Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξηυ

Η Πρωτοχρονιά του 2025 φέρνει την Πολωνία στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιστορικά για δεύτερη φορά μετά από την ένταξή της, μαζί με την Κύπρο, την 1η Μαΐου του 2004.

Την Πολωνική Προεδρία σηματοδοτούν γεγονότα τα οποία έχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις στην ενωμένη Ευρώπη και ευρύτερα την υφήλιο. Στο εσωτερικό συμπίπτει με την θητεία της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και εκτός με την ανάληψη της προεδρίας των Ηνωμένων Πολιτειών από τον Ντόναλντ Τραμπ, και με την τρίτη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Πολωνία, με τον έντονα αντιρωσικό σκεπτικισμό, διαδέχεται την φίλα προσκείμενη προς το Κρεμλίνο Ουγγαρία, και ετοιμάζεται να σφραγίσει τα τρία χρόνια από τη ρωσική εισβολή, στις 24 Φεβρουαρίου 2022, με ίσως το μεγαλύτερο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της συμμάχου της Λευκορωσίας.

Παράλληλα, ως ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της Ουκρανίας εντός της Ένωσης, θα ασκήσει πιέσεις για επιπλέον μέτρα κυρίως στρατιωτικής ενίσχυσης, μαζί με τις Βαλτικές χώρες, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία.

Η Πολωνία αναλαμβάνει την Προεδρία με έναν γνώριμο στην Ευρώπη πολιτικό στη θέση του Πρωθυπουργού, τον πρώην Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Θα βρεθεί στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής σκηνής καλούμενος να λάβει σημαντικές αποφάσεις.

Θα εστιάσει στην άμυνα και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας, αλλά και στο μεταναστευτικό και τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης, ζητήματα που εξακολουθούν να διχάζουν τους 27, έστω στις λεπτομέρειες.

Στους στόχους της Βαρσοβίας είναι η δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης και μιας Ένωσης Ετοιμότητας, που θα συμπληρώνουν τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ.

Στοίχημα κατά πόσο θα επιτύχει προς τούτο την ευρωπαϊκή ενότητα.

Στο επίκεντρο της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας, η Πολωνική Προεδρία θέτει και τη διαχείριση κρίσεων, με στόχο την ανθεκτικότητα αλλά και την απόκριση σε απειλές στον κυβερνοχώρο, υβριδικές ή και τρομοκρατικές.

Ψηλά στα μεγάλα διλήμματα με τα οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη η Πολωνική Προεδρία, αλλά και αυτές της Δανίας και της Κύπρου θα ακολουθήσουν, είναι και το κεφάλαιο της ανταγωνιστικότητας.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες και επιχειρήσεις υπολείπονται των ανταγωνιστών τους και στις άλλες δύο πλευρές της υφηλίου, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.

Ενώ οι Ευρωπαίοι παραμένουν ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις του εκλεγμένου Αμερικανού Προέδρου, ότι θα επιβάλει γενικούς δασμούς από 10 έως 20% σε όλα τα εισαγόμενα προϊόντα, γεγονός που θα διαταράξει σε μεγάλο βαθμό τις εμπορικές ροές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τεράστια πρόκληση για την Πολωνική Προεδρία οι διατλαντικές εμπορικές εντάσεις, αλλά και ο έλεγχος των άμεσων ξένων επενδύσεων.

Μια ευημερούσα και ανταγωνιστική Ευρώπη, πέραν της ισχυρής και ασφαλούς Ευρώπης, είναι, πάντως, η δεύτερη θεματική ενότητα στην οποία θα επικεντρωθεί και το επόμενο τρίο Προεδρίας, με τη λίστα να ολοκληρώνουν οι στοχεύσεις για μια ελεύθερη και δημοκρατική Ευρώπη.

Η τριάδα - Πολωνία, Δανία, Κύπρος - θα εργαστεί, όπως έχει ήδη παρουσιάσει στους εταίρους της, για την ενίσχυση της μακροπρόθεσμης ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας της Ένωσης, για τη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, και για την κυριαρχία της Ένωσης σε στρατηγικούς τομείς, ενώ προσβλέπει και σε επιτυχή πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.