τηλεόραση Ραδιόφωνο Podcasts
ητ

Άνοιξε ο δρόμος για την ταυτοποίηση οστών αγνοουμένων που είχαν εμποτιστεί με χημικές ουσίες, άλλη μια τραγική πτυχή του ανθρωπιστικού ζητήματος που για περισσότερο από μισό αιώνα, ταλαιπωρεί αρκετές οικογένειες, ηρώων της τουρκικής εισβολής.

Για πρώτη φορά, μετά την απόκτηση υπερσύγχρονου μηχανήματος από το Εργαστήριο της Διερευνητικής Επιτροπής, έγινε κατορθωτή η ταυτοποίηση οστών που είχαν εμποτιστεί με χημικές ουσίες.

Πρόκειται για οστά τα οποία είχαν μεταφερθεί στον Τύμβο Μακεδονίτισσας από το στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμειας και το κοιμητήριο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, χωρίς να έχουν παραληφθεί από τις οικογένειες τους, και εμποτίστηκαν με χημικά για σκοπούς συντήρησης, χωρίς να γίνεται αντιληπτή η ζημιά που προκλήθηκε στο γενετικό υλικό.

Διαβάστε ακόμη: ΔΕΑ: Κοντά στα ίχνη του Τάσου Μάρκου και 14 ακόμη Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων

Η ταυτοποίηση που επιτεύχθηκε αφορά σε Ελλαδίτη ήρωα της ΕΛΔΥΚ, με τα οστά να συμπληρώνουν ολοκληρωμένο σκελετό, ενώ ο αριθμός των αγνοουμένων εμποτισμένων με χημικά, παραμένει άγνωστος μέχρι την ολοκλήρωση της νέας διαδικασίας,

Άννα Αριστοτέλους – Επικεφαλής Ανθρωπιστικών θεμάτων αγνοουμένων και εγκλωβισμένων

«Και μάλιστα, σε ποσοστό ταυτοποίησης 99,99% που είναι πέραν από το διεθνώς αποδεκτό ποσοστό»

Συγκλονίζει, την ίδια ώρα, η αποκάλυψη από την επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, Άννα Αριστοτέλους, ότι συνεχίζεται η ανεύρεση υπολειμμάτων οστών αγνοουμένων οι οποίοι ήδη έχουν ταφεί στις ελεύθερες περιοχές.

Γεγονός που επιβεβαιώνει την οργανωμένη από τουρκικής πλευράς, μετακίνηση οστών πεσόντων και δολοφονηθέντων στην τουρκική εισβολή.

Άννα Αριστοτέλους – Επικεφαλής Ανθρωπιστικών θεμάτων αγνοουμένων και εγκλωβισμένων

«Καθώς και οκτώ περιπτώσεων, επιπρόσθετων οστών, επιπρόσθετα από τις ταυτοποιήσεις τις οποίες είχαμε τον περασμένο χρόνο».

Τα τελευταία δύο χρόνια από το πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας έγιναν ταυτοποιήσεις συνολικά 15 ατόμων, 11 αγνοουμένων και 4 πεσόντων, και οι 14 από αυτές τις περιπτώσεις αφορούν Ελλαδίτες αγνοούμενους οι οποίοι έπεσαν μαχόμενοι στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ.

Αυτή τη στιγμή, ανέφερε από την πλευρά του ο Λεωνιδας Παντελίδης, Ελληνοκύπριος μέλος της ΔΕΑ, συνεχίζονται οι εργασίες από 7 συνεργεία σε ισάριθμες περιοχές στα κατεχόμενα και από 2 στις ελεύθερες περιοχές.

Σε στρατιωτική περιοχή της Μιας Μηλιάς, οι έρευνες διεξάγονται σε σημείο όπου είχαν χαθεί ο ήρωας υποστράτηγος Τάσος Μάρκου και οι συναγωνιστές του.

Λεωνίδας Παντελίδης – Ε/κ μέλος ΔΕΑ

«Οι εργασίες εκσκαφής βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν συγκεκριμένο χώρο στον οποίο έδρασε η ομάδα του υποστράτηγου, προσπαθώντας να ανακόψει την τουρκική προέλαση. Η διαδικασία προχωρά σταδιακά, καθώς κάθε άδεια που χορηγείται αφορά εκσκαφή σε επιφάνεια μόλις 25 τετραγωνικών μέτρων και υπό την παρουσία του τουρκικού στρατού.»

Τα υπόλοιπα συνεργεία εργάζονται:

-Χωριό Πέτρα: Για έναν πολίτη

-Κιόνελι: εντοπίστηκαν οστά Ελλαδιτών

-Κατωκοπιά σε οικιστική περιοχή (έως και 5 πολίτες)

-Αγία Ειρήνη Μόρφου: Τ/κ

-Σύσκληπο: αναζητούνται έως και 14 άμαχοι.

-Ελεύθερες περιοχές: Νήσου (σε πηγάδι) Ενας ή περισσότεροι Τ/κ

-Καμάρες Λάρνακα: Αναζητούνται Τ/κ της περιόδου `63-`64.

Αγνοούμενοι Άσσιας

Για τον άμεσο κίνδυνο, να μπεί ταφόπλακα στην ανεύρεση των δολοφονηθέντων Ασσιωτών, έκανε λόγο στην επιτροπή εκπρόσωπος των συγγενών.

Πρόκειται για την γνωστή περίπτωση όπου τα οστά μεταφέρθηκαν από το Ορνίθι στο Δίκωμο και σε χώρο που μετατράπηκε αργότερα σε σκυβαλότοπο.

Όπως, λέχθηκε η ευρωπαϊκή επιτροπή αρνείται να χρηματοδοτήσει το έργο, με τους συγγενείς να καταγγέλουν ότι ενώ υπήρχαν έξι μάρτυρες, για την μεταφορά των οστών στο συγκεκριμένο σημείο, μετά από παρέμβαση της Τουρκίας τελικά αξιόπιστος κρίθηκε μόνο ένας.

Νίκος Κέττηρος – Πρόεδρος Επ. Προσφύγων της Βουλής

«Οι έξι όμως μαρτυρίες που υπήρχαν, εν τζιαί εξαφανιστήκαν, υπάρχουν καταγεγραμμένες κάπου. Πρέπει να κινητοποιηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες, τζιαί στις Βρυξέλλες, τζιαί στα Ηνωμένα Έθνη»

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε, όπως είπαν οι συγγενείς των Ασσιωτών, ότι η Δημοκρατία θα χρηματοδοτήσει τις εργασίες, αν η Κομισιόν επιμένει στο «όχι», αρκεί να υπάρξει αδειοδότηση.