Κινήσεις αναβάθμισης των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκδηλώνονται παραμονές της πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό. Οι ηγέτες των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιφυλάσσουν ρόλο στην Τουρκία για το Ουκρανικό, αλλά και για ζητήματα που άπτονται της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας. Ο ΑΝΤ1 έχει αποκαλυπτικές πληροφορίες και για το πολιτικό πρόσωπο που παρεμβαίνει για την ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων.
Πρόκειται για τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤΕΝΝΑ, έχει παρέμβει προς ευρωπαίους ηγέτες, ζητώντας ενίσχυση των σχέσεων Ε.Ε-Τουρκίας και διασυνδέοντας το ζήτημα με την ευρύτερη αναβάθμιση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ευρωπαίοι ηγέτες επιχειρούν ήδη να καλύψουν το κενό που πιθανολογείται ότι θα δημιουργήσει ενδεχόμενη αποστασιοποίηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την ομπρέλα ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όλα αυτά συμβαίνουν λίγες μόνο μέρες πριν την πολυμερή διάσκεψη στο Κυπριακό, καθιστώντας σαφές ότι η όποια παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διευθέτηση του προβλήματος της Κύπρου δεν θα έχει χαρακτήρα πιέσεων προς την Άγκυρα, αλλά θα κινείται στη λογική της φραστικής ενθάρρυνσης.
Για να δώσουμε το στίγμα των εξελίξεων, θα πρέπει να πούμε ότι 24 ώρες μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η Ύπατη Εκπρόσωπος Κάγια Κάλας, αισθάνθηκαν την ανάγκη να συγκαλέσουν τηλεδιάσκεψη, στο πλαίσιο της οποίας κατέστησαν κοινωνούς για τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, τις «πέντε πρόθυμες χώρες», όπως ονομάζονται, την Τουρκία, τη Βρετανία, τον Καναδά, τη Νορβηγία και την Ισλανδία.
Ενδεικτική της εικόνας που σχηματίζεται ήταν η αναφορά του Αντόνιο Κόστα, ο οποίος τοποθέτησε και την Τουρκία στους «ομοϊδεάτες» της Ε.Ε. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρόσθεσε ότι η συνεργασία μαζί με τους «ομοϊδεάτες» και άρα με την Άγκυρα «είναι ζωτικής σημασίας για τη διεθνή ασφάλεια». Τόσο στο Ουκρανικό, όσο επίσης «και για την ενίσχυση των κοινών μας προσπαθειών στην άμυνα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αντόνιο Κόστα.
Όπως δηλαδή συνάγεται αβίαστα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναγνώρισε ότι η ομάδα των «5», περιλαμβανομένων της Τουρκίας και του προέδρου της Ταγίπ Ερντογάν, έχουν ρόλο στη διεθνή ασφάλεια, στο Ουκρανικό, αλλά και σε αυτή καθαυτή την άμυνα της Ε.Ε, παρά τις ενστάσεις που διατυπώνει η Λευκωσία.
Να σημειώσουμε ακόμη ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΝΤΕΝΝΑ, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν άφησε αναξιοποίητη την ευκαιρία που του έδωσαν οι ηγέτες των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε.
Ο Τούρκος πρόεδρος απαίτησε ρόλο στον σχεδιασμό της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας, αλλά και κομμάτι της πίτας ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.
Και όλα αυτά σε συνδυασμό με την απαίτηση για επανενεργοποίηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και χωρίς λέξη για το Κυπριακό, το οποίο σε αντίθεση με το Ουκρανικό ή με άλλα περιφερειακά ζητήματα, εξαντλείται για την Ε.Ε, στη σφαίρα των φραστικής ενθάρρυνσης, χωρίς κανένα μοχλό πίεσης έναντι της Άγκυρας.
Διαβάστε επίσης:
Φιντάν: Αν η Τουρκία προσφέρει κάτι στην Ευρώπη, τότε σίγουρα θα ζητήσει αντάλλαγμα