Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Χριστοδουλιδης Εμιρης Καταρ 2

Στην αμοιβαία βούληση για ενίσχυση των διμερών σχέσεων Κύπρου – Κατάρ, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας και των επενδύσεων, αναφέρθηκαν σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Εμίρης του Κατάρ  Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani, ο οποίος πραγματοποιεί, για πρώτη φορά, επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου Χριστοδουλίδη.

Ο Εμίρης του Κατάρ έφτασε στις 11.20πμ στο Προεδρικό Μέγαρο, συνοδευόμενος από αριθμό Υπουργών της Κυβέρνησης του, όπου τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές. Ακολούθησε η ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων των δύο χωρών και στη συνέχεια οι δύο ηγέτες είχαν κατ΄ιδίαν συνάντηση.

Καλωσορίζοντας τον Εμίρη του Κατάρ, κατά την κατ΄ιδίαν συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στον ηγέτη του Κατάρ, ότι «αυτή είναι η πρώτη σας επίσκεψη στην Κύπρο. Είμαστε στην ίδια περιοχή, έχουμε εξαιρετικές σχέσεις, αλλά υπάρχουν πολλές προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων, όπως και για τη συνεργασία μας στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή, μπορείτε να θεωρείτε την Κύπρο, κράτος μέλος της ΕΕ, ως τον Πρέσβη σας στις Βρυξέλλες και προσβλέπω στις διαβουλεύσεις μας, έτσι ώστε να ενδυναμώσουμε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μας.

Υπάρχει ειλικρινής πολιτική βούληση από την Κυπριακή Δημοκρατία να εργαστεί μαζί σας στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων, του τουρισμού. Μπορούμε να μάθουμε πολλά από τη δική σας επιτυχημένη ιστορία και θέλω να επαινέσω τον ρόλο σας όσον αφορά τις εξελίξεις στο Κατάρ.

Είμαι πολύ ευτυχής που σας φιλοξενώ στην Κύπρο, έξι μήνες από τη δική μου επίσκεψη στη Ντόχα».

Από πλευράς του ο Εμίρης τοι Κατάρ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πρόσκληση που του απηύθυνε για να επισκεφθεί την Κύπρο και είπε, μεταξύ άλλων, ότι «έχουμε πράγματι εξαιρετικές σχέσεις, οι οποίες έχουν μεγάλες προοπτικές, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας και των επενδύσεων.

Είχαμε χθες βράδυ (κατά τη διάρκεια του ιδιωτικού δείπνου) την ευκαιρία να συζητήσουμε διάφορα θέματα και προσβλέπω στις συνομιλίες που θα έχουμε αργότερα».

Ο Εμίρης του Κατάρ αναφέρθηκε στη συνέχεια στον πόλεμο στη Γάζα, εκφράζοντας ανησυχία για τις εξελίξεις στη Ράφα. Τόνισε την ανάγκη για κατάπαυση του πυρός, επισημαίνοντας τις προσπάθειες της χώρας του για την απελευθέρωση των ομήρων.

Μετά την κατ΄ιδίαν συνάντηση, οι δύο ηγέτες παρακάθισαν σε διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν είναι οι διμερείς σχέσεις και τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης τους, κυρίως στους τομείς της οικονομίας και των επενδύσεων, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθώς και θέματα που άπτονται της πρωτοβουλίας «Αμάλθεια» της Κυπριακής Δημοκρατίας για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Από κυπριακής πλευράς στις συνομιλίες συμμετείχαν οι Υπουργοί Οικονομικών κ. Μάκης Κεραυνός και  Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργος Παπαναστασίου, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Αλέξης Βαφεάδης, η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων κα Μαριλένα Ραουνά, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κα Ειρήνη Πική και η Υφυπουργός Πολιτισμού κα Βασιλική Κασσιανίδου, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Ανδρέας Κακουρής, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στο Κατάρ κ. Νικόλας Μανώλης, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δώρος Βενέζης, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Γιάννης Αντωνίου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Των συνομιλιών θα ακολουθήσει γεύμα που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς τιμή του Εμίρη του Κατάρ, ο οποίος στη συνέχεια θα αναχωρήσει από την Κύπρο. 

Η επίσκεψή σας στην Κύπρο αποτελεί στρατηγικό βήμα στις σχέσεις μας

Στο νέο κεφάλαιο για τις διμερείς σχέσεις που διανοίγει η επίσκεψη του Εμίρη του Κατάρ στην Κύπρο αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης στο γεύμα που παρέθεσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, προς τιμή του Εμίρη του Κατάρ Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Στον χαιρετισμό του στο επίσημο γεύμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η επίσκεψη του Εμίρη του Κατάρ στην Κύπρο αποτελεί μοναδική τιμή που δίνει την ευκαιρία να ανταποδώσει τη θερμή και εξαίρετη φιλοξενία της οποίας έτυχε ο ίδιος και η αντιπροσωπεία που τον συνόδευε κατά την επίσημη επίσκεψη του στην Ντόχα, τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε, επίσης, ότι «η Κύπρος και το Κατάρ συνδέονται από τη γεωγραφία και είναι μέρος της ίδιας γειτονιάς. Είμαστε και οι δυο υπέρμαχοι της διπλωματίας, του διαλόγου και της συνεργασίας και ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις της περιοχής μας αγωνιζόμενοι για να εδραιωθεί η σταθερότητα, η ειρήνη και η ασφάλεια.

Η επίσημη επίσκεψη σας στην Κύπρο είναι η πρώτη ηγέτη χώρας του Κόλπου από την εκλογή μου στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Είναι, επίσης, η πρώτη σας επίσκεψη στην Κύπρο η οποία αποτελεί ένα στρατηγικό βήμα για την περαιτέρω ανάπτυξη και επέκταση των ισχυρών διμερών μας σχέσεων.

Καλωσορίζοντας σας, Εξοχότατε, στην Κύπρο είμαι πεπεισμένος ότι σήμερα αρχίζουμε να γράφουμε το επόμενο κεφάλαιο στις πολλά υποσχόμενες σχέσεις Κύπρου-Κατάρ, προς όφελος των χωρών μας, των λαών μας και της περιοχής μας».

Χριστοδουλιδης Εμιρης Καταρ 3
Χριστοδουλιδης Εμιρης Καταρ 4
Χριστοδουλιδης Εμιρης Καταρ 5
Χριστοδουλιδης Εμιρης Καταρ
Χριστοδουλιδης Εμιρης Καταρ 6