Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ξυτ

Συνοδευόμενος από  πέντε Υπουργούς, αλλά και από πολλές προσδοκίες  για επενδύσεις κλίμακας,  έφτασε το απόγευμα στην Κύπρο, για επίσημη επίσκεψη,  ο Εμίρης του Κατάρ Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani. 

Τον μονάρχη του Κατάρ υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας ο ίδιος ο πρόεδρος της Δημοκρατίας πλαισιωμένος και αυτός από μέλη του υπουργικού του συμβουλίου. Ακολούθησε σύντομη κατ’ ιδίαν συνάντηση στην αίθουσα επισήμων, ενώ απόψε πρόεδρος και Εμίρης θα παρακαθίσουν σε ιδιωτικό δείπνο.

«Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν τις φιλικές σχέσεις των δύο κρατών τους, σημειώνοντας ότι προσβλέπουν στις αυριανές συνομιλίες που θα έχουν στο Προεδρικό Μέγαρο.», επισήμανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Η επίσημη υποδοχή του Εμίρη θα πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί στο προεδρικό μέγαρο, όπου οι δύο ηγέτες με τις αντιπροσωπίες τους θα παρακαθίσουν σε διευρυμένες συνομιλίες, στη διάρκεια των οποίων θα διαφανεί εάν υπάρχει και σε πιο βαθμό ενδιαφέρον επενδύσεων στην Κύπρο από επενδυτικά του Κατάρ.

Η πρόσφατη συνάντηση στην Ντόχα, δημιούργησε προσδοκίες και η Λευκωσία έχει ήδη κοινοποιήσει στο Κατάρ κατάλογο με μεγάλες επενδύσεις, διεθνούς ενδιαφέροντος που ξεπερνούν τα στενά  όρια της Κύπρου.

Κατάλογος επενδύσεων

Έργα ενέργειας: 

- Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

- Υποδομές αποθήκευσης ηλεκτρικής  ενέργειας.

Ψηφιακά έργα μεγάλης εμβέλειας:

-Κέντρο αποθήκευσης δεδομένων

-Η γεωγραφική θέση της Κύπρου, τηλεπικοινωνιακός κόμβος, και κόμβος  διακίνησης ψηφιακών δεδομένων.)

-Great Sea Interconnector

Θέμα που όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1  θα βρίσκεται στην ατζέντα των επαφών του Εμιράτου  με την Αθήνα.

Ανάμεσα σε άλλα, τις συνομιλίες των δύο ηγετών θα απασχολήσουν οι διμερείς σχέσεις Κύπρου- Κατάρ και τρόποι για περαιτέρω ενίσχυσης τους, οι περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στο μεσανατολικό και τον πόλεμο στην Γάζα,   περιλαμβανομένης και της πρωτοβουλίας «Αμάλθεια», το Κυπριακό, καθώς και θέματα που άπτονται των σχέσεων ΕΕ-Κατάρ.

Ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει στο προεδρικό επίσημο γεύμα προς τιμή του Εμίρη του Κατάρ και της αντιπροσωπίας του.