Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βρίσκεται κοντά να εξασφαλίσει το πράσινο φως από τους ηγέτες των κρατών-μελών, για μια δεύτερη θητεία στο τιμόνι της Κομισιόν, την πιο σημαντική θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τη Δευτέρα, στο άτυπο δείπνο των Βρυξελλών, στη συζήτηση που θα γίνει, η κα φον ντερ Λάιεν ξεκινά με στήριξη 12 ηγετών, περιλαμβανομένου του προέδρου Χριστοδουλίδη και χρειάζεται τρεις μόνο ακόμη ψήφους, για να συγκεντρώσει την απαιτούμενη στήριξη 15 ηγετών που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θετική για την φον ντερ Λάιεν είναι η εκλογική αποδυνάμωση του προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, που αρχικά έκανε άλλες σκέψεις για την προεδρία της Κομισιόν, αλλά πλέον φέρεται να επικεντρώνεται στις βουλευτικές εκλογές στη χώρα του, σε δύο εβδομάδες.

Η φον ντερ Λάιεν, εκτιμάται ότι αποκτά πλέον πλεονέκτημα υπερψήφισης και στην Ευρωβουλή. Πέραν της στήριξης των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών-Δημοκρατών και των Φιλελευθέρων που συγκεντρώνουν τετρακόσιες  περίπου ψήφους, άνοιγμα προς τη Γερμανίδα αξιωματούχο κάνουν και οι Πράσινοι, που ζητούν βεβαίως ανταλλάγματα.

Αν και η φον ντερ Λάιεν θεωρείται φαβορί και η εκλογή της στην Ευρωβουλή απαιτεί 361 ψήφους, δεν αποκλείονται εκπλήξεις, καθώς και το 2019, οι απώλειες που είχε καταγράψει ήταν πολύ μεγάλες και υπολογίζονται σε 70 ευρωβουλευτές. 

Την ίδια ώρα, ακροδεξιοί και εθνικιστικοί κύκλοι επιχειρούν κανονικοποίησή τους, μέσα από τη δημιουργία ενός υπερδεξιού συνασπισμού. Δεν είναι τυχαίο, ότι ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών της Γαλλίας, Ερίκ Σιοτί, της παραδοσιακής δεξιάς που συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, εξέφρασε στήριξη προς την Μαρίν Λε Πεν και το εθνικιστικό της κόμμα στις βουλευτικές εκλογές. Κοινοτικοί κύκλοι θεωρούν την κίνηση του καθαιρεμένου πλέον προέδρου των Ρεπουμπλικανών, ως την αφετηρία ανάλογων προσπαθειών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.