Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ισπανια Νορβηγια Ιρλανδια ΥΠΕΞ

Η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία θα αναγνωρίσουν επίσημα σήμερα το παλαιστινιακό κράτος, σε μια απόφαση που επικρίθηκε από το Ισραήλ ως «ανταμοιβή» για τη Χαμάς περισσότερους από επτά μήνες μετά τον πόλεμο στη Γάζα.

Σε τηλεοπτική ομιλία του προς τους Ισπανούς, ο πρωθυπουργός Σάντσεθ είπε ότι η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους είναι «ουσιώδης για την επίτευξη ειρήνης» στη Μέση Ανατολή.

«Πρόκειται για μια απόφαση που δεν είναι εναντίον κανενός, κυρίως εναντίον του Ισραήλ, ενός φιλικού λαού τον οποίο σεβόμαστε και αγαπάμε, και με τον οποίο θέλουμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή σχέση. Αυτή η απόφαση αντικατοπτρίζει την απόλυτη απόρριψή μας για τη Χαμάς», δήλωσε ο Σάντσεθ.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός  δήλωσε ότι η Ισπανία θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος, συμπεριλαμβανομένου της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης, ενοποιημένο υπό την Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Έξω φρενών το Ισραήλ μετά την ανακοίνωση για αναγνώριση την περασμένη εβδομάδα από τις τρεις χώρες. Γίνεστε πιόνια στα χέρια του Ιράν και της Χαμάς, προειδοποιεί Ισπανία, Ιρλανδία και Νορβηγία ο ΥΠΕΞ, Ίσραελ Κατς, διαμηνύοντας ότι δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια.

Η Μαδρίτη, το Δουβλίνο και το Όσλο περιέγραψαν την απόφασή τους ως τρόπο για να επιταχύνουν τις προσπάθειες για την εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Γάζα.

Οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες πιστεύουν ότι η πρωτοβουλία τους έχει ισχυρό συμβολικό αντίκτυπο, που πιθανότατα θα ενθαρρύνει και άλλες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Η Ισπανία και η Ιρλανδία θα είναι τα μεγαλύτερα και με τη μεγαλύτερη πολιτική επιρροή έθνη στην ΕΕ των 27 μελών που θα αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος. Προηγουμένως, αναγνώρισας την Παλαιστίνη η Σουηδία, η Κύπρος, η Ουγγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και τα μέλη της ΕΕ Μάλτα και Σλοβενία έχουν δηλώσει τους τελευταίους μήνες ότι θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Αλλά η Γαλλία είπε ότι τώρα δεν είναι η ώρα να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος, ενώ η Γερμανία ενώθηκε με τον πιο πιστό σύμμαχο του Ισραήλ, τις ΗΠΑ, απορρίπτοντας μια μονομερή προσέγγιση, επιμένοντας ότι μια λύση δύο κρατών μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω διαλόγου.

«Η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης αφορά τη δικαιοσύνη για τον παλαιστινιακό λαό», δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες.

Είναι επίσης «η καλύτερη εγγύηση ασφάλειας για το Ισραήλ και απολύτως απαραίτητη για την επίτευξη ειρήνης στην περιοχή», είπε μαζί με τους Ιρλανδούς και Νορβηγούς ομολόγους του.

Τα σχέδια αποκαλύφθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε συντονισμένη ανακοίνωση των πρωθυπουργών των τριών χωρών, με επίσημη αναγνώριση σήμερα.

Η κίνηση της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας της Τρίτης θα σημαίνει ότι 145 από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ αναγνωρίζουν πλέον το παλαιστινιακό κράτος.

Αυτές περιλαμβάνουν πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ασίας, αλλά όχι τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, το μεγαλύτερο μέρος της δυτικής Ευρώπης, την Αυστραλία, την Ιαπωνία ή τη Νότια Κορέα.