Τηλεόραση Ραδιόφωνο
όι

Με την προσδοκία η πρώτη επίσκεψη του στην Κύπρο, να αποδειχθεί πιο αποδοτική από αυτή του πατέρα του πριν από 14 χρόνια, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης υποδέχθηκε με τιμές το πρωί στο προεδρικό τον Εμίρη του Κατάρ Hamad Al Thani, ο οποίος έφτασε από χθες στη Κύπρο συνοδευόμενος από τους υπουργούς εξωτερικών, ενέργειας, εμπορίου, συγκοινωνιών και πολιτισμού του  Εμιράτου.   

Προσδοκίες  τις οποίες, όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1 ενίσχυσε και η προσέγγιση του Εμίρη ότι τον ενδιαφέρουν οι μεγάλες  στρατηγικές συνεργασίες, γι’ αυτό  και ως χώρα επιδιώκουν συμμετοχή σε έργα με προοπτική και διάρκεια, όπως  πχ  στους τομείς της ενέργειας και των  λιμανιών.

Θέση που διατύπωσε τόσο χθες στην διάρκεια του ιδιωτικού δείπνου που είχαν με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη, όσο και στη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησης τους στο προεδρικό γραφείο, με τους δύο να καταθέτουν και δημοσίως την ετοιμότητα τους για συνεργασία στους τομείς της οικονομίας και των επενδύσεων.

«Είμαστε στην ίδια περιοχή, έχουμε εξαιρετικές σχέσεις, αλλά υπάρχουν πολλές προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων, όπως και για τη συνεργασία μας στην περιοχή. Την ίδια στιγμή, μπορείτε να θεωρείτε την Κύπρο, κράτος μέλος της ΕΕ, ως τον Πρέσβη σας στις Βρυξέλλες.», επισήμανε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

«Έχουμε πράγματι εξαιρετικές σχέσεις, οι οποίες έχουν μεγάλες προοπτικές, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας και των επενδύσεων. Είχαμε χθες βράδυ (κατά τη διάρκεια του ιδιωτικού δείπνου) την ευκαιρία να συζητήσουμε διάφορα θέματα και προσβλέπω στις συνομιλίες που θα έχουμε αργότερα»., ανέφερε ο Εμίρης του Κατάρ.

Όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1 κατά την διάρκεια των  διευρυμένων συνομιλιών  που ακολούθησαν συζητήθηκαν συγκεκριμένοι τομείς  αλλά και έργα κλίμακας που θα μπορούσαν να επενδύσουν τα Ταμεία του Κατάρ, με  του δύο ηγέτες να ξεκαθαρίζουν από την αρχή ότι δεν θέλουν γενικόλογες συζητήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό μπήκαν στο τραπέζι συγκεκριμένες επενδυτικές προτάσεις και από τις δύο πλευρές.

Κατάλογος επενδύσεων

Στην Ενέργεια ενδιαφέρον φαίνεται να υπάρχει  για την κατασκευή και διαχείριση ενεργειακών υποδομών, όπως Φωτοβολταϊκά, και τερματικά αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ επί τάπητος τέθηκε από την Λευκωσία και η συμμετοχή  στο Great Sea Interconnector, προοπτική που ενδιαφέρει και την Αθήνα.  

Από την λίστα που κατατέθηκε από πλευράς Κατάρ ξεχωρίζουν οι προτάσεις για  αναβάθμιση και η διαχείριση των  κυπριακών Λιμανιών,  όπως και ζεστό ενδιαφέρον για τον χρηματοπιστωτικό τομέας,  την τεχνολογία και τις νεοφυείς εταιρείες.

Στο δια ταύτα συμφωνήθηκε  η σύσταση επιτροπής εργασίας (από ΚΔ επικεφαλής θα είναι η υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική), η οποία θα αναλάβει την συνέχιση των προσπαθειών. Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και Εμίρης συμφώνησαν επίσης όπως σε έξι μήνες ανασκοπήσουν  οι ίδιοι τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων.

Σε πολιτικό επίπεδο επί τάπητος τέθηκαν επίσης, οι σχέσης των χωρών του Κόλπου και ειδικότερα του ΚΑΤΑΡ  με την ΕΕ,  περιφερειακά ζητήματα όπως το κυπριακό και το μεσανατολικό, αλλά και η πρωτοβουλία  «Αμάλθεια» της Λευκωσίας, καθώς το Κατάρ συνέδραμε από την αρχή τις προσπάθειες για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. 

«Δυστυχώς έχουμε εναντίον των Παλαιστινίων  Ράφα   Χρειάζεται να σταματήσει ο πόλεμος, να υπάρξει κατάπαυση του πυρός. Το Κατάρ όπως γνωρίζεται εργάζεται στις διαπραγματεύσεις για απελευθέρωση των ομήρων.»  , επισήμανε ο Εμίρης του Κατάρ.

Από κυπριακής πλευράς στις συνομιλίες συμμετείχαν οι Υπουργοί Οικονομικών, Ενέργειας, Εμπορίου,  Επικοινωνιών και Έργων, Καθώς και οι υφυπουργοί Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Πολιτισμού και παρά τω προέδρω.

Το ζητούμενο όπως το προσδιόρισε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης, στο επίσημο γεύμα,  με το οποίο επιστεγάστηκε η επίσκεψη του Εμίρη στο νησί, είναι να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών.

«Είμαι πεπεισμένος ότι σήμερα αρχίζουμε να γράφουμε το επόμενο κεφάλαιο στις πολλά υποσχόμενες σχέσεις Κύπρου-Κατάρ, προς όφελος των χωρών μας, των λαών μας και της περιοχής μας», ανέφερε ο ΠτΔ.

Επόμενος σταθμός του Εμίρη του Κατάρ η Αθήνα.