Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

Επαναξιολόγηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ειδικά ως προς το θέμα της πράσινης φορολογίας, εισηγείται ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου με επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών, Μάκη Κεραυνό, επαναλαμβάνοντας τις ανησυχίες του κόμματός του τόσο ως προς το βεβιασμένο της απόφασης για επιβολή «λεγόμενων πράσινων φορολογιών, όσο και σε σχέση με την απουσία αντισταθμιστικών μέτρων».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, ο κ. Στεφάνου προσθέτει στην επιστολή ότι η επίτευξη αυτού του στρατηγικού στόχου θα πρέπει να υλοποιηθεί με ένα συνολικότερο πλέγμα μέτρων και πολιτικών που να δίνουν έμφαση περισσότερο στις υποδομές για αλλαγή συμπεριφοράς- πιο φιλικής προς το περιβάλλον- και λιγότερο σε μέτρα τιμωρητικού χαρακτήρα. «Η επιβολή φόρων περισσότερο θα λειτουργήσει ως τιμωρία για την κοινωνία η οποία θα επιβαρυνθεί με νέα οικονομικά βάρη σε περίοδο μάλιστα πληθωρισμού και ακρίβειας», αναφέρει..

Πρόκειται για επιστολή μετά την απαντητική επιστολή του κ. Κεραυνού προς το ΑΚΕΛ για το θέμα της πράσινης φορολογικής μεταρρύθμισης. Ο κ. Στεφάνου αναφέρει ότι η συζήτηση για την αναθεώρηση της Οδηγίας για τη φορολογία της ενέργειας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας («Fit for 55») βρίσκεται ακόμα υπό διαβούλευση χωρίς να έχει εξασφαλιστεί ομοφωνία από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

«Συνακόλουθα, σ’ αυτό το στάδιο δεν προκύπτει νομική δέσμευση για άμεση εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας, πόσω δε μάλλον που υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την τελική συμφωνία», προσθέτει.

Ως δεύτερο σημείο, αναφέρει ότι η μελέτη και η επεξεργασία επτά νέων φόρων χωρίς την παράλληλη εξέταση αντισταθμιστικών μέτρων θέτει εν αμφιβόλω τη δημοσιονομική ουδετερότητα που η κυβέρνηση διακηρύσσει και ως εκ τούτου δεν μπορεί να διεξαχθεί διάλογος σε κοινοβουλευτικό επίπεδο ενόσω απουσιάζει η πλήρης εικόνα της πρότασης της κυβέρνησης.

«Τρίτο, η επιβολή φόρων με δεδομένες τις ελλείψεις και τα κενά στις δημόσιες μεταφορές, η αύξηση του φόρου ταφής αποβλήτων, το υψηλό κόστος αγοράς ηλεκτρικού αυτοκινήτου και οι ανεπαρκείς υποδομές φόρτισης αποτελούν ανασταλτικοί παράγοντες για να επιτευχθεί το ζητούμενο που είναι η αλλαγή συμπεριφοράς σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον, δράσεις».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ προσθέτει ότι με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, η επιβολή της πράσινης φορολογίας με τον τρόπο που η κυβέρνηση επεξεργάζεται την εφαρμογή της, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο κόστος για την οικονομία και την κοινωνία παρά σε όφελος και θεωρεί ότι η επαναξιολόγηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ειδικά ως προς το θέμα της πράσινης φορολογίας, θα πρέπει να απασχολήσει σοβαρά την κυβέρνηση. Εκφράζει την ετοιμότητα του ΑΚΕΛ να συμβάλει με απόψεις και προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.